Utdragen väntan tär på hjärtat, uppfylld önskan är ett livets träd.

Världen idag

Flera europeiska landslag avstår hbtq-färgerna i VM

Fem stora fotbollsnationer har inte gått med på att spela med lagkaptensbindel inspirerad av den sexfärgade hbtq-flaggan under kommande VM i Qatar. Polen, som är hårt kritiserat av hbtq-rörelsen, väljer i stället att sympatisera med krigsdrabbade Ukraina.

”En ära för mig”, skriver Polens lagkapten Robert Lewandowski.

Nyheter · Publicerad 15:00, 8 okt 2022

Nästa månad startar det 22:a VM-slutspelet i fotboll för herrar. Turneringen äger rum vart fjärde år och spelas vanligtvis på sommaren, men på grund av det varma klimatet i årets arrangörsland Qatar har mästerskapet flyttats till november/december.

Enligt internationella fotbollsförbundet Fifas regler ska de deltagande lagens tröjor och annan utrustning vara fria från politiska och religiösa budskap. Trots detta avser en majoritet av de europeiska landslagen att delta i kampanjen ”One Love” vilket innebär att respektive lagkapten kommer att spela i en lagkaptensbindel inspirerad av färgerna i hbtq-rörelsens flagga.

Fem landslag, Kroatien, Polen, Portugal, Serbien samt Spanien, har gått emot den europeiska strömmen genom att inte ansluta sig till hbtq-kampanjen. Robert Lewandowski, stjärna i FC Barcelona samt lagkapten i Polens landslag, har uppgett att han i stället kommer att bära en bindel i krigsdrabbade Ukrainas färger, uppger SVT. Nyligen tog Lewandowski emot en bindel i blått och gult av förre ukrainske storspelaren Andrij Sjevtjenko.

”Det kommer att vara en ära för mig att bära en kaptensbindel i Ukrainas färger under VM”, skriver Robert Lewandowski på Instagram.

England, Belgien, Nederländerna, Frankrike, Tyskland, Schweiz, Wales samt Danmark är fotbollsländerna som sagt ja till deltagande i ”One Love”, uppger SVT. 19 av de 32 landslagen i VM är utomeuropeiska och det finns ännu inga uppgifter om att något av dessa lag avser att delta i hbtq-kampanjen.

Sverige är inte kvalificerat för fotbolls-VM 2022. Svenska landslagets lagkapten Victor Nilsson Lindelöf bar nyligen den hbtq-inspirerade armbindeln i samband med matcherna i Nations League.

I fotbolls-VM:s värdland Qatar är homosexualitet olagligt med flera års fängelse i straffskalan. Det muslimska landet är hårt kritiserat för stora brister inom mänskliga rättigheter.

Årets VM spelas från 20 november till 18 december.

Det kommer att vara en ära för mig att bära en kaptensbindel i Ukrainas färger under VM.

På spaning efter morgondagens församling

Ledare Nya tider formar nya strukturer av hur den kristna gemenskapen gestaltas. Genom kyrkans... torsdag 8/6 00:10

Kristen antisemitism i ny förpackning?

Israelkommentar Få ämnen är lika tabubelagda som den kristna antisemitismen. Efter att Förintelsens fasor hade... torsdag 8/6 00:00