Överge inte visheten och den kommer att bevara dig. Älska den och den skall beskydda dig.
Ordspråksboken 4:6

Världen idag

Centralskolan i Pajala. Foto: Pajala kommun

Flera elever stannade hemma från skolans hbtq-dagar

Familjer med den kristna inriktningen laestadianism i Pajala valde att hålla sina högstadiebarn hemma från skolan i två dagar då det anordnades ett hbtq-tema.– Vi hade gärna sett att man haft med en kristen belysning av frågan, säger Karin Granholm, mamma till två elever som stannade hemma, till Världen idag.

Nyheter · Publicerad 00:00, 20 nov 2014

Under måndagen och tisdagen anordnade en skola i Pajala temadagar om olika sexuella läggningar och identiteter. Enligt SVT:s Nordnytt var det 20-30 elever som stannade hemma från skolan, elever som kommer ifrån kristna, laestadianska hem.
Karin Granholm valde att låta sina två högstadiebarn stanna hemma från skolan.
– Vi hade ett möte i bönehuset fredagen innan och diskuterade frågan. Vi beslutade sinsemellan att var och en gör som man själv tycker. Men om barnen är hemma är det viktigt att vi meddelar varför, säger hon.

Orsaken för hennes familjs beslut är att hon menar att skolan belyser frågan från ett ensidigt perspektiv.
– De tar för givet att samhällssynen är den som alla har. Därför blir det så svårt för de unga i skolan.
– Man propagerar för att det är helt okej, och det är det inte enligt vår tro, säger hon och hänvisar till Romarbrevets första kapitel i Bibeln, som tar upp onaturligt sexuellt umgänge.
Hon menar också att informationen om skolans initiativ har kommit ut sent och att de inte haft så mycket tid att fundera på saken.

Laestadianismen är en konservativ luthersk riktning som är uppkallad efter väckelsepredikanten Lars Levi Læstadius, som under 1800-talets början och mitt var verksam som präst i bland annat Pajala och Karesuando. I dag är rörelsen uppdelad i olika grenar, men de kännetecknas av bibeltro, enkel livsstil och en tydlig helgelseförkunnelse

Skulle det inte vara bra för era barn att vara med och ta del av skolans undervisning, och sedan kan ni och kyrkan ge er syn?
– Här får man synen på deras sätt, det här är frågor som ofta återkommer i skolan, de hade inte behövt ordna en egen dag om detta. Vi hade kunnat tänka oss att barnen skulle vara med men de här ungdomarna är kanske inte så tuffa. En del, men inte alla, kan säga ifrån själva i den här åldern, säger Karin Granholm och betonar att även barn med religiös tro ska kunna känna sig bekväma i skolan.

Frågan kommer att tas upp i kultur- och utbildningsnämnden, enligt Åke Johdet (S), ordförande. Han menar att saken allvarlig.
– Vi har skolplikt i Sverige och det här handlar om mänskliga rättigheter. Alla har rätt att vara vad de vill och ha den sexuella läggning de har. Tänk om man skulle få vara borta med en massa orsaker, då blir det kaos, säger han till Världen idag.

Åke Johdet tycker inte att föräldrarnas argument, att deras syn inte fanns representerad under temadagarna, spelar någon roll.
– Det här handlade om hbtq-grejen. Skolan ville belysa det efter den jättefina pridefestivalen vi haft i Pajala. Man kan tänka mycket om vad föräldrarna vill, men skolan är obligatorisk.

Samuel Teglund
samuel.teglund@varldenidag.se 

Stabila församlingar med stabila ledare

En avgörande fråga för väckelse, mission och evangelisation i Sverige är kvaliteten på de lokala församlingarna och kyrkorna. Kristus har kallat sin...

UD anklagas för dubbelmoral om religionsfrihet

Mänskliga rättigheter. Det är inte bara Israel som svenska UD kritiserar för påstådda brister avseende religionsfrihet. I nya rapporter pekas till exempel Frankrike och...