När min kropp och mitt hjärta ger upp, är Gud mitt hjärtas klippa och min lott för evigt.
Psaltaren 73:26

Världen idag

Fler klimatengagerade vill offra demokratin

Allt fler röster höjs för att extrema åtgärder ska vidtas för att minska koldioxidutsläppen. Nu skriver 87 så kallade influencers att Stefan Löfven borde ”släppa taget om väljarstödet och köra över folket” för att rädda klimatet. Men resonemanget möter kritik. ”Parallellerna till diktaturer som Nordkorea och Kina är slående”, skriver debattören Rebecca Weidmo Uvell.

Nyheter · Publicerad 17:09, 5 feb 2019

I december berättade Världen idag att filosofen Torbjörn Tännsjö anser att det behövs en global despoti för att stoppa klimatförändringarna. Han är dock långt ifrån den ende som vill se drastiska åtgärder för att klimatpolitiken ska ställas om.

”Intressant”, twittrade meteorologen och miljöpartisten Pär Holmgren om Tännsjös resonemang.

Nu har 87 så kallade influencers – det vill säga bloggare med mera – skrivit en debattartikel i Expressen där de ger uttryck för ett liknande tankesätt.  

”Ditt främsta ansvar är att använda pengarna rätt och att samarbeta internationellt för att planeten ska överleva. Men du måste också styra OM oss, dina medborgare”, skriver influencerna i artikeln som de riktar till Stefan Löfven.

De menar att medborgarna behöver någon som förbjuder plastförpackningar, gör flygresan orimligt dyr och plockar bort oekologisk mat från butikshyllorna.

”Vi behöver mer än mjuka puffar, vi behöver en statlig hockeytackling. /…/ Vi kan uppenbarligen inte hantera friheten”, skriver influencerna.

Enligt skribenterna bör Löfven ”uppfostra oss till att bli bättre människor”.

”Släpp taget om väljarstödet och kör över oss och våra klimatkatastrofala vanor”, skriver de.

Bland dem som skrivit under artikeln finns skådespelaren Eva Röse, modebloggaren Elsa Billgren och Clara Lidström, som driver bloggen Underbara Clara.

En annan person som tror att demokratin behöver sättas ur spel för att jorden ska kunna räddas, är den amerikanska klimatförfattaren Ray Scranton.

– Det enda sätt som verkar möjligt när det gäller att adressera klimatförändringar som ett globalt problem är, enligt mig, en centraliserad, global regering, säger han i ett videoklipp.

Han går samtidigt så långt att han uppger, att han tror att det är för sent. I stället för att försöka rädda jorden borde vi påbörja en palliativ vård av mänskligheten, säger han i en intervju med Aftonbladet.

Enligt Roy Scranton kan denna palliativa vård exempelvis innebära meditation och att man skapar utrymme för tystnad.

– I tystnaden finns en möjlighet att ta in vad som händer, sörja och lyssna på den sista fågeln och fundera över hur vi rent etiskt ska leva och hur vi ska omorganisera våra samhällen, säger han till tidningen.

Ray Scranton har bland annat skrivit boken ”Learning to Die in the Anthropocene – Reflections on the End of a Civilization” som uppges komma ut på svenska i vår.  

Kritiken mot influencernas debattartikel i Expressen lät inte vänta på sig.

”Det känns lite beklämmande att behöva upplysa en massa vuxna debattörer om att Löfven varken bestämmer själv i demokratin Sverige, eller har möjlighet att förvandla medborgare till någonting alls faktiskt”, skriver borgerliga debattören Rebeccka Weidmo Uvell i en replik i Aftonbladet.

Hon påpekar att det är riksdagen som bestämmer i Sverige och att inte ens budgeten beslutas av regeringen. Hon påpekar vidare att artikeln innehåller många sakfel, som att ekologisk mat skulle vara bättre för klimatet än konventionellt odlad.

”Men mest framträdande är det genomgående demokratiföraktet. Statsministern ska i ensamt majestät, som en diktator, förbjuda alla att flyga, ta bort konventionellt odlad mat i butiker och fokusera hela statsbudgeten på annat än löjliga saker som LSS, skola och migration – för att i stället satsa allt på klimatet”, skriver Rebecca Weidmo Uvell.

Hon vänder sig starkt emot skribenternas ord om att de i framtiden kan komma att hylla Stefan Löfven för hans ”mod”, ”klokhet” och ”ledarskap”.  

”Parallellerna till diktaturer som Nordkorea och Kina är slående”, skriver Weidmo Uvell.

Även filosofen Per Bauhn är kritisk till tankesättet som dryftas hos allt fler klimatengagerade personer.

– Det är återigen den leninistiska idén om avantgardet, den upplysta eliten. Man utgår från att folks tankeförmåga är begränsad. Eftersom ändamålet är gott måste alltså diktatur införas, säger han till TT.

Han menar att det hela handlar om hur man ser på rätten till frihet.

– De som förespråkar en grön diktatur är inte emot frihet – för egen del vill de ha hur mycket frihet som helst att bestämma över andra – men de är emot att andra ska ha samma rätt till frihet.

Att influencerna skulle förorda diktatur tillbakavisas av den veganska matbloggaren Gustav Johansson, som är en av de 87 skribenterna.

Regeringen har, genom regeringsförklaringen, redan mandat att möta klimatförändringarna, skriver han i en replik till Weidmo Uvell i Expressen.

Ett sätt att göra detta på är att ”göra det lättare för privatpersoner att göra rätt”, menar han.

Per Bauhn säger till TT att det inte går att införa despotiska metoder på klimatområdet, men demokrati på alla övriga områden.

– Har man en diktatur har man det på alla plan. Det har aldrig funnits några halva diktaturer, säger han.

Han tror att resonemanget bygger på en överskattning av den egna betydelsen i kombination med en stor aningslöshet.

– Vissa människor tilltalas av tanken på att läget är så allvarligt att det krävs undantagstillstånd. De ser chansen att förändra samhället i den riktning de önskar. Men de är bortskämda. De har levt i en demokrati i hela sitt liv. De vet inte vad det innebär att leva i en diktatur.

Vi behöver mer än mjuka puffar, vi behöver en statlig hockeytackling. /…/ Vi kan uppenbarligen inte hantera friheten.

Nye försvarsministern konfronterar EU

Israelkommentar Naftali Bennet har inte suttit mer än fyra veckor i försvarsministerstolen, men har redan lyckats utmärka sig på flera områden. För ett par veckor... onsdag 11/12 00:20

Abortfrågan lyftes fram inför torsdagens ”brexitval”

Nyhetskommentar Brittiska valrörelsen. Brexitfrågan dominerar inför torsdagens brittiska underhusval, det vill säga frågan huruvida ett utträde ur Europeiska unionen (EU) till sist ska bli... onsdag 11/12 00:10

Solen gick ner för sista gången

Vardag I går, tisdag, gick solen upp över Kiruna för sista gången. I år. Nu råder polarnatt fram tills efter nyår. onsdag 11/12 11:00

Modevärlden satsar på svensk ull

Vardag Varje år slängs eller bränns majoriteten av svensk ull, men det är på väg att förändras. Nyligen togs ett avgörande steg när flera modeföretag... tisdag 10/12 11:00

Företagande kan vara ett sätt att manifestera Guds rike.

Arbetslivskrönika Samhället har förändrats enormt de sista tvåhundra åren. Det gör att kyrkans roll i samhället också måste förändras. Evangeliets budskap är... onsdag 11/12 00:00

Att skiljas från sina föräldrar är bland det mest traumatiska man kan uppleva.

Samhällskrönika I Bris årsrapport från 2018 konstateras att kontakterna med dem blir allt fler, och allvarsgraden i samtalen ökar. 28 000 kontakter med barn i åldern... tisdag 10/12 00:10

Isbrytarna är redo för vintern

Vardag Den riktiga vintern nalkas, också för landets isbrytare. Sjöfartsverket har utfärdat isklassningsrestriktioner som gäller från och med idag, lördag,... måndag 9/12 07:00
Senaste nytt
Mest lästa just nu

Företagande kan vara ett sätt att manifestera Guds rike.

Arbetslivskrönika Samhället har förändrats enormt de sista tvåhundra åren. Det gör att kyrkans roll i samhället också måste förändras. Evangeliets budskap är...

Var fotbollshuligan – förvandlades av Jesus

Församlingsliv Torbjörn Lindkvist arbetar som trygghetsvärd på en skola i Tynnered, förorten där han själv växte upp och påbörjade ett liv med droger. Efter femton...