På Gud, vars ord jag prisar, på Gud litar jag och fruktar inte.Vad kan människor göra mig?
Psaltaren 56:5

Världen idag

Bild från den proryska tv-kanalen RU-RTR visar hur skadade i attacken mot trådbussen i centrala Donetsk på torsdagen lyfts ombord en provosorisk ambulans.

Fler civila offer i Donetsk

Tretton döda i ny bussattack i Donetsk blev facit efter ännu ett dygn med våldsamma strider i staden Donetsk i östra Ukraina.Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa, Osse, beräknar att över 5 000 personer hittills fått sätta livet till i Donbasskriget.

Nyheter · Publicerad 09:33, 23 jan 2015

Den strategiskt viktiga flygplatsen med en nybyggd landningsbana på över fyra kilometer har varit ett av slagfälten mellan ukrainska armén och de pro-ryska separatisterna.
Striderna kring den kulminerade på torsdagen i att ukrainska armén var tvungna att lämna sin postering i en av terminalerna och inta nya positioner. Vem som kontrollerar flygplatsen var på torsdagen ännu oklart.
Skulle den hamna i separatisternas händer så finns det en oro för att ryska armén ska komma att upprätta en luftbro för att flyga in materiel och soldater.

Under veckan som gått har dessutom Ukrainas president, Petro Porosjenko, anklagat Ryssland för att ha gått in med ännu mer reguljära trupper på ukrainsk mark. Något som kategoriskt förnekas från ryskt håll, trots att den senaste tidens uppblossade strider talar för att så skett.

På onsdagen konstaterade Poro­sjenko att över 9 000 ryska soldater finns i östra Ukraina och regeringen beslutade att utöka sitt försvar med en fjärdedel. Det skulle i sin tur innebära att den nu 250 000 man starka armén skulle få ett tillskott på 68 000 soldater.
Tidigare rapporterade Kievregeringen att massvis av ryskt krigsmateriel korsat gränsen in i Ukraina. Uppgifterna om bland annat avancerade pansarvagnar och avfyrningsramper för granater, avfärdades återigen av Kreml som ”strunprat”.
Ändå gick det bara något dygn innan granatbeskjutningen återupptogs i området kring Donetsk och bland annat träffades en landsvägsbuss av splitter från en granat som slog ner vid en militärkontroll på vägen mellan Donetsk och Mariupol.
Elva personer omkom i den attacken, bland dem fanns medlemmar i en frikyrka i Donetsk.

Världen idag har sett film från en övervakningskamera på kontrollstationen som tydlig visar ett riktat granatangrepp mot vägkontrollen. Ett flertal granater slår plötsligt ner i tät följd, först en bit i från stationen för att sedan komma allt närmare. En av granaterna slog ned precis bredvid landsvägsbussen och katastrofen var ett faktum.
Allt tyder på att granaterna kom från en mobil avfyrningsramp som kan fyra av flera granater samtidigt och att det inte rörde sig om ett misstag eller missriktad eldgivning.
På torsdagen återupprepades katastrofen, denna gång inne i centrala Donetsk när en trådbuss träffades av granateld. Enligt Reuters dog tretton civila i attacken och ett tiotal skadades.
Återigen beskyllde ryskkontrollerad tv i området  Ukrainas regeringsstyrkor för att ligga bakom attacken, medan Ukrainas premiärminister Arsenij Jazenjuk säger att Ryssland bär skulden för dådet, enligt nyhetsbyrån AFP.

Uppgifter från säkerhetsorganisationen Osse om att det totala antalet dödsoffer, sedan striderna började, nu uppgår till 5 000. Bara det senaste dygnet har 34 personer dödats, de flesta stridande, enligt myndigheterna i Kiev.
Läkare vid bårhuset på Donetsk sjukhus uppgav på fredagen att 157 har dött i striderna sedan 1 januari. Bara de två senaste veckorna har 119 fått sätta livet till.
Mörkertalet kan vara mycket större. Dels finns obekräftade rapporter om massgravar där såväl ryska som ukrainska stridande begravts. Många människor har tillfångatagits av pro-ryska rebeller och runt om staden finns gott om gamla gruvhål som man nu tror används för att dumpa lik i.  

På onsdagen hölls ännu fredsmöte med den så kallade Normandiegruppen, denna gång i Berlin. Rysslands, Ukrainas, Tysklands och Frankrikes utrikesministrar avslutade det förhållandevis resultatlösa mötet med ett gemensamt uttalande där man uppmanar till eldupphör.
Uttalandet är till intet förpliktigande och innebär inget genombrott i den blodiga konflikten, rapporterar TT.
Den tyske utrikesministern Frank-Walter Steinmeier sade efter mötet att det först om några dagar står klart om uttalandet ger något avtryck på marken.

Samuel Björk
samuel.bjork@varldenidag.se 

Var lugn – jordens resurser kommer att räcka till för alla

Ledare Att världens befolkning växer framställs ofta som ett hot mot mänskligheten. Men för oss som tror... torsdag 6/5 00:10

Tänk om värme blev den känsla människor associerar till när de tänker på kristna?

Ledarkrönika I vår församling har vi tre värderingsord som vi håller högt. De tre orden är: varmt, relevant och... torsdag 6/5 00:00

Israel beskylls för apartheid 200 gånger i spridd rapport

Israelkommentar Human Rights Watch (HRW) är en ekonomiskt och partipolitiskt oberoende människorättsorganisation,...
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier