På Gud, vars ord jag prisar, på Gud litar jag och fruktar inte.Vad kan människor göra mig?
Psaltaren 56:5

Världen idag

Ettbarnspolitiken läggs nu ned i Kina. Bilden är från en park i Peking 31 oktober. Foto: Mark Schiefelbein/AP/TT

Fler barn får födas i Kina

Kina behöver fler barn för att de många äldre i landet ska kunna försörjas. När ettbarnspolitiken nu skrotas kanske fler flickor får födas.

Nyheter · Publicerad 00:00, 10 nov 2015

Alla gifta par får rätt att skaffa två barn. Det meddelade det regerande kommunistpartiet i Kina förra torsdagen. Ettbarnspolitiken som infördes på slutet av 1970-talet har lett till en rad restriktioner för människors privatliv, och myndigheterna har använt både tvångssteriliseringar, böter, hot och tvångsaborter för att få ned befolkningstalet.

Myndigheternas sätt att styra över familjerna har varit mycket krävande, menar Hjalmar Bø, ledare för Norsk luthersk missions utlandsarbete.
– Ettbarnspolitiken har varit ett enormt ingrepp i människors liv, och strider mot många internationella konventioner. Den har haft en direkt påverkan på människors liv och den får enorma konsekvenser för Kina framöver, säger Hjalmar Bø.

Historikern och Kinaexperten Torbjørn Færøvik tror att ändringen av familjepolitiken kommer att leda till att det blir fler flickor i landet.
– Överskott av män och underskott av kvinnor har fått många olyckliga följder i Kina.

Roald Føreland, verksamhetsledare vid norska Evangeliska orientmissionen, reagerar spontant med glädje på omläggningen av familjepolitiken.
– Färre barn kommer att ses som oönskade i framtiden. Det betyder att färre barn lämnas att dö, säger Føreland.
Politiken har också praktiserats olika, konstaterar Hjalmar Bø.
– Det har förekommit några få undantag. Föräldrar med pengar har haft möjlighet att skaffa flera barn genom att betala böter. Från 2013 har par där den ena själv varit ensamt barn, fått lov att skaffa två barn. Men det ser inte ut att ha skapat någon babyboom, säger Bø.

Den omfattande urbaniseringen, ändringen i livsstil och högre utbildning leder till att familjer skaffar färre barn, konstaterar Bø. Dessutom påpekar han att pojkar fortsatt föredras framför flickor.
– Önskan att få pojkar är väldigt stark. I alla befolkningsanalyser finns ett överskott av män på många miljoner.

Torbjørn Færøvik tror att omläggningen av barnpolitiken beror på att Kina behöver mer arbetskraft.
– Eftersom det föds allt färre invånare som ska försörja allt fler äldre är Kina på väg att gå på en riktig smäll. När det blir färre personer i arbetslivet förlorar Kina i konkurrenskraft, vilket framöver kommer att få stora konsekvenser för landet i förhållande till resten av världen.

Jeff Jacoby, kolumnist i amerikanska tidningen Boston Globe, menar att ettbarnspolitiken var kontraproduktiv redan när den infördes. De höga födelsetalen var redan på kraftig nedgång, och i stället för att stabilisera födslarna på en rimlig nivå ledde den drastiska politiska åtgärden till en för ödande nedgång som lett till den nu ökande bristen på arbetskraft, menar han.

"Ettbarnspolitiken, försvarad av så många som den beska men nödvändiga medicin som Kina behövde för att uppnå ekonomisk livskraft, visade sig vara ett giftpiller", skriver Jacoby.

John Solsvik, Norska Dagen
redaktionen@varldenidag.se 

Var lugn – jordens resurser kommer att räcka till för alla

Ledare Att världens befolkning växer framställs ofta som ett hot mot mänskligheten. Men för oss som tror... torsdag 6/5 00:10

Tänk om värme blev den känsla människor associerar till när de tänker på kristna?

Ledarkrönika I vår församling har vi tre värderingsord som vi håller högt. De tre orden är: varmt, relevant och... torsdag 6/5 00:00

Israel beskylls för apartheid 200 gånger i spridd rapport

Israelkommentar Human Rights Watch (HRW) är en ekonomiskt och partipolitiskt oberoende människorättsorganisation,...
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier