Under förra året har Brå identifierat över 6 900 polisanmälningar med hatbrottsmotiv, den högsta nivån hittills, skriver myndigheten i ett pressmeddelande.
– Hatbrott kan riktas mot individer, men även mot till exempel byggnader och föreningar. Jämfört med föregående år har vi sett betydligt mer klotter och skadegörelse inom offentliga transportmedel och på andra platser och byggnader, som genererar stor spridning av främlingsfientliga budskap, säger Sofia Axell, utredare på Brå.
Den absoluta majoriteten av hatbrotten, 68 procent och knappt 4 770 anmälningar, hade främlingsfientliga och rasistiska motiv. Nio procent av anmälningarna gällde sexuell läggning som motiv, fyra procent hade antisemitiska motiv, åtta procent hade islamofobiska motiv och sex procent, 388 anmälningar, gällde hatbrott där den kristna tron ses som motivet för ett misstänkt brott.
Det är det högsta antalet anmälningar av kristofobiska hatbrott som man sett något år, enligt Brå:s statistik. När man bryter ner siffrorna så kan man se att majoriteten av de anmälda kristofobiska hatbrotten, 48 procent, gäller skadegörelse och klotter. 32 procent av anmälningarna gäller ofredande eller olaga hot och åtta procent, 32 anmälningar, gäller anmälda våldsbrott.
Enligt Brås nationella trygghetsundersökning (NTU), så är dock utsattheten för hatbrott relativt jämn för samtliga motiv, jämfört med tidigare år.
– Även om polisanmälningarna där Brå kunnat identifiera hatbrott ökar för vissa motiv, är det viktigt att komma ihåg att antalet anmälningar inte speglar den faktiska utsattheten för hatbrott. Där är NTU ett bättre mått för att beskriva utsattheten.
– Om anmälningarna ökar behöver det inte vara negativt, eftersom det kan betyda att fler av de som utsätts faktiskt vågar anmäla det till polisen, säger Sara Westerberg på Brå i ett pressmeddelande.
Sedan mätningen 2014 har de av myndigheten identifierade anmälningarna totalt ökat med 11 procent och den vanligaste brottstypen är olaga hot och ofredande, men skadegörelse och klotter är den brottstyp som ökat mest.