Överge inte visheten och den kommer att bevara dig. Älska den och den skall beskydda dig.
Ordspråksboken 4:6

Världen idag

Finsk strid om äktenskapet

Lagen om samkönade äktenskap i Finland hotas nu innan den ens har trätt i kraft. Orsaken är ett medborgarinitiativ – med 100 000 namnunderskrifter – som på torsdagen tvingade upp frågan på nytt i riksdagen.

Nyheter · Publicerad 08:42, 9 sep 2016

Att inget är säkert stod klart redan på morgonen. Då publicerade den stora morgontidningen, Helsingin Sanomat, en ny opinionsmätning där 99 av riksdagens 200 ledamöter säger sig vara emot samkönade äktenskap. Det kan jämföras med läget när lagen röstades igenom i slutet av 2014. Då röstade 101 för den nya lagen och 90 emot.

I debatten, som hölls sent på torsdagens eftermiddag, väntades många kliva upp i talarstolen.

– Några kommer att säga att det löjligt att ta upp den här frågan eftersom parlamentet redan har tagit ett motsatt beslut, sa Antero Laukkanen, riksdagsledamot för kristdemokraterna, när Världen idag lyckades nå honom vid lunchtid.

Han välkomnar medborgarinitiativet som tagits av två privatpersoner. Det har väckt nytt hopp hos alla dem som vill rädda den traditionella definitionen av äktenskapet.

– För mig som kristen är det väldigt klart att äktenskapet är en av de fundamentala pelarna i samhället. Äktenskapet är som en ryggrad i kroppen, om du bryter ryggraden så bryter du hela kroppen, säger Antero Laukkanen.

När riksdagen 2014 tog beslut om att införa samkönade äktenskap skedde även det till följd av ett medborgarinitiativ. Den gången hade 150 000 personer skrivit under ett krav på samkönade äktenskap.

– Det var första gången ett medborgarinitiativ i Finland gått så långt så att det resulterat i lagstiftning, berättar Antero Laukkanen.

Den nya lagen ska träda i kraft den 12 april 2017. Såvida inte det nya medborgarinitiativet vinner gehör i en riksdag där stödet för det traditionella äktenskapet nu ökar. 99 av 200 ledamöter stöder nu alltså denna syn, enligt dagens opinionsmätning.

– Det är nästan en majoritet, påpekar Antero Laukkanen som hyser ett visst hopp.

Efter torsdagens debatt hänskjuts frågan till en kommitté innan den på nytt kommer upp i kammaren i början av nästa år. Då väntas ny debatt och möjligen ett beslut som stoppar den nya lagen i sin linda.

– Vi kommer att jobba hårt för att få en majoritet i den här frågan, säger Antero Laukkanen till Världen idag.

Kärnan i en andlig reformation

Ledare I Gamla testamentet finns ett intressant dubbelverk från tiden efter Israels babyloniska fångenskap. Det är böckerna Esra och Nehemja, som skildrar...