Rättfärdighetens frukt ska vara frid, och rättfärdighetens verk vara ro och trygghet för evigt.
Jesaja 32:17

Världen idag

Finlands utrikesminister Timo Soini. Foto: Jessica Gow / TT

Finlands utrikesminister beklagade irländsk abortseger

Finlands utrikesminister Timo Soini har rört upp känslorna i regeringen sedan han i sin blogg kommenterat helgens irländska folkomröstning om abort i kritiska ordalag, rapporterar Yle.

Nyheter · Publicerad 19:00, 29 maj 2018

Ja-sidan vann övertygande och fick drygt 66 procent av rösterna i den irländska omröstningen om liberaliserade abortlagar, enligt det officiella valresultatet.

I sin blogg i helgen skrev Soini, som tidigare tillhörde partiet Sannfinländarna men som numera ingår i utbrytarpartiet Blå framtid, att han "försvarar livet oavsett om det anses passande eller opassande. Världen håller på att bli konstig om man måste försvara att man står på livets sida", konstaterade han.

Formuleringarna fick De grönas riksdagsledamot Ville Niinistö att på Twitter beskriva Soinis blogg­inlägg som ofattbart och han frågade vad resten av regeringen har att säga om saken.

Svaret från inrikesminister Kai Mykkänen och riksdagsledamoten Anne-Mari Virolainen, båda från Samlingspartiet, löd att utrikesminister Timo Soinis tankar om abort inte representerar Finlands officiella linje.

Utrikesministern, som på måndagen befann sig i Bryssel, konstaterade när han fick frågor om sin inställning till abort att den alltid ser ut att vara en nyhet.

– Det är lite märkligt att den här frågan ställs till mig i samband med alla val: Jag har tillfrågats inför alla riksdagsval och inför alla presidentval.

Timo Soini fick också frågor om varför inte han hade skickat något gratulationstelegram till Irland efter valet, något exempelvis Sveriges utrikesminister Margot Wallström (S) gjorde.

– Vi brukar inte gratulera länder till resultat i folkomröstningar. Inte gjorde vi det efter brexit-omröstningen heller, svarade Soini.

Ordkrig efter israeliska flygangrepp i Syrien

Missilangrepp Iran är redo att utplåna Israel, hävdar chefen för det iranska flygvapnet, sedan Israel angripit iranska mål i Syrien. – Vi slår till mot vem som än...

Det räcker inte med besvärjelser

Ledare Beklämmande röra Så här när dammet börjar lägga sig kan man fundera en del på förra veckans kaos i regeringsfrågan. Hur kunde S, MP, C och L ens komma på tanken att...