Låt min bön vara rökelse inför dig, mina lyfta händer ett aftonoffer.Herre, sätt en vakt för min mun, bevaka mina läppars dörr.
Psaltaren 141:2-3

Världen idag

Efter att filmklipp från en privat fest spridits på sociala medier har Finlands statsminister Sanna Marin låtit drogtesta sig. Foto: Roni Rekomaa/Lehtikuva via AP/TT

Finlands statsminister i blåsväder – krävdes på drogtest efter fest

Finlands statsminister Sanna Marin har tagit ett drogtest efter att filmklipp med henne från en privat fest spridits i sociala medier. Kritiker menar nu att Marin inte skulle varit handlingskapabel vid en eventuell säkerhetskris.

Nyheter · Publicerad 17:00, 22 aug 2022

Uppmärksammade filmklipp på Finlands socialdemokratiska statsminister Sanna Marin har de senaste dagarna spridits i både sociala medier och internationell press. I videor syns statsministern dansa och festa i en privat bostad tillsammans med sina vänner – många av dem finländska kändisar.

Enligt finländska medier ska någon i videon ha ropat ”mjölgänget”, vilket skulle syfta på droger. Efter det har både oppositions- och regeringspartier kommit med krav på att Marin bör drogtesta sig – något som statsministern bekräftar att hon har gått med på.

Resultatet väntas om cirka en vecka.

– Även om anklagelserna är orimliga har jag för mitt eget rättsskydd gjort ett drogtest, där resultatet kommer om ungefär en vecka, säger Marin på en presskonferens.

Marin nekar alltså till att ha använt droger. Hon säger även att hon inte heller sett att droger har använts av någon annan vid något av tillfällena.

Efter det att festvideorna spridits har statsministerns handlingsberedskap ifrågasatts, allt medan Ryssland för krig mot Ukraina och Finland har ansökt om Natomedlemskap med en ökad hotbild från grannen i öst som följd.

Även det faktum att komprometterande inspelningar på statsministern kan användas i utpressningssyfte har väckt kritik.

Marin hävdar dock att inget kunnat hända som inte hon varit kapabel att hantera. Hon hänvisar till att information om möjliga säkerhetskriser alltid finns i förväg.

– Vår gränsbevakning ser om Ryssland närmar sig vår gräns, säger Marin på pressmötet och fortsätter:

– Hade minsta misstanke funnits hade jag inte gått någonstans.

Under fredagen kom uppgifter om att Marin under festtillfället inte varit på semester, utan i tjänst. Men enligt statsministern var hon tillgänglig hela tiden, något hon är även under sina semesterdagar.

– Statsrådet är alltid funktionsdugligt. Om man vill nå mig så går det. Jag anser att min funktionsduglighet var bra, säger hon.

Marin medger att hon varit ”lätt” berusad, men påpekar att hon har ”gått på egna ben till bilen som väntade” efter festen. Hon vill inte svara på en fråga från pressen om hon med det menar tjänstebil, eller hur säkerheten kring festen sett ut.

På frågan om hon kunnat agera annorlunda svarar Marin:

– I efterhand har jag tänkt på vad jag kunnat göra för att hindra att videon kom ut. Men jag fortsätter att lita på folk.

I efterhand har jag tänkt på vad jag kunnat göra för att hindra att videon kom ut.

Skotskt vittnesbörd om progressivismens kollaps

Ledare Skottland har på senare år utvecklat en allt radikalare progressivism. Den senaste tiden har... lördag 4/2 00:10

Korruption och kriminella i politiken

Ledare I Transparency Internationals årliga korruptionsindex noterar nu Sverige sin sämsta notering – och... lördag 4/2 00:00