Prisa vår Gud, ni folk, låt hans lov ljuda högt, för han gav liv åt vår själ och lät inte vår fot vackla.
Psaltaren 66:8–9

Världen idag

Foto: Arkiv

"Filmen fyller mig med avsky"

Debattören Gertrud Storsjö är en av alla de som reagerat på Utbildningsradions nya material för sexundervisning till skolelever runt om i landet.Bland annat har hon skrivit brev till skolminister Jan Björklund.- Jag har sett eländet, och det jag sett har fyllt mig med den djupaste avsky och förfäran över vad som serveras våra barn och ungdomar, säger hon.

Nyheter · Publicerad 09:00, 7 mar 2011

Gertrud Storsjö, medlem i Citykyrkan i Stockholm, har fått nog av Utbildningsradions nya sexfilm som riktar sig till skolbarn runt om i landet.
- Jag har sett eländet, och det jag sett har fyllt mig med den djupaste avsky och förfäran över vad som serveras våra barn och ungdomar, säger hon.

Därför skrev hon till skolminister Jan Björklund för att han och departementet skulle agera i frågan.
- Jag skrev bland annat att inte ett enda svenskt barn bör utsättas för att se en statssponsrad pornografisk film där man lär barnen onanera, ha oralsex och sex lika lättvindigt som att äta, säger hon till Världen idag.

Gertrud Storsjö bad ministern att fortsätta med skolreformer, men eliminera det som hon menar skadar och förstör.
- Som den här filmen till exempel, säger hon.

Nu har hon fått svar från Jan Björklund genom en av hans sekreterare.
- Det var vänligt men jag fann anledning att svara på det också, säger hon.
I brevet från Jan Björklund tackar han för Gertrud Storsjös synpunkter, men lät en av sina medarbetare i den politiska staben, Linda Nordlund, att svara på hennes brev.
"Sex på kartan är en film producerad av Utbildningsradion. Då det är en myndighet som faller under Utbildningsdepartementet är det inte - med hänvisning till Regeringsformens regler om ministerstyre - lämpligt att jag kommenterarden enskilt", skriver hon i sitt svar.

Även om hon inte väljer att kommentera den enskilda filmen tror hon generellt att det är bra att det finns flera filmer och läromedel som lärare kan välja mellan.
"Jag har full respekt för att det råder delade meningar kring sex- och samlevnadsundervisningen. Alla elever kommer på inget sätt visas denna film", konstaterar Linda Nordlund.

Varldenidag.se
webb@varldenidag.se

Håll ett vakande öga på nya enpartiregeringen

Ledare Så har då Magdalena Andersson till slut tillträtt ämbetet som statsminister, och står för första... lördag 4/12 00:00

Viktig markering när Sveriges biskopar tog Israel i försvar

Ledare Kyrkomötets beslut att utreda folkrättsbrott i Israel och den palestinska myndigheten (PA) speglar... fredag 3/12 00:10

Ser regeringen hoten mot landsbygden?

Ledare Det blev en ny minister med ansvar för landsbygdsfrågor: Anna-Caren Sätherberg, tidigare... fredag 3/12 00:00

Senaste nytt

    Finns lösningen på dagens politiska kaos på Sinai berg?

    Israelkommentar Dagens samhällskris och ökade polarisering har gett det mosaiska förbundet på berget Sinai ny...
    Podcasts
    Följ Världen idag i sociala medier