Ty det är bättre att lida för goda gärningar, om det skulle vara Guds vilja, än att lida för onda gärningar.
1 Petrusbrevet 3:17

Världen idag

Film om Roland Utbults liv har premiär

Sångaren, låtskrivaren och riksdagsmannen Roland Utbults liv har blivit film. Dokumentärfilmaren Stefan Quint har följt Roland under flera år. Resultatet är dokumentärfilmen ”Roland Utbult – Jag kommer som jag är”, som premiärvisas i Vårgårda på söndag.

Nyheter · Publicerad 20:00, 26 feb 2022

Det är en film som visar olika sidor av den man som kanske främst förknippas med musik och politik. Roland Utbults liv från uppväxten tills i dag skildras. Bland annat visas en fotbollsspelande tonåring med smeknamnet ”Nacka”, uppkallad efter en av Sveriges stora fotbollsstjärnor, Nacka Skoglund. Ungdomsvännerna som spelade fotboll ihop med Roland hemma på Öckerö finns med i filmen – familjen och kollegorna inom politiken likaså. 

Idén till filmen kommer från den välrenommerade dokumentärfilmaren Stefan Quint. Rolands och Stefans vägar korsades första gången när Stefan gjorde en film om en vanvårdad person vid namn Elsa Lund. Det var samma Elsa Lund som Roland hade skrivit om i sången Elsas visa – en sång som han väckte stor uppmärksamhet med när han sjöng den i riksdagen. 

När Rolands fru Marianne flyttade till himlen fascinerades Stefan Quint av hur Roland tacklade sorgen och saknaden, och ville göra en film om det. 

– Jag byggde tiden efter att Marianne hade avlidit på tacksamhet. Det tyckte han var spännande, berättar Roland för Världen idag.

Snart upptäckte Stefan att det fanns mycket mer än han anat i Rolands sånger. Och sedan politiken på det. Då ville han göra ett längre personporträtt. 

Roland blev förstås förvånad över att hans liv skulle vara intressant nog för en film. 

– Det är både uppmuntrande och hedrande att en professionell dokumentärfilmare som varit runt hela jorden vill göra en film om mitt liv, säger han. 

– Även om det inte är en religiös film egentligen så har den ett budskap om hopp, glädje och framtidstro. Om att våga ta nya steg i livet, fortsätter han.

För honom har tron på Jesus präglat hela livet. 

– Vad är det som har drivit mig i alla mina sånger och i allt som jag har engagerat mig i? Jo, Jesus har varit mitt fokus. Det är det som har fått konsekvenser för allt jag har gjort i livet, både i musiken och politiken. 

Dokumentärfilmen, som är en och en halv timme lång, har premiär i kulturhuset i Vårgårda nu på söndag eftermiddag. Under mars månad och senare i höst kommer dokumentärfilmaren Stefan Quint besöka fler platser i Sverige för att arrangera visningar av filmen. 

Även om det inte är en religiös film egentligen så har den ett budskap om hopp, glädje och framtidstro.

Konfirmander önskar tydlig undervisning om kristen tro

Svenska kyrkan. Konfirmander önskar tydlig undervisning om Gud och Jesus. Inom Svenska kyrkan tolkar man detta som... söndag 28/5 19:00

Att följa Jesus Kristus innebär att förneka sig själv

Gästledare Paulus bekännelse i Galaterbrevets femte kapitel, vers 24, är en bekännelse för alla Jesu... lördag 27/5 00:10

Lärdomar av utfallen mot Ungern

Ledare I osedvanligt explicita och övertydliga ordalag förklarade i veckan Ungerns premiärminister Viktor... lördag 27/5 00:00