Men var nu starka och låt inte modet falla, för ert arbete ska få sin lön.
2 Krönikeboken 15:7

Världen idag

Henry Ascher talar på en demonstration för Gaza. Foto: Adam Ihse/TT

Film kritiserad för antisemitism visas som skolbio i Göteborg

En dokumentärfilm om läkaren Henry Ascher som deltagit i Ship to Gaza väcker starka känslor i Göteborg. Filmen anklagas av judiska företrädare för antisemitism, ändå ska den nu visas som skolfilm.

Nyheter · Publicerad 00:00, 23 sep 2015

I dokumentärfilmen "Även de döda har ett namn" får man följa Henry Aschers engagemang i och förberedelser inför resan med Ship to Gaza. En fartygskonvoj som har som syfte att bryta sjöblockaden av Gaza, men som anklagas för kopplingar till antisemitiska aktörer.

Filmen berör konflikten mellan israeler och palestinier och vid en öppen visning på Stadsbiblioteket i Göteborg på söndagen blev stämningen hätsk, rapporterar Göteborgs-Posten.

- Den här filmen bidrar till konflikt snarare än försoning, dessutom spär den på gamla myter om judar, sa Jael Feiler, syster till Dror Feiler som är Ship to Gaza-aktivist, enligt tidningen.

Även den judiska församlingens ordförande George Braun menade att filmen kan beskrivas som antisemitisk.

I en debattartikel i GP menade Ulf Öfverberg, ordförande i Samfundet Sverige-Israel, att filmen tangerar antisemitism "när dess dramaturgiska uppbyggnad resulterar i en indirekt jämförelse mellan Auschwitz och Gaza; ett grepp som riskerar att relativisera Förintelsen".

De som står bakom och medverkar i filmen menar dock, inte oväntat, att den inte alls är antisemitisk. Och det är denna linje som Göteborgs kulturförvaltning gått på.

Man har nämligen bestämt att filmen trots kritiken ska visas som skolbio för niondeklassare och gymnasister.

- Alla i vår programgrupp var överens om att det är jätteviktigt att filmen visas. Vi upplever den inte alls som antisemitisk. Tvärtom, sa Annika Sjögren, skolbiosamordnare på Göteborgs kommun, enligt GP.

- Detta är en film som verkligen gör skillnad på staten Israel och på judar, anser hon.

Samuel Teglund
samuel.teglund@varldenidag.se 

Tålamod och Andens verk lyftes under Pingst Pastor

Pingst Pastor. I veckan möttes flera hundra svenska pingstpastorer för en digital nätverksträff. Daniel Alm,... lördag 16/1 16:00

Ravi Zacharias tros ha begått sexuella övergrepp

Avslöjande. Den kände och uppskattade apologeten Ravi Zacharias som avled förra året har anklagats för sexuella... lördag 16/1 11:00

Joggande judinna mördad – ett offer för tystnadskultur

Israelkommentar Den 20 december 2020 är israeliska sexbarnsmamman Esther Horgan ute på sin vanliga joggingrunda.... torsdag 14/1 00:00