I dokumentärfilmen "Även de döda har ett namn" får man följa Henry Aschers engagemang i och förberedelser inför resan med Ship to Gaza. En fartygskonvoj som har som syfte att bryta sjöblockaden av Gaza, men som anklagas för kopplingar till antisemitiska aktörer.
Filmen berör konflikten mellan israeler och palestinier och vid en öppen visning på Stadsbiblioteket i Göteborg på söndagen blev stämningen hätsk, rapporterar Göteborgs-Posten.
- Den här filmen bidrar till konflikt snarare än försoning, dessutom spär den på gamla myter om judar, sa Jael Feiler, syster till Dror Feiler som är Ship to Gaza-aktivist, enligt tidningen.
Även den judiska församlingens ordförande George Braun menade att filmen kan beskrivas som antisemitisk.
I en debattartikel i GP menade Ulf Öfverberg, ordförande i Samfundet Sverige-Israel, att filmen tangerar antisemitism "när dess dramaturgiska uppbyggnad resulterar i en indirekt jämförelse mellan Auschwitz och Gaza; ett grepp som riskerar att relativisera Förintelsen".
De som står bakom och medverkar i filmen menar dock, inte oväntat, att den inte alls är antisemitisk. Och det är denna linje som Göteborgs kulturförvaltning gått på.
Man har nämligen bestämt att filmen trots kritiken ska visas som skolbio för niondeklassare och gymnasister.
- Alla i vår programgrupp var överens om att det är jätteviktigt att filmen visas. Vi upplever den inte alls som antisemitisk. Tvärtom, sa Annika Sjögren, skolbiosamordnare på Göteborgs kommun, enligt GP.
- Detta är en film som verkligen gör skillnad på staten Israel och på judar, anser hon.
Samuel Teglund
samuel.teglund@varldenidag.se