De som ser upp till honom strålar av fröjd, deras ansikten behöver inte rodna av skam.
Psaltaren 34:6

Världen idag

Fick stryk av ”kristna” – nu mötte han kärlek

Som 13-åring slogs han blodig i en kyrka. På onsdagskvällen talade Max Safir, 91 år och överlevare från Förintelsen, om antisemitism på Pingstkyrkans scen i Värnamo.

Nyheter · Publicerad 13:00, 22 mar 2016

150 besökare fick under några omskakande minuter lyssna till den polsk-födde juden. Med Pingstkyrkans ljussatta metallkors bakom sig berättade han om den ondska han mötte från ”kristna” i barndomsstaden, Kielce. Där fick judar och kristna inte gå på samma sida vägen. En jul beslöt han att besöka kyrkan för att få se ”den nyfödde Jesus”.

– När polackerna i kyrkan såg mig fick jag så mycket stryk att jag var helt blodig när jag kom hem, berättade Max som då var 13 år.

En dag hämtades han och hans bror av tyska SS-män. De hamnade i tvångsarbetsläger i Starachowice och placerades senare i förintelseläger, bland annat i Auschwitz-Birkenau och ökända Mauthausen. Till skillnad från resten av sin familj och flertalet polsk-judiska barn, överlevde Max Safir.

Efter en tid kom han till Sverige. På arbetsplatsen, en verkstad i Katrineholm, fick han höra dräpande ord från jobbarkompisar.

– De sa att det var synd att Hitler inte hade utrotat alla judar, sa Max Safir och berättade hur han rusade därifrån med fruktansvärda inre kval.

För Värnamopubliken avslöjade han att hans egentliga namn är Mannes. Namnbytet skedde ofrivilligt då han skulle förlänga sitt uppehållstillstånd hos en svensk myndighet.

– Handläggaren tyckte att det var svårt att stava till mitt namn så han sa: ”Du får heta Max istället!”

– Mannes betyder ”att vara människa”, tillade Max Safir om det namn han tvingades ge upp.

En känsla av frid och djup förbrödring vilade över onsdagens samling. ”Herren, tack att vi får samlas till möteför det judiska folket”, bad Bengt Klintenberg, pastor i värdförsamlingen, i sin inledande bön klockan 19. Tonen av tröst befästes av sångerskan Märta Svensson som bland annat sjöng ut Psalm 23.

Kvällen ingick i en turné med Ulf Cahn, ordförande i Förenade Israelinsamlingen, och Lukas Berggren, chefredaktör för Världen idag.

– Jag och Ulf Cahn har upplevt en nöd vad gäller antisemitismen, förklarade Berggren i sitt anförande.

Nyligen besökte turnén Malmö, staden där antisemitismen firat nya triumfer. Läget där speglar situationen i Europa, framhöll Lukas Berggren.

– Förra året emigrerade 10 000 judar från Europa till Israel, upplyste han och framhöll att alla goda krafter nu behöver samlas.

– Låt oss rensa den svenska och europeiska luften från antisemitism, utmanade Berggren.

”Att som jude möta Gud är att först möta beväpnade vakter.” Med de orden inledde Ulf Cahn sitt anförande. Han syftade på det säkerhetspådrag som i dag, av nödvändighet, omger svenska synagogor. Efter gudstjänsten måste besökarna snabbt skingras ute på gatan för att inte dra till sig uppmärksamhet.

– Det slipper ni kristna och det ska ni vara tacksamma för, sa Cahn till den företrädesvis kristna publiken.

Han uppmanade den att lära sig av historien, att avslöja antisemitism oavsett i vilken skepnad den framträder.

– Det gäller att hålla sig kunnig och att vara modig, betonade Ulf Cahn och manade till kamp mot den nygamla antisemitismen.

– Vi judar kan inte göra det själva, vi behöver er, sa han bland annat.

När kollektboxar gick runt i bänkraderna var det till stöd för äldreboenden för immigrerade judar i Israel. Kvällen ramades in av Märta Svensson och sången Yerushalayim.

Vid de lokala medarrangörerna, Pingstkyrkan och Shalom Värnamo, är man mycket tacksamma för kvällen.

– I dag ser vi hur Israel beskylls för ungefär sådant som man tidigare beskyllt den enskilde juden för. Detta har ökat på senare år, menar Bengt Klintenberg som även företräder Shalom Värnamo.

Han berättar att han, också i sin roll som pastor, upplevt att det blivit svårare att tala om Israel.

– Jag kan exempelvis märka det när man försöker ta upp ämnet med andra pastorer och präster, säger Klintenberg till Världen idag.

Han var starkt berörd efter att ha hört Max Safirs vittnesmål om antisemitism i kyrkans namn.

– Vi har mycket att arbeta igen på vår skuld till det judiska folket, konstaterar pastorn.

Själv var Max Safir tacksam efter sitt besök i Pingstkyrkan och sitt möte med den kristna publiken.

– I dag när jag kom hit till kyrkan så behövde jag inte vara rädd för att få stryk, sa han.

Det är modigt av KD att bryta dödläget

Ledare KD har, mycket förvånande, stått i centrum för den politiska diskussionen ända sedan regeringsbildningen i januari – trots att den innebar att KD...