Kom till mig, alla ni som arbetar och är tyngda av bördor, så ska jag ge er vila.
Matteus 11:28

Världen idag

Fick ”klankritik” – nu i MP:s partistyrelse

Leila Ali Elmi var en av förra riksdagsvalets stora överraskningar när hon med hjälp av personröster kryssade sig ända in i riksdagen. Hon har därefter av kritiker kopplats till ”klankultur” och lagt förslag att även arbetslösa och nyanlända ska ha rätt till semester. Nu tar hon plats i Miljöpartiets toppskikt.

Nyheter · Publicerad 15:00, 23 okt 2021

En stor del av Leila Ali Elmis kampanjande skedde på somaliska. Flera opinionsbildare menade att hon saknade konkreta politiska idéer och att hennes framgång gick att härleda till klanmentalitet där rösterna primärt kom från somalier.

”Hur självständig kan Leila Ali Elmi vara från den grupp som burit fram henne? Kommer hon driva frågor som främst gynnar den somaliska, eller muslimska, gruppen? Det är så det fungerar i länder där klanen, eller den etniska gruppen, är det politiska subjektet snarare än individen”, skrev till exempel opinionsbildaren Ivar Arpi efter valet.

Redan prenumerant? Logga in för att läsa hela artikeln.
En månad gratis!
Läs allt du vill med Världen idag DIGITAL
Du får tillgång till:
✓  Samtliga artiklar på varldenidag.se
✓  E-tidningen fem dagar i veckan
✓  Digitala korsord

Sex tänkvärda citat

Jag gillar att samla och skriva ner minnesvärda citat och tankar som någon predikat eller sagt. Jag... onsdag 31/5 00:00

När den egentlige angriparen går fri

Israelkrönika Så hände det igen. En stor sak, men det är rätt säkert att få skandinaver eller européer har hört... onsdag 31/5 00:00