Om ni nu har uppstått med Kristus, sök då det som är där ovan, där Kristus sitter på Guds högra sida.
Kolosserbrevet 3:1

Världen idag

FHM: Vi beaktar religionsfriheten i efterhand

Folkhälsomyndigheten säger sig beakta religionsfrihetens skydd i grundlagen. Trots det ansåg myndigheten att de senaste begränsningarna av kyrkors verksamhet var så brådskande att man genomförde dem utan att först utreda dess konsekvenser.

– I detta fall var omständigheterna sådana att myndigheten bedömde att det fanns skäl att genomföra en konsekvensutredning först efter beslutet, säger Jon Pelling, pressekreterare på Folkhälsomyndigheten, i ett mejl till Världen idag.

Nyheter · Publicerad 10:00, 15 jan 2022

Som Världen idag tidigare berättat har regeringens och Folkhälsomyndighetens senaste restriktioner mötts av stark kritik från flera håll. Kritiker menar bland annat att begränsningarna av människors frihet inte är motiverade utifrån antalet svårt sjuka i covid-19.

Kristna kyrkors verksamhet innehar ett starkt skydd i grundlagen. Trots det måste kyrkor nu kräva vaccinbevis vid samlingar där fler än 50 personer närvarar. Folkhälsomyndigheten berättar att framtagande av föreskrifter vanligtvis föregås av en så kallad konsekvensutredning.

Hur har ni beaktat religionsfrihetens grundlagsskydd i ert beslut om att kräva vaccinbevis vid allmänna sammankomster med fler än 50 deltagare?

– Folkhälsomyndigheten beaktar religionsfrihetens skydd i grundlagen. I detta fall var omständigheterna sådana att myndigheten bedömde att det fanns skäl att genomföra en konsekvensutredning först efter beslutet. Myndigheten kan för närvarande inte säga när konsekvensutredningen kommer att remitteras, säger Jon Pelling.

Världen idag frågade även Folkhälsomyndigheten om vaccinbevisets funktion nu när smittspridningen är hög även bland vaccinerade.

– Vaccinationsbevisen fyller fortsatt ett syfte vid arrangemang med mer än 50 deltagare. Detta för att minska risken för att många ovaccinerade med förhöjd risk för slutenvård smittas vid samma tillfälle, svarar Jon Pelling.

De senaste restriktionerna innehåller även ett deltagartak på 500 personer inomhus, oavsett storlek på lokal samt användande av smittskyddsåtgärder.

– Folkhälsomyndigheten bedömer att deltagartak krävs i tillägg för att ytterligare minska risken för allvarliga konsekvenser vid eventuell smittspridning.

Dubbla måttstockar allt tydligare hos Amnesty

Ledare Amnesty är en organisation som distanserat sig från sin ursprungliga värdegrund att försvara... onsdag 17/8 00:10

C bäddar för egen brakförlust

Ledare Partiledare Annie Lööf tar nu bladet från munnen i DN (15/8) och säger det rakt ut: Trots Centerns... onsdag 17/8 00:00

Moderaterna vill skärpa krav och sänka bidrag

Politik Bidragstak, sänkt a-kassa, skärpta krav och fler praktikplatser. Det är en viktig del i... tisdag 16/8 20:00

Om fred är målet – byt paradigm

Israelkrönika Två artiklar i söndagens Jerusalem Post såg ut att sända motsatta budskap. Den ena rubriken talade... onsdag 17/8 00:10

Lär dig njuta av livets olika säsonger

Vardagskrönika För några dagar sedan vinkade vi av ena dottern på Arlanda för ett par månader på Hawaii. Det är... onsdag 17/8 00:00

Scholz säker på att Turkiet släpper in Sverige i Nato

NATO Tysklands förbundskansler Olaf Scholz är säker på att Turkiet kommer att godkänna Sveriges och... tisdag 16/8 18:00
Följ Världen idag i sociala medier