Om än min kropp och min själ tynar bort, så är Gud mitt hjärtas klippa och min del för evigt.
Psaltaren 73:26

Världen idag

Festival ska fira Israels utplåning

Under 2015 satte iranska myndigheter upp ett mål: Israel ska upphöra som stat innan år 2040. Nästa månad ska detta firas med en helt ny festival. Den så kallade Timglasfestivalen hålls den 21 april i Teheran och ska visa upp anti-israeliska ”konstverk”.

Nyheter · Publicerad 07:00, 23 mar 2018

”Israel, en cancersvulst”, ”barnamördande sionistregim” och ”Jerusalem-ockupanten Israel ska inte överleva de nästa 25 åren”. Det är några av de teman som ska vara i fokus på ”Den internationella timglasfestivalen” som äger rum i Irans huvudstad Teheran den 21 april.

Mahdi Qomi, som har ansvar för festivalen, upplyser om att de samarbetar med 2 400 anti-israeliska organisationer världen över. Till festivalen kan man bidra med anti-israeliska dokumentärer, karikatyrer, animationer och mobilspel. I varje kategori belönas vinnaren med 1 800 dollar och vinnaren av hela festivalen får
2 700 dollar. 

Logotypen för festivalen består av ett timglas som innehåller en Davidsstjärna som smulas sönder.

– Det är ingen tvekan om att det här uppfyller alla kriterier för den grövsta formen av antisemitism, säger Tomas Sandell, ledare för organisationen European Coalition for Israel.

Han påpekar att festivalen handlar om att utplåna en nationalstat.

– Det handlar inte bara om att man inte vill erkänna judars rätt till självbestämmande, man vill dessutom ta steget vidare och uppmana till utplåning av staten, säger han.

Enligt Tomas Sandell strider festivalen mot FN:s stadgar om att varje land ska ha en fredlig relation till de övriga medlemsländerna. Han är övertygad om att det är den iranska regimen som ligger bakom festivalen.

– Det är ingen hemlighet att både regimen och de religiösa ledarna driver den här frågan till sin spets, säger han.

Förvånas över tilltaget gör Tomas Sandell alltså inte.

– Det här är en konsekvent politik som har drivits ända sedan Khomeinis tid.

Även om Sandell upprörs över festivalen, så tycker han inte att festivalen i sig är det mest anmärkningsvärda. 

– Det värsta är att världens ledare inte reagerar. Man skaffar hellre affärskontrakt och handelsavtal än att kritisera regimen.

Även Ulf Cahn, generalsekreterare för Förenade Israelinsamlingen, säger att festivalen är ett solklart fall av antisemitism.

– När man särskiljer den judiska staten från andra stater är det antisemitism, säger han.

Ulf Cahn vidhåller att Iran har samma inställning till Israel, oavsett vad Donald Trump tar för beslut, och oavsett om Jerusalem är delad eller inte.

– Man vill utplåna Israel just för att det är en judisk stat, säger han.

Konflikten mellan Iran och Israel har blivit skarpare de sista åren. Den 11 februari sköt Israel ner en iransk drönare över israeliskt luftrum. Premiärminister Benjamin Netanyahu hade med sig en bit av denna drönare till den internationella säkerhetskonferensen i München, för ett par veckor sedan. Där adresserade han Irans utrikesminister, Mohammad Javad Zarif, direkt. ”Testa inte Israel” var budskapet från Netanyahu. 

Tidigare har Iran arrangerat massprotester mot Israel och bränt israeliska flaggor. Iran arrangerar också en Förintelse-serieteckningstävling varje år. 

Det värsta är att världens ledare inte reagerar. Man skaffar hellre affärskontrakt och handelsavtal än att kritisera regimen.

Kyrkoledare till politiker: Sätt inget tak för invandringen

Migration. Presidiet för Sveriges kristna råd uppmanar i ett öppet brev riksdagens samtliga partiledare att värna människovärdet och inte inskränka asylrätten....

Skulle rapportera om islamiskt center – utsattes för stenkastning

Brott. Journalister från SVT Uppsala har utsatts för stenkastning. Det skedde när ett tv-team skulle filma en intervju med personer som vill bygga ett...

Svårare för Netanyahu att sitta kvar

Nyhetskommentar Nyhetskommentar. När de israeliska medborgarna gick till val till sin riksdag, knesset, för andra gången på fem månader uteblev även denna gång ett tydligt utslag. 

Svag fördel för Benny Gantz i rösträkningen

Israel. Valresultatet i Israel fortsätter att vara jämnt när rösträkningen i princip är klar. Benny Gantz parti, Blåvitt, har ett litet övertag, men det...