Låt oss ge akt på varandra och sporra varandra till kärlek och goda gärningar.
Hebreerbrevet 10:24

Världen idag

En rysk säkerhetssoldat patrullerar platsen där fem personer sköts ihjäl i söndags. Foto: RU-RTR Russian Television / AP / TT

Fem personer sköts ihjäl utanför kyrka

Fem personer dog då en man öppnade eld mot gudstjänstbesökare som var på väg ut från en kyrka i Dagestan i söndags. Ryska polisutredare utesluter inte att det var en terrorattack.

Nyheter · Publicerad 17:26, 19 feb 2018

Det var efter en högtidsceremoni i S:t Georges katedral i staden Kizlyar, Dagestan, som en 22-årig man började skjuta mot de personer som var på väg ut ur kyrkan. Fyra kvinnor dog omedelbart, flera personer skadades och en kvinna dog senare på sjukhuset. Några av dem som skadades var poliser och säkerhetsvakter. Om detta rapporterar bland annat den ryska nyhetsbyrån Tass.

Gärningsmannen sköts till döds av poliser då han försökte fly från platsen, skriver nyhetsbyrån.

Dagestan är en rysk delrepublik som ligger öster om Georgien, vid Kaspiska havet, och som har övervägande muslimsk befolkning. I området har Moskva fört krig mot separatister och radikala grupper sedan Sovjetunionens fall 1991, skriver brittiska Independent. Enligt tidningen ska många personer från delrepubliken ha anslutit sig till Islamiska staten.

IS tar nu, via propagandaorganet Amaq, på sig attacken mot den ortodoxa kyrkan, men några bevis för att man utfört attacken uppges inte finnas.

Enligt Ramzan Kadyrov, ledare för närliggande delrepubliken Tjetjenien, hade 22-åringen ingen koppling till islam. Samtidigt utreder nu den ryska polisen ifall mannen hade kopplingar till extremistiska rörelser. Brottsrubriceringen är i nuläget ”mord under försvårande omständigheter” samt ”mordförsök mot tjänsteman”, men polisen utesluter inte terrorbrott.

Den ryska presidentens sändebud Oleg Belaventsev lovar hårda tag mot ”dem som ligger bakom detta fruktansvärda och cyniska brott” och skickar sina kondoleanser till offrens familjer och vänner.

”Det är omöjligt att rättfärdiga denna handling”, säger han, enligt Tass.

År 1998 hamnade Dagestan i fokus i Sverige då missionärsparet Daniel och Paulina Brolin kidnappades där.

Hagia Sofia kan åter bli moské – domstol ska avgöra

Turkiet. Det turkiska Statsrådet meddelade på torsdagen att de inom 15 dagar kommer att ta ställning till en... söndag 5/7 09:00

Utan apostlar saknas missionellt perspektiv

Ledare Nya testamentet beskriver de femfaldiga tjänstegåvorna i Kristi kropp: apostlar, profeter,... lördag 4/7 00:00

Hit kan svenskar åka i sommar

Resor. Nu har utrikesdepartementet lättat på sin avrådan om icke nödvändiga resor. Men se upp –... söndag 5/7 06:00

Vi behöver inte springa tills vi spyr.

Ungkrönika Ungkrönika. Jag har ofta svårt att göra saker till hundra procent. När jag spelade innebandy aktivt hade jag en... lördag 4/7 00:00

Sommarsoffan live-intervjuar OM:s grundare

På måndag kan svenskar ställa frågor till missionsorganisationen OM:s grundare, evangelisten George... lördag 4/7 18:00

Kan vi synda utan att förlora frälsningen?

Mot väggen Kan en pånyttfödd kristen synda utan att förlora frälsningen? /Linda