Herren har blivit min borg, min Gud är min tillflykts klippa.
Psaltaren 94:22

Världen idag

Nej, ingen fotoautomat, men väl en Bön-o-mat. Sådana finns nu i Berlin och Hamburg och för en knapp femma får man fem minuters bön. Foto: www.gebetomat.de

Fem minuters bön i Bön-o-maten

Nyheter · Publicerad 16:31, 13 jan 2012

Den som är trött på larmet, vill ha en stunds stillhet med vår Herre och som råkar befinna sig i de tyska metropolerna Hamburg och Berlin kan sedan några år tillbaka slinka in i en Bön-o-mat, eller Gebet-o-mat. I den lilla lådan, försedd med ljuddämpande förhänge, och som mest av allt liknar en fotoautomat, får man för 50 europeiska cent – alltså lite under en femma – fem minuters bön. Vilken sorts bön man vill höra – till exempel kristen, judisk eller muslimsk – bestämmer man genom att trycka på pekskärmen. Och Bön-o-matens uppfinnare, Oliver Sturm, lovar att det är äkta böner från troende människor som man får lyssna till eller, om man så vill, be tillsammans med. Han har nämligen spelat in böner från kyrkor, andaktsrum och andra ställen där folk ber. Idén till sin uppfinning fick Oliver Sturm när han en gång i en tunnelbanestation i New York råkade få se – och höra – en hygienautomat, som i ett tvivelaktigt hörn stod och gav märkliga ljud i från sig. Så märkliga att Sturm inte fattade vad den egentligen hade på hjärtat.
– Det var då jag kom att tänka på hur det skulle vara om det i stället kom böner från automaten, skriver Sturm på sin hemsida.
Och nu finns alltså Bön-o-maten. Den klarar över 300 böner från världens i stort sett samtliga religioner och på 65 olika språk . Bön-o-maten är gjord för att användas på järnvägsstationer, bönerum på universitet, flygplatser, inköpscentra och andra offentliga platser.

VÄRLDEN IDAG

Dags för årets Allhelgonakonferens i Sankta Clara kyrka

Stockholm. Magnus Persson, Annahita Parsan och Bryan Stevenson finns bland talarna under Allhelgonakonferensen... fredag 30/10 12:16