Ingen människa kan bestå genom ondska, men de rättfärdigas rot kan inte rubbas.
Ordspråksboken 12:3

Världen idag

Fem kristna profiler: Det betyder korset för mig

Debatten kring kampanjen "Mitt kors" har varit intensiv och fått stor uppmärksamhet. Världen idag frågade fem olika kristna om deras relation till korset och vad det betyder i deras liv.

Nyheter · Publicerad 11:10, 18 aug 2016

Anita Widell, smyckestillverkare som bland annat skapar många kors, och som låter pengarna hon får in gå till Love Nepal som räddar flickor ur sexslaveri:

– Dels är det en avkoppling för mig att hålla på med silversmide. Det ger mig också mening att göra det för någon annan, att kunna dra in pengar att rädda de här tjejerna som är så utsatta är oerhört meningsfullt. För mig personligen betyder ju korset min tro helt enkelt, det som Jesus har gjort för mig, och det är grunden i mitt liv. Att då kunna tillverka kors som andra bär och genom det förmedla det kristna budskapet samtidigt som jag kan dra in pengar till Love Nepal och ge räddning åt de här tjejerna, det är helt fantastiskt.

Alf Lax, kristen profil som just nu vandrar genom Dalarna, från Mora till Avesta, bärandes på ett stort kors för att berätta om tron på Jesus:

– Det är ju det mest centrala tecken vi har. Det är det som utmärker den kristna tron och läran. När man bär ett kors så förstår människor att man representerar kristen tro. Korset för mig betyder min räddning, min frälsning. Utan korset hade jag nog varit död, med det liv jag har bakom mig. Korset är där allting hände, där räddade Jesus världen, där blev jag räddad. Korset betyder allt. De senaste två, tre decennierna har det varit mycket snack om att Sverige är ett av världens mest avkristnade länder, därför vill jag lyfta fram korset igen. Det är det som förenar oss, det är det som är försoningen.

Stefan Swärd, pastor och författare som skrivit boken ”Inte utan korset” där han går igenom olika försoningsläror inom kyrkan:

– Korset är grunden för världens frälsning, där visade Gud sin oändliga kärlek och Jesus gav sitt liv för att rädda världen och besegrade syndens, dödens och djävulens makt för att vi skulle bli fria, benådade och upprättade. Korset är kärnan i kristna tron. För mig betyder korset allt, utan korset skulle jag vara förlorad, men tack vare korset är jag Guds barn och har ett evigt liv och döden, synden och mörkret har inte någon kontroll över mig.

Emma Jonsson, ledare för Ny Generation, kristen elev- och studentorganisation som vill ta Jesu kärlek till skolorna:

– När jag ser eller tänker på korset så tänker jag först på nåd och på hur stort det är att ha blivit förlåten för mina synder. Det är på något sätt det som gör att kristendomen sticker ut från annan religion och andlighet. Att Gud söker människan och inte först och främst människan söker efter Gud, att kärleken är initierad av Gud. Ny generation är en allkristen organisation och Jesus är det skolgrupperna samlas kring, den gemensamma tron på Jesus. Man kan komma från olika kyrkor och samfund och ha olika teologiska synsätt på andra saker men just korset och tron på Jesus som frälsaren är det som enar.

Thomas Larsson, Ordförande i föreningen S:t Staffans kapell som har rest ett 30 meter högt kors i Hassela, mitt i Sverige:

– Korset betyder frihet, frälsning, glädje, frid, allt som är gott egentligen. Det är mer än en symbol och som symbol räddar det inte, men den som dog på korset räddar och symbolen hänvisar till den som dog på korset. För mig personligen betyder korset hopp. Jag har fått en gåva utan att prestera, någon har gjort något för mig och jag behöver bara ta emot det. Korset gäller alla och för Sverige har det en enorm betydelse att stå för korset, att våga stå för vår tro och inte gömma undan den.

Utan korset hade jag nog varit död

Evangeliets erbjudande är en ny identitet i Kristus

Ledare I centrum av det kristna evangeliet står något som förr brukade beskrivas som det ”saliga bytet”:... onsdag 22/3 00:10

Upprop för samvetsfrihet – vill inte ange papperslösa

Samvetsfrihet. Tunga fackförbund, vänsterpolitiker och debattörer driver just nu en kampanj för att lärare, läkare... onsdag 22/3 07:00

Fler förhandlingar förlänger konflikten

Israelkrönika Mönstret känns välbekant: Precis före den muslimska fastemånaden ramadan organiseras ett regionalt... onsdag 22/3 00:00