Ingen är som du, Herre. Du är stor, och stort och mäktigt är ditt namn.
Jeremia 10:6

Världen idag

”Fel tidpunkt” vanligast orsak till aborter

Nyheter · Publicerad 00:00, 7 nov 2012

Sex av tio svenska kvinnor som gjort abort säger att anledningen var att det var fel tidpunkt för dem att få barn. Det visar en enkät i en doktorsavhandling vid Uppsala universitet. I undersökningen menar ungefär tre av tio att de gjorde abort på grund av relations­problem.

Den svenska abortlagstiftningen, som är en av världens mest liberala, innebär att det är fritt att göra abort fram till graviditetsvecka 18 utan att sjukvårdspersonal får ställa några frågor om orsaken. Marlene Makenzius har dock i en avhandling vid Uppsala universitet i en enkät undersökt bakgrunden till aborten hos ett antal kvinnor.

Och resultatet visar att majoriteten angav att barnet skulle komma i fel läge i livet, att det var fel tidpunkt, som anledning till att man valde att avbryta graviditeten.
Färre än var tionde kvinna hänvisade till något hälsoproblem som orsak till aborten. Däremot uppgav ungefär tre av tio relationsproblem och ungefär lika många angav skäl som har med ekonomi, bostad eller liknande omständigheter att göra. Cirka var femte kvinna menade att de redan har de barn de vill ha.
– Om man ser att trettio procent handlar om att man har någon form av socioekonomisk orsak till att göra abort, så finns det en del från samhällets sida som man kan titta lite mer på. Till exempel om man tittar på arbetslösheten som ökar ganska dramatiskt bland ungdomar och att klyftor mellan olika grupper ökar, säger Marlene Makenzius till Sveriges Radio.

Världen idag har också tidigare berättat om Makenzius studier som bland annat visar att nära var fjärde kvinna och varannan man inte är helt nöjd med vården i samband med abort, och att nära hälften av kvinnorna vill genomföra någon form av symbolisk handling i relation till aborten.

Undersökningen visar också att upprepad abort är associerat bland annat med faktorer som att kvinnan menar att hon har det antal barn hon vill ha, brist på emotionellt stöd, samt arbetslöshet eller sjukskrivning.

Ny "tv-skatt" kan drabba döda

Politik. Stark kritik mot riksdagsbeslut Att riksdagen inför en "tv-skatt" utan att samtidigt öka kraven på public service, och som till och med kan drabba döda, väcker stark kritik. En av...

Ideologisk brytning bakom regeringskris

Ledare Förändrat ideologiskt landskap Ideologier är politikens grund. Ändå ansågs allmänt att dessa var överspelade efter Berlinmurens fall. Den liberala samhällsordningen hade segrat,...

Ringrostig på engelska? Här är tipsen

Språk. Do you understand this? Bra, men du kanske känner dig lite ringrostig och upplever att din engelska har haft bättre dagar. Språkforskaren Pia...