På Gud, vars ord jag prisar, på Gud litar jag och fruktar inte.Vad kan människor göra mig?
Psaltaren 56:5

Världen idag

”Fel tidpunkt” vanligast orsak till aborter

Nyheter · Publicerad 00:00, 7 nov 2012

Sex av tio svenska kvinnor som gjort abort säger att anledningen var att det var fel tidpunkt för dem att få barn. Det visar en enkät i en doktorsavhandling vid Uppsala universitet. I undersökningen menar ungefär tre av tio att de gjorde abort på grund av relations­problem.

Den svenska abortlagstiftningen, som är en av världens mest liberala, innebär att det är fritt att göra abort fram till graviditetsvecka 18 utan att sjukvårdspersonal får ställa några frågor om orsaken. Marlene Makenzius har dock i en avhandling vid Uppsala universitet i en enkät undersökt bakgrunden till aborten hos ett antal kvinnor.

Och resultatet visar att majoriteten angav att barnet skulle komma i fel läge i livet, att det var fel tidpunkt, som anledning till att man valde att avbryta graviditeten.
Färre än var tionde kvinna hänvisade till något hälsoproblem som orsak till aborten. Däremot uppgav ungefär tre av tio relationsproblem och ungefär lika många angav skäl som har med ekonomi, bostad eller liknande omständigheter att göra. Cirka var femte kvinna menade att de redan har de barn de vill ha.
– Om man ser att trettio procent handlar om att man har någon form av socioekonomisk orsak till att göra abort, så finns det en del från samhällets sida som man kan titta lite mer på. Till exempel om man tittar på arbetslösheten som ökar ganska dramatiskt bland ungdomar och att klyftor mellan olika grupper ökar, säger Marlene Makenzius till Sveriges Radio.

Världen idag har också tidigare berättat om Makenzius studier som bland annat visar att nära var fjärde kvinna och varannan man inte är helt nöjd med vården i samband med abort, och att nära hälften av kvinnorna vill genomföra någon form av symbolisk handling i relation till aborten.

Undersökningen visar också att upprepad abort är associerat bland annat med faktorer som att kvinnan menar att hon har det antal barn hon vill ha, brist på emotionellt stöd, samt arbetslöshet eller sjukskrivning.

Skadligt när Försäkringskassan och 1177 manipulerar språket

Ledare 1177 Vårdguiden är ”invånarnas samlade ingång till den offentliga hälso- och sjukvården” och drivs... onsdag 12/5 00:10

Israel beskylls för apartheid 200 gånger i spridd rapport

Israelkommentar Human Rights Watch (HRW) är en ekonomiskt och partipolitiskt oberoende människorättsorganisation,...
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier