Ingen är som du, Herre. Du är stor, och stort och mäktigt är ditt namn.
Jeremia 10:6

Världen idag

"Fel" syn på homosexualitet – då kan kyrkan tappa bidrag

Korskyrkan i Örkelljunga kan förlora bidrag från kommunen. Detta efter att pastorn uttalat sig om kyrkans syn på utlevd homosexualitet.

Nyheter · Publicerad 00:00, 20 maj 2015

I den intensiva debatten i såväl profana som kristna medier om synen på homosexualitet nyligen deltog även pastorn i Korskyrkan i Örkelljunga, Timo Lordhem.

- Jag slåss för deras rättigheter att få vara homosexuella, och att få utöva sin homosexualitet. Men jag skulle fortfarande kalla det synd enligt mitt teologiska perspektiv, sa han bland annat i en regional SVT-sändning.

Men nu har Örkelljunga kommun reagerat och fryst de kommunala bidragen till församlingen. Enligt Helsingsborgs dagblad så skriver kultur- och fritidsnämnden i sitt beslut att Korskyrkans verksamhet inte gynnar värderingar kring jämställdhet och likabehandling som är grundläggande för kommunen. En dialog med företrädare för frikyrkan kring en jämställdhets- och likabehandlingsplan ska nu inledas enligt tidningen, annars är det slut med bidragen.

– Alla människor i Örkelljunga ska känna sig välkomna till det föreningsliv som finns i kommunen, säger Björn Zorec (FP), ordförande i facknämnden. Enligt Zorec krävs "en annan värdegrund" för att ta del av ekonomiskt stöd.

Timo Lordhem säger till HD att alla är välkomna i kyrkan. Hans församling har sökt kommunalt bidrag på närmare 40 000 kronor för 2015.
– Bidragen är en liten del och betyder inte särskilt mycket, men vi är tacksamma för allt vi får, säger han.

Ny ”tv-skatt” kan drabba döda

Politik. Stark kritik mot riksdagsbeslut Att riksdagen inför en "tv-skatt" utan att samtidigt öka kraven på public service, och som till och med kan drabba döda, väcker stark kritik. En av...

Ideologisk brytning bakom regeringskris

Ledare Förändrat ideologiskt landskap Ideologier är politikens grund. Ändå ansågs allmänt att dessa var överspelade efter Berlinmurens fall. Den liberala samhällsordningen hade segrat,...

Ringrostig på engelska? Här är tipsen

Språk. Do you understand this? Bra, men du kanske känner dig lite ringrostig och upplever att din engelska har haft bättre dagar. Språkforskaren Pia...