Ni otrogna, vet ni inte att vänskap med världen är fiendskap mot Gud? Den som vill vara vän med världen blir fiende till Gud.
Jakobsbrevet 4:4

Världen idag

Fredrick Federleys relation med en person dömd för många sexbrott mot barn får nu konsekvensen att han lämnar sina politiska uppdrag. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Federley lämnar politiken: ”Förstod tidigt risken”

Det tog nästan fyra månader för Fredrick Federley att kontakta partiet från det att han fick veta att mannen han hade en relation med var dömd för sexbrott mot barn. Detta trots att han tidigt förstod att relationen skulle få stora konsekvenser för honom som politiker.

Nyheter · Publicerad 14:30, 14 dec 2020

På fredagen meddelade Center­partiets EU-parla­mentariker Fredrick Federley att han lämnat alla sina politiska uppdrag.

I en intervju med Falu Kuriren och Avesta Tidning berättar Federley nu att han träffade mannen – vars kriminella förflutna fått stora konsekvenser – för första gången 25 maj. Den 14 juni får han veta att mannen suttit i fängelse, men inte för vilket brott.

– Att han var en risk förstod jag redan när jag fick reda på att han suttit i fängelse, men då brottades jag med frågor som “kan man sona sina brott?”, säger han i intervjun.

Nästan två månader senare, natten mellan den tredje och fjärde augusti, berättar Fredrick Federley att han får se ett psykologutlåtande där det nämns barnpornografibrott och sexualbrott mot barn.

Men EU-parlamentarikern går inte vidare och läser domen. Det har han fortfarande inte gjort.

– Det klarar jag inte.

Relationen mellan mannen och Fredrick Federley fortsätter under hösten, fram till den 23 november. I samband med att relationen avslöjas av en kändissajt medger Federley det som hänt på Facebook. Ungefär vid denna tidpunkt ska Federley ha kontaktat partisekreterare Michael Arthursson och berättat vad som hänt. En uppgift som Arthursson tidigare bekräftat.

USA behöver lyfta sig inför nytt presidentval

Ledare Så hänger då det offentliga USA återigen halvvägs ut över stupkanten efter politisk osämja. Och med... fredag 29/9 00:10

Dansk abortlag kan ändras – minskat skydd för ofödda

Danmark. I Danmark har ofödda barn ett lagstadgat skydd från och med graviditetsvecka tolv. Lagstiftningen... fredag 29/9 10:00

Skyttedals drogutspel blev hennes fall

Ledare Många höjer förstås på ögonbrynen över att en europaparlamentariker som Sara Skyttedal (KD) väljer... fredag 29/9 00:00