Men Jesus sade till Simon: ”Var inte rädd. Från och med nu ska du fånga människor.”
Lukasevangeliet 5:10b

Världen idag

”Fasta banar väg för under och helanden”

Om många av Sveriges kristna fastade skulle det göra stor skillnad i vårt samhälle. Det menar böneledaren Claes-Göran Bergstrand. – Fastan är inte bara en fromhetsaktivitet, utan har kraft i sig. Det påverkar i andevärlden, säger han.

Nyheter · Publicerad 17:00, 26 feb 2020

I dag, onsdag, är det askonsdagen, det vill säga fastans första dag. En som har erfarenhet av att fasta är Claes-Göran Bergstrand som arbetat som pastor och var med och startade bönenätverket Sverigebönen, i vilket han än i dag är en av ledarna.

På grund av hälsoproblem har 78-årige Bergstrand under de senaste åren inte kunnat fasta på samma sätt som förr, men tidigare i livet fastade han ibland fullt ut från mat i flera dagar. 

Han påpekar att kombinationen av bön och fasta var någonting som Jesus lärde sina lärjungar att göra regelbundet. 

– Det är ingen tvekan om att fastan hör ihop med ett kristet lärjungaliv. Men det här tror jag att vi i kristenheten uppe i Norden, och kanske i västvärlden i stort, generellt har varit dåliga på, säger Bergstrand. 

Han beskriver sin egen erfarenhet av hur fastan har hjälpt honom att bli mer avslappnad, att koncentrera sig i bönen och att uppfatta Guds tilltal. 

– När man har börjat fasta är hungerkänslan ofta borta efter tre dygn och då kan man koncentrera sig. För någon kanske det räcker med en dag, för en annan fem, säger han. 

Böneledaren menar att fastan är ett sätt att bli ”herre över det fysiska”, eller det som Bibeln kallar för köttet, så att man kan koncentrera sig mer på det som är Andens liv, och lättare kan lyssna in tilltal från Gud. 

– Jag ber dagligen och försöker lyssna in, och ibland kommer det någonting som jag uppfattar att det måste vara från Herren, men det blir inte på samma sätt som när jag har haft perioder av fasta, säger han.  

Samtidigt påpekar han vikten av att alltid regelbundet stilla sig inför Herren och hans ord, och att försöka lyssna till honom. 

– Vi har ju bibliska löften om att vi kan höra Herren tala när vi söker honom. Det är något jag har rätt att förvänta mig, konstaterar Bergstrand. 

Han talar därefter om Sverigebönens utlysning av en period av bön och fasta under 40 dagar med start den 1 mars, vilken Världen idag har skrivit om, och påpekar vilken skillnad det skulle kunna göra om många skulle be och fasta.

– Om bara tio stycken i varje församling gjorde det här på allvar så är jag övertygad om att vi skulle se en tydlig förändring framöver med människor som kommer bli frälsta, och under och helanden, säger Claes-Göran Bergstrand. 

Fastan

Kyrkoårets fasta börjar 40 dagar före påsk och avslutas på påskafton.

Varje söndag bryts traditionellt fastan. Det är fortfarande fastetid, men söndagarna får innehålla det man väljer bort under övriga fastan.

Fastan inleds alltid på en onsdag, men inte på samma datum varje år. Det är när påskdagen infaller som styr när fastan inleds. Påskdagen firas den första söndagen efter den första fullmånen efter vårdagjämningen.

Den långa fastetiden föregås av tre festdagar, som kallas fastlagen. Fastlagen börjar med fastlagssöndagen och avslutas med fettisdagen.

Fastan börjar på askonsdagen och i många kyrkor firas askonsdagsmässa.

Fastan avslutas med stilla veckan.

Källa: Svenska kyrkan

Kravallerna i Sydafrika och hoppet om Guds dom

Ledare Den senaste tidens kravaller i Sydafrika har skakat om en hel värld. Inte sedan... lördag 31/7 00:10

Elise fick vittna om Jesus Kristus i Svenska Dagbladet

Media. – Berätta för mig om din tro, säger Svenska Dagbladets journalist till 85-åriga Elise Lindqvist,... fredag 30/7 13:06

Om kärlek för Jesus varit det som känns bra just då hade vi varit förlorade för alltid.

Gästkrönika Kärlek. Vad är den? Vad gör den? Hur definieras den? De kanske mest berömda Bibelorden om kärlek är... lördag 31/7 00:00

Landet som jag som jude alltid kan lita på och luta mig emot

Israelkommentar Jag skriver denna artikel samma dag som min mamma firar sin födelsedag. Det vill säga inte sin...

Kulturförståelse skapar mer möjligheter till gemenskap

Kommunikation är nyckeln till tillit i en relation, oavsett kultur. Med en rätt kulturförståelse...
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier