Ni otrogna, vet ni inte att vänskap med världen är fiendskap mot Gud? Den som vill vara vän med världen blir fiende till Gud.
Jakobsbrevet 4:4

Världen idag

Säkerheten har stärkts kring den palestinska staden Huwara. På bilden ses en israelisk soldat vid en kontrollstation i Huwara tidigare i år. Foto: Majdi Mohammed/AP/TT

Far och son sköts ihjäl i terrorattack vid biltvätt

Två israeler – en far och hans son – sköts till döds i en terrorattack i staden Huwara i Samarien på lördagen. Det är den senaste av en rad attacker mot israeler i staden.

Nyheter · Publicerad 20:00, 21 aug 2023

De båda israelerna, en 60-årig man från Ashdod och hans 28-åriga son, sköts till döds när de befann sig utanför sin bil vid en biltvätt i den palestinska staden Huwara i Samarien (även kallat Västbanken) i Israel på lördagen. Enligt uppgifter befann sig israelerna i staden för att utföra några ärenden.

Gärningsmannen ska ha närmat sig de båda männen till fots och därefter skjutit dem på nära håll, för att sedan springa från platsen. Gärningsmannen eftersöktes senare av den israeliska militären, som bland annat stängde av ett antal vägar i området.

”Säkerhetsstyrkorna fördubblar sina ansträngningar för att fånga mördaren och ställa honom inför rätta, precis som vi har gjort med alla andra mördare”, uppgav premiärminister Benjamin Neta­nyahu i ett uttalande efter terrorattacken.

Även den israeliska presidenten Isaac Herzog uttalade sig efter terrordådet och beskrev lördagen som en tragisk lördag ”som slutade med stor smärta” och lade till att ”vi inte kan låta terrorn vinna”. Samtidigt hyllade både Hamas och Islamiska Jihad attacken och kallade den ”heroisk”.

Flera terrorattacker mot israeler har ägt rum tidigare i år i Huwara, för många israeler den enda vägen att färdas till sina bosättningar i området. Bland annat sköts två israeliska bröder till döds i februari. En ny förbifart, som ska ledas utanför staden, har planerats länge men inte börjat byggas, men efter terrordådet mot bröderna i februari har det arbetet intensifierats.

Efter lördagens terrordåd uppmanade den israeliska finansministern Bezalel Smotrich i ett uttalande den israeliska militären IDF att möta hotet offensivt och uppmanade till byggande av fler bosättningar.

”IDF måste gå på offensiven i Judeen och Samarien och återupprätta avskräckning och säkerhet, samtidigt som vi arbetar med att intensifiera byggnation och förstärkning av bosättningar i området”, sade han i uttalandet.

USA behöver lyfta sig inför nytt presidentval

Ledare Så hänger då det offentliga USA återigen halvvägs ut över stupkanten efter politisk osämja. Och med... fredag 29/9 00:10

Dansk abortlag kan ändras – minskat skydd för ofödda

Danmark. I Danmark har ofödda barn ett lagstadgat skydd från och med graviditetsvecka tolv. Lagstiftningen... fredag 29/9 10:00

Skyttedals drogutspel blev hennes fall

Ledare Många höjer förstås på ögonbrynen över att en europaparlamentariker som Sara Skyttedal (KD) väljer... fredag 29/9 00:00