Ett nytt bud ger jag er: att ni ska älska varandra. Så som jag har älskat er ska också ni älska varandra.
Johannesevangeliet 13:34

Världen idag

Saeed Abedini, här tillsammans med sin familj, har nu varit fängslad i över 300 dagar. Han har nu fått vård för de svåra skador han fått av misshandeln i fängelset. Foto: Privat

Fängslad pastor får äntligen vård

Iransk-amerikanske pastorn Saeed Abedini har nu suttit fängslad i Teheran i över 300 dagar. Hans hälsa har blivit allt sämre på grund av den misshandel han utsätts för i fängelset, men i förra veckan fick han till slut läkarvård.

Nyheter · Publicerad 10:56, 29 jul 2013

Som Världen idag tidigare rapport fängslades Saeed Abedini, som är amerikansk medborgare, under ett besök i sitt födelseland Iran förra året, på grund av sitt tidigare arbete bland iranska husförsamlingar.
I januari dömdes han till åtta års fängelse och han hålls fängslad i det ökända fängelset Evin
i Teheran.
För anhöriga som fått besöka honom har han kunnat berätta om hur han utsatts för misshandel och hot av vakterna och att hans hälsa blivit allt sämre. Han lider av invärtes blödningar till följd av den svåra misshandeln.

Vid ett par tillfällen tidigare har han förts till sjukhus, men utan att få någon behandling. Men ny­ligen fick han till slut träffa läkare. Hans hustru Naghmeh, som befinner sig i hemorten i USA med parets båda barn, har fått veta att han fick vård den 20 juli.
– Den här gången gjorde de verkligen en endoskopi. De gjorde också flera andra undersökningar och det blev bekräftat att han har ett sår i magtrakten och han har nu fått medicin för det, säger hon, enligt Onenewsnow.com.
American Center for Law and Justice, ACLJ, som tagit sin an kampen för att få Saeed Abedini frigiven, ser det som ett positivt steg att pastorn nu fått vård.
"Det är vårt hopp att den iranska regimen ska ta ytterligare steg för att rätta till de fel som begåtts, genom att ge hans fall en rättvis och opartisk granskning vid den högre domstol där hans ärende nu väntar på tas att tas upp", skriver ACLJ på sin hemsida.
En rättvis prövning måste resultera i ett beslut att det är ett gravt brott mot Irans grundlag och de internationella avtal som landet skrivit under att fortsätta hålla pastor Saeed fängslad, menar ACLJ.

På tisdagen i förra veckan var det 300 dagar sedan Saeed Abedini fängslades. I Evin-fängelset sitter även flera andra kristna som dömts för sin tro, däribland Farshid Fathi, Mostafa Bordbar och Alireza Seyyedian, rapporterar Mohabat News.
Naghmeh Abedini kämpar ihärdigt för sin make och i juni talade hon inför FN:s människorättsråd i Geneve.
– Det har varit 300 svåra dagar, 300 dagar av plåga enbart för att Saeed älskar Jesus Kristus. Jag är hoppfull om att Iran ska göra det rätta och hedervärda och frige Saeed, säger hon i ett ut­talande från ACLJ.
Den kände evangelisten Franklin Graham, ledare för Billy Graham Evangelistic Association, sade i förra veckan till Fox News att han president Obama borde agera hårdare mot Iran.
– Jag ber att vår regering kräver att pastor Saeed Abedini friges och tillåts återvända hem till sin fru och familj i USA, sade Graham och fortsatte:
– President Obama har varit tyst samtidigt som en amerikansk kristen plågas i fängelset Evin.
Över 600 000 personer har skrivit på ett upprop för Saeed Abedini på sajten Savesaeed.org.

David Högfeldt
david.hogfeldt@varldenidag.se

Renhetskultur är något helt annat än hederskultur

Ledare De senaste månaderna har man från flera håll försökt att kleta begreppet ”hederskultur” på Sveriges... lördag 10/4 00:00

Inflytelserik fransk filosof anklagas för pedofili i ny bok

Frankrike. Var den franska filosofen Michel Foucault, som är känd för sina reflektioner kring maktstrukturer... söndag 11/4 12:00

Ett osannolikt men avslöjande samtal med en jordansk chaufför

Israelkommentar Att verkligheten och rapporterna från Israel sällan stämmer är vi här i Israel vana vid, men ibland...

Liberalteologin urholkar bibelns gudomliga inspiration

Bibeltro eller bibelkritik (del 2/4). Utifrån bibliskt perspektiv kan man knappast betrakta liberalteologin som kristen, eftersom den...
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier