HERRENS namn är ett starkt torn, den rättfärdige skyndar dit och får skydd.
Ordspråksboken 18:10

Världen idag

Carin Jämtin (S). Foto: Maja Suslin / TT

Familjepolitiskt slagfält efter valet?

Oavsett vilket regeringssamarbete vi får se efter riksdagsvalet i höst står det klart att oenighet råder när det gäller förslagen om föräldraförsäkring.

Nyheter · Publicerad 00:00, 14 jul 2014

Det är inte bara bland regeringspartierna som man är oense om hur familjepolitiken bäst ska föras. När det gäller föräldraförsäkringen har de tre röd-gröna partierna olika förslag.
Miljöpartiet vill att föräldraförsäkringen delas i tre delar, en för vardera vårdnadshavare och en som kan användas fritt. Vänsterpartiet vill, i likhet med Feministiskt initiativ som kan bli en del av ett eventuellt röd-grönt regeringssamarbete, helt individualisera föräldraförsäkringen så att inte några dagar alls kan överlåtas mellan föräldrarna.

Socialdemokraterna å sin sida öppnade i Almedalen för att man kan behöva öronmärka en tredje pappamånad och kombinera det med en höjd föräldrabonus. Partiledaren Stefan Löfven betonade dock samtidigt föräldrars rätt att själva välja hur föräldraledigheten ska tas ut.
84 procent vill att föräldrarna själva ska få bestämma hur föräldraledigheten fördelas, enligt en tidigare undersökning som Demoskop gjort för Timbro.

När Världen idag mötte Social­demokraternas partisekreterare Carin Jämtin i Almedalen fick hon frågan hur de ska hantera den här frågan i en eventuell framtida regering.
– I diskussioner, precis som alliansregeringen där KD ju vill ha vårdnadsbidrag och ingen delning av föräldrapenningen, och andra vill ha helt andra saker. Det blir en diskussion.

Samuel Teglund
samuel.teglund@varldenidag.se

Koalitionsbildande – ett spel Netanyahu behärskar bäst av alla

Israelkommentar Formellt sett börjar koalitionsbildandet nästa vecka, men i praktiken har den pågått sedan den dag då Benjamin Netanyahu utlyste nyval i december. Nu...

Trollkonstnären Netanyahu

Det israeliska valet är över och resultatet blev som förväntat en seger för högersidan. Netanyahu lyckades till och med leda Likud till att bli det...

Judisk ortodox lärarinna blev populär på arabisk skola

Hon heter Ital Levy och är en ortodox judinna som undervisar i hebreiska. Det som är speciellt är att hon gör detta på en arabisk skola i Umm...