Att vörda Herren är början till vishet, att känna den Helige är förstånd.
Ordspråksboken 9:10

Världen idag

Familjepolitik blir tung stridsfråga i årets EU-val

Ska EU svälla eller bantas? Det är den stora stridsfrågan i de europeiska medlemsländerna just nu. I det svenska valet finns partier som vill att EU ska ha inflytande över familjepolitiken. – Det pågår en maktförskjutning, säger KD:s toppnamn Sara Skyttedal.

Nyheter · Publicerad 12:00, 18 maj 2019

Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven har varit en av de drivande inom EU för det som kallas den sociala pelaren. Den innehåller 20 punkter som bland annat berör jämställdhet, arbetsrätt och barnomsorg. Till exempel har EU ställt sig bakom ett krav på miniminivåer i medlemsländerna för kvotering av föräldraledigheten.

Den sociala pelaren är ett steg mot ett mer överstatligt EU som får inflytande även i de mjuka frågorna, menar kritiker.

Heléne Fritzon är Socialdemokraternas toppnamn i valet och hon beskriver det på ett annat sätt.

– Sociala rättigheter ska beslutas av varje medlemsstat för sig. Det som den sociala pelaren handlar om är icke-bindande rättigheter som alla medlemsstater ska jobba efter. Vi behöver höja nivån på sociala rättigheter i hela EU, säger hon till Världen idag.

Samtidigt som S alltså tycker att det är bra att sätta press på EU-länderna att gå åt ett visst håll i till exempel familjepolitiken, menar Heléne Fritzon att hennes parti aldrig kommer att ställa sig bakom att EU beslutar i dessa frågor över Sveriges huvud.

Ett liknande resonemang för hon i abortfrågan, ett område som dock inte ingår i den sociala pelaren.

– Det är viktigt att abort är ett nationellt beslut. Samtidigt är det oerhört allvarligt om man som Ungern och Polen på olika sätt ger sig på kvinnors rättigheter. Det är ett väldigt allvarligt slag mot jämställdhetsarbetet i EU.

Nyligen gjorde Fritzons partikamrat, statsrådet Annika Strandhäll, ett utspel där hon menade att EU-länder som inte erkänner samkönade äktenskap bör straffas med böter. Trots kritiken är detta något Fritzon står bakom.

– Det har kommit en EU-dom som gör tydligt, att de medlemsstater som inte respekterar samkönade äktenskap måste lära sig att göra det. Om ett par här i Sverige lever tillsammans och väljer att under en tid flytta till ett annat EU-land där man ifrågasätter samkönade äktenskap, måste man enligt EU-regelverket respektera deras rättigheter. Gör man inte det kan man bli tvungen att betala, säger hon.

Frågar man KD:s toppnamn Sara Skyttedal, vars parti gått till val på att göra EU ”lagom” igen, så pågår redan nu en maktförskjutning till unionen.

– Inte minst vad gäller välfärds- och familjepolitiken. Där har man med hjälp av den sociala pelaren banat väg för EU att reglera hur till exempel föräldraförsäkringen ska delas upp. De flesta vet att KD inte ens vill att riksdagen ska lägga sig i det, säger hon.

– Pelaren innefattar sjukvård, pension, löner, arbetsrätt – den berör hela välfärden. Socialdemokraterna sade när man lanserade detta att det bara handlar om principer som aldrig ska bli bindande. Men precis dit är det på väg.

Sara Skyttedal ser det som en viktig uppgift att också säga nej i EU.

– Risken är att alla bara fokuserar på sina hjärtefrågor och vill driva igenom dem. Det är ett viktigt uppdrag som politiker att också säga: Stopp, det här ska inte vi bestämma.

KD anser att EU främst bör fokusera på de frågor som bara går att lösa gemensamt, till exempel kan det handla om fred och miljö. Och Skyttedal vill gärna fortsätta i fotspåren från KD:s tidigare Europaparlamentariker Lars Adaktusson, som drev frågan om att skydda förföljda kristna.

– Jag är jättestolt att Lars Adaktusson dedikerat de här åren till att vid varje tillfälle stå upp för förföljelsen mot kristna. Det är inte alla partier som drivit den frågan. Hela befolkningsgrupper har i princip blivit utrotade från hemländer och hemregioner. Att det här har kunnat ske kommer historien att döma oss för. Det är viktigt att förstå att hotet varken börjar eller slutar med IS. Arbetet behöver fortgå, säger hon.

Läs Världen idags stora EU-valsenkät med partierna på måndag.

Ett argument emot en palestinsk stat

Israelkommentar Analys. Ett av de stora beslut som nästa israeliska regering står inför är hur man ska förhålla sig till president Trumps förslag till fred i regionen; en... onsdag 23/10 00:00

Judiska extremister angrep soldater

Brott. I söndags vaknade israelerna till upprörande bilder på nyheterna. I reportaget såg man unga män med maskerade ansikten som kastade stenar mot... onsdag 23/10 06:00

Vi har fått en ny sorts åsiktsinkvisition

Ledare Efter den nästan två år långa krisen är Svenska Akademien tillbaka, åtminstone i så motto att man delar ut Nobels litteraturpris, dessutom för två år... onsdag 23/10 00:00