Överge inte visheten och den kommer att bevara dig. Älska den och den skall beskydda dig.
Ordspråksboken 4:6

Världen idag

Äktenskap behöver värnas och lyftas fram som det bästa alternativet för samlevnad. Det menar brittiska familjerättsdomaren sir Paul Coleridge. Bilden visar ett bröllop på Skansen. Foto: FREDRIK PERSSON/SCANPIX

Familjedomare tar upp kampen för äktenskap

En ledande familjedomare i Storbritannien lanserar nu en kampanj för äktenskapet i en reaktion mot den "samhällsnedbrytande" trenden av skilsmässor.– Vi har helt enkelt inte råd med den finansiella och mänskliga kostnaden av familjer som splittras, säger domare Paul Coleridge.

Nyheter · Publicerad 00:00, 2 maj 2012

Med  över 30 års erfarenhet som familjeadvokat har Sir Paul Coleridge, som i dag är hovrättsdomare, inriktad på familjetvister, sett en utveckling när det gäller äktenskap och familjesammanhållning som han menar är förödande.
Skilsmässor blir allt vanligare och miljontals brittiska barn är årligen inblandade i vårdnadstvister, med enorma sociala och ekonomiska konsekvenser som en följd.
Därför tog han vid årsskiftet det ovanliga steget för en aktiv domare att lansera en stiftelse, The Marriage foundation, som aktivt arbetar för att lyfta upp värdet av äktenskap och vända skilsmässotrenden.
– Nedbrytandet av äktenskap och familjer är en av de mest destruktiva plågorna i vår tid. Därför har jag nu, under några år, försökt ta upp frågan när jag haft tillfälle att tala offentligt i ämnet.
– Jag är nu övertygad om att det är tid att handla och inte bara tala, säger Sir Paul Coleridge, rapporterar The Telegraph.

Stiftelsen lanseras nu i veckan officiellt med en kampanj som domaren hoppas ska bli "starten på en nationell rörelse med målet att förändra attityder i hela samhället och så förbättra livet för alla, särskilt barnen", förklarar familjerättsdomaren.
Den glättiga attityden i kändistidningar, som skriver stort om kändisars exklusiva bröllop och bidrar till en falsk bild av vad ett äktenskap är, får hård kritik.
– Det [äktenskap] involverar hårt arbete, kompromisser, förlåtelse och kärlek. Hur rätt en person än är, är han kanske inte rätt två år senare. Det spelar ingen roll hur underbar din partner tycker att du är i början, du kommer ändå att börja visa de brister som vi alla har, säger sir Paul Coleridge enligt Daily Mail.
Han menar också att det blivit allt för enkelt att få igenom en skilsmässa och föreslår att rådgivning och medling ska bli obligatorisk för par som söker skilsmässa. Han varnar också för att den ökande trenden att leva i samboförhållanden ökar otryggheten för barnen.
– Det är fyra gånger mer sannolikt att ni går isär innan ert barn är fem år om ni inte är gifta, säger han.

Enligt Daily Mail ingicks 241 000 äktenskap i Storbritannien 2010, den lägsta siffran på 100 år. 1970 hade 22 procent av äktenskapen slutat med skilsmässa inom 15 år, en siffra som nu enligt tidningen stigit till 33 procent.
Samtidigt har samboförhållanden nära nog tredubblats från 2001 till 2010, då 2,9 miljoner par levde ihop utan att vara gifta.
I ett tal under Äktenskaps-veckan i februari förklarade Sir Paul grunden för sin stiftelse och betonade att han inte utgår från någon religiös övertygelse eller vill driva något "moraliskt korståg".
– Vårt engagemang för äktenskapet bygger på en pragmatisk utvärdering av fördelarna för individer, särskilt barn, familjer och samhället lokalt och nationellt.
– Vi har helt enkelt inte råd med den finansiella och mänskliga kostnaden av familjer som splittras. Att betona äktenskapet som den högsta standarden ("the gold standard") för mänskliga relationer är var vi behöver börja, sade Sir Paul.

Han uppgav i sitt tal att den årliga kostnaden för samhället till följd av skilsmässor beräknats till 44 miljarder pund och att 3,8 miljoner barn är inblandade i mål i familjedomstolar, vilket han i Daily Mail beskriver som en "fullständig skandal".

David Högfeldt

Stå upp mot terrorn – över hela linjen

Ledare Dådet i Christchurch Fredagens terrordåd i Nya Zeeland var en stor tragedi, då 50 människor mördades i två moskéer. Massmedier och beslutsfattare har reagerat på rimligt...

Rapport: Rättsosäker prövning av konvertiter

Kyrkornas konvertitutredning Asylprövningen för afghaner som konverterat till kristendom är rättsosäker och godtycklig, enligt en kartläggning som omfattar 619 afghanska...