Salig är den som håller ut i prövningen, för när han har bestått provet ska han få livets krona.
Jakobs brev 1:12

Världen idag

Ehyptens kristna sörjer på en begravning efter att kristna fallit offer för lördagens sammandrabbningen i Imbaba i västra Kairo. Foto: Scanpix

Falska rykten bakom våld mot kopter

De kristna invånarna i stadsdelen Imbaba i Kairo har bildat självförsvarsgrupper för att kunna försvara sig mot nya angrepp, uppger den engelskspråkiga egyptiska tidningen almasryalyoum.com.

Nyheter · Publicerad 00:00, 10 maj 2011

Kopterna i Imbaba hävdar att de måste gå samman för att försvara sina kyrkor, hem och affärer efter lördagens våldsamheter, som krävde tolv människoliv. Enligt armén ska 190 personer ha gripits i samband med stridigheterna, och hårda tag har utlovats mot dem som befinns skyldiga.
Många egyptier ser stora risker med att i det ännu instabila politiska läget underblåsa religiösa motsättningar, och i måndags sittstrejkade en folkmassa utanför den statliga tevebyggnaden för att kräva en snabb utredning av vad som skett.
Lördagens våldsamheter verkar ha utlösts av rykten, bland annat på Facebook och twitter, om att en muslimsk konvertit skulle ha kidnappats och låsts in i S:t Minas kyrka i den fattiga stadsdelen Imbaba, där det ligger flera anglikanska och koptiska kyrkor. Ytterligare en koptisk kyrka stacks i brand under bråken, som efteråt fördömdes även av muslimska ledare.
Bara några timmar före ryktesspridningen om den tillfångatagna kvinnan hade en annan påstådd muslimsk konvertit, Kamilia Shehata, framträtt i tv och berättat att hon inte alls konverterat.

Kamilia Shehata är läraren och prästhustrun som försvann från sitt hem i södra Egypten i juli 2010 efter en familjedispyt, och som enligt envisa rykten sattes i husarrest av kyrkan sedan hon konverterat  alternativt velat konvertera, till islam.
I lördagens intervju i den amerikanska tv-kanalen al-Haya framträdde hon med make och son.
– Jag föddes kopt och kommer att dö som kopt. Jag hölls aldrig fången av kyrkan, sa hon enligt en översättning gjord av thedailynewsegypt.com
– Jag bar aldrig niqab eller hijab, och fotot av mig på internet med hijab är manipulerat. Detta har fört mig närmare Kristus, som skyddade mig hela tiden.
Bokstavstroende muslimer, så kallade salafiter, har demonstrerat till och från sedan i höstas för att få kyrkan att "släppa" Kamilia Shehata, och även fått till stånd en rättegång om saken. Där förväntas Kamilia Shehata vittna om att hon bibehållit sin kristna tro.

Kopterna är sedan tidigare en utsatt minoritet i Egypten, där de utgör cirka tio procent av befolkningen. Många menar att det sekteristiska våldet ökat sedan president Hosni Mubarak störtades den 11 februari. I mars stacks en kyrka i Atfeeh, Helwan, i brand av en arg mobb. Samma månad sköts tiotals kopter till döds i stadsdelen Moqattam i Kairo, enligt tidningen almasryalyoum.com.
Det finns nu många teorier om vem det var som startade lördagens rykten och alltså har ett intresse av att skapa eller förvärra konflikten mellan  kristna och muslimer – här pekas fingrar både mot saudiska intressen och kretsar inom den forna Mubarakregimen.

Eva Janzon
eva.janzon@varldenidag.se

När vetenskapen blir ideologisk är den farlig

Ledare Vetenskapens betydelse för vår civilisation går inte att överskatta. På område efter område... onsdag 23/9 00:00

Kristen familjefar dömd till döden

Pakistan. Han greps och arresterades samma dag som hans hustru födde parets tvillingar. Nu har den... onsdag 23/9 17:04

Hur blir jag bättre på att lyssna på min fru?

Familjefrågan Jag har ett problem. Min fru och flera andra blir lätt irriterade på mig för att de upplever att... onsdag 23/9 00:00

Hur blir jag bättre på att lyssna på min fru?

Familjefrågan. Jag har ett problem. Min fru och flera andra blir lätt irriterade på mig för att de upplever att...

Kampsport för att skada eller för självförsvar – det är frågan

Mot väggen Hur ska man som kristen förälder se på sitt barns önskan att börja någon våldsam kampsport såsom...