Rättfärdighetens frukt ska vara frid, och rättfärdighetens verk vara ro och trygghet för evigt.
Jesaja 32:17

Världen idag

Falsk tweet från KD-ledare hånade äldre

Fattigpensionärer får skylla sig själva. Ungefär så löd budskapet i ett fejkat twitterkonto som nyligen lades upp i KD-ledare Ebba Busch Thors namn. Händelsen måste göra svenskar vaksamma inför höstens val, menar riksdagsledamot Tuve Skånberg (KD).

Nyheter · Publicerad 17:08, 4 jan 2018

”Allt detta prat om fattigpensionärer. Hur vore det om människor lärde sig hur det svenska pensionärssystemet fungerar och sluta kräva att staten ska dalta med vuxna människor? I Sverige får man den pension man förtjänar. Alternativet är socialism och det vill vi inte ha”.

Så löd budskapet från ett twitterkonto med namnet EbbaBuschthorkd.

Även om flera uppfattade att kontot inte var äkta, så var det också många som tog uttalandet på allvar.

– Här har vi någon som listat ut vad KD–väljare skulle bli riktigt arga för, nämligen om Ebba Busch Thor, som gjort pensionärerna till en valfråga, plötsligt skulle säga precis tvärtom mot vad hon gjort hittills och påstå att de fattigaste får klara sig själva, säger Tuve Skånberg.

När han i veckan varnade för det fejkade kontot i ett inlägg på Facebook blev han varse hur lätt det är att leda läsare på avvägar på sociala media.

– Jag insåg att människor som följt mig i flera år på Facebook gick på det här och skrev att de inte skulle rösta på KD nu. Det fick mig att lägga till en varning med flera utropstecken.

Att Ebba Busch Thors eget twitterkonto har ett mindre självklart namn, BuschEbba, är något som han tror bidragit till förvirringen – liksom det faktum att inlägget las upp under julledigheten.

– Jag tror inte det är borttaget ännu. Twitter och Facebook är långsamma, och när många är lediga går det ännu trögare, säger Tuve Skånberg, som ser tilltaget som ett uppvaknande för partierna inför valet.

Kontot, som ännu på torsdagen fanns kvar, las upp 2014. De tidigare inläggen för tankarna till högerextrem retorik. Efter en vad som verkar vara en längre paus har det börjat twittra igen, men i en lugnare ton än tidigare. 

Tuve Skånberg menar att svenskarna måste vara bredda på omfattande desinformationskampanjer i årets valrörelse, inte minst mot bakgrund av valrörelserna i USA och Frankrike.

– Den franske presidenten Emmanuel Macron säger öppet att det är Ryssland som försöker att destablisera västmakternas demokratier, och jag tycker att man på goda grunder kan tro att detsamma händer i Sverige, säger han.

– Det är inte så att man vill påverka valutgången i en viss riktning, utan man vill att folk ska bli osäkra och inte lita på institutionerna och politikerna. Försvagar man landets tilltro till de demokratiska institutionerna är det mycket lättare att destabilisera dem.

Här har vi någon som listat ut vad KD–väljare skulle bli riktigt arga för.

SKR uppvaktade Migrations- verket med 18 400 namn

Aktion. Lyfte fram konvertiternas situation På torsdagen möttes Sveriges kristna råd (SKR) och Migrationsverket för samtal om hantering av asylärenden som rör konvertiter. Samtidigt...

Vad kan förklara de ökade sexualbrotten?

Ledare Eskalerande statistik enligt Brå-rapport Så har då Sverige till slut fått en statsminister. Socialdemokrater och Miljöpartister kan nu regera vidare med Vänsterpartiets och nu även de två...