Låt oss ge akt på varandra och sporra varandra till kärlek och goda gärningar.
Hebreerbrevet 10:24

Världen idag

Facebook: Vi ska inte granska som Twitter

Facebook ska inte vara en domare över vad som är sant och falskt i det som människor skriver. Det säger nätjättens vd Mark Zuckerberg apropå att Twitter lagt in faktagranskning vid inlägg som de menar är osanna.

USA:s president Donald Trump menar att plattformar som sållar bland inläggen beter sig som medier med ansvarig utgivare och därför bör fråntas sin ansvarsfrihet.

Nyheter · Publicerad 06:00, 2 jun 2020

Twitter har under en längre tid filtrerat bort citat från påhittade eller manipulerade medier, skriver Dagens Industri. För en månad sedan började bolaget dessutom med fakta-kontroller och markering av osanna tweetar om covid-19.

Men förra tisdagen markerade Twitter för första gången mot två av Donald Trumps tweetar, som handlade om att poströster skulle vara en källa till röstfusk. Det gjorde bolaget genom att uppmana följare till faktakontroll.

Tilltaget fick Donald Trump att reagera. Först anklagade han sociala medier som Twitter för att tysta konservativa röster. Redan på torsdagskvällen undertecknade han sedan en exekutiv order för att göra om den lag från 1996 som särskiljer sociala mediers ansvar från traditionellas.

Sociala medier är enligt denna lag befriade från ansvar för innehållet, och kan därför inte stämmas för det. Detta skydd vill Donland Trump nu ta bort, med argumentet att plattformar som sållar bland inläggen i praktiken beter sig som utgivare.

Enligt presidentordern ska amerikanska myndigheter nu utreda om ändringarna kan genomföras. Juridikexperter säger dock till nyhetsbyrån Reuters att det är tveksamt om det blir några följder om inte kongressen involveras. Dessutom påpekar många att en ändring skulle slå hårt mot Donald Trumps egna utspel på Twitter, där presidenten har över 80 miljoner följare.

I fredags tog Twitter ett steg till och markerade mot Donald Trumps hot om att alla plundrare kommer att skjutas av polisen, i samband med protesterna mot polisvåldet mot afroamerikaner. Förklaringen sades vara att inlägget bröt mot en regel om att inte förhärliga eller uppmana till våld. 

Åter upprördes presidenten.

”Twitter gör ingenting åt alla lögner & propaganda som sprids av Kina eller det vänsterradikala partiet Demokraterna. De har slagit ner på republikaner, konservativa & USA:s president”, kommenterade han på Twitter.

Att Twitter ser ut att närma sig rollen som utgivare ogillas av Facebooks grundare och vd Mark Zuckerberg.

”Vi har en annan policy än Twitter i den här frågan, tror jag. Jag känner starkt att Facebook inte ska vara en domare i vad som är sant i allt som människor säger”, säger Mark Zuckerberg till Fox News.

Facebook har ett eget faktagranskningsinitiativ. Det bygger på att externa faktagranskare bedömer inlägg utifrån en rad kriterier. Dessa granskare kan ta bort inlägg eller markera dem med en varning. Inlägg och annonser från politiker genomgår vanligtvis inte faktagranskning.

Twitter gör ingenting åt alla lögner & propaganda som sprids av Kina eller det vänsterradikala partiet Demo- kraterna.

Utan apostlar saknas missionellt perspektiv

Ledare Nya testamentet beskriver de femfaldiga tjänstegåvorna i Kristi kropp: apostlar, profeter,... lördag 4/7 00:00

Vi behöver inte springa tills vi spyr.

Ungkrönika Ungkrönika. Jag har ofta svårt att göra saker till hundra procent. När jag spelade innebandy aktivt hade jag en... lördag 4/7 00:00

Nytt franskt styre ska presenteras på onsdag

Frankrikes regering avgår, meddelar det franska presidentämbetet i ett uttalande. Ersättare till... fredag 3/7 18:00

Kan vi synda utan att förlora frälsningen?

Mot väggen Kan en pånyttfödd kristen synda utan att förlora frälsningen? /Linda