Ni otrogna, vet ni inte att vänskap med världen är fiendskap mot Gud? Den som vill vara vän med världen blir fiende till Gud.
Jakobsbrevet 4:4

Världen idag

Både den sociala plattformen Facebook och dotterbolaget Instagram anklagas för att ha blockerat vissa inlägg av kristen karaktär. Foto: Thibault Camus/AP/TT

Facebook raderade Världen idags inlägg

Inlägg som lyfter fram omvändelse från homosexuell livsstil kan blockeras från Facebook, och nyligen berättade en amerikansk lovsångsledare att hans videoklipp med lovsång har blockerats på Instagram.

Även Världen idag har varit med om att en av nätjättarna stoppade ett inlägg.

Nyheter · Publicerad 08:00, 4 aug 2020

Under förra veckans kongressutfrågning av ledare för fyra nätjättar lovade Facebooks vd, Mark Zuckerberg, att företaget vill vara en plattform för ”alla uppfattningar” och låta människor uttrycka ”en bred variation av saker”. Det verkar dock inte gälla alla åsikter.

Nyligen meddelade Facebook att bolaget, och dess dotterbolag Instagram, kommer att förbjuda allt innehåll som promotar ”konverteringsterapi”, det vill säga processer där man försöker ändra en persons sexualitet.

En person som är kritisk till beskedet är Christopher Doyle, själavårdare och vd för Institute for Healthy Families.

– Alla borde ha rätt att söka hjälp för oönskade attraktioner och sexuella eller könsmässiga konflikter utan hinder, och allmänna företag borde inte kunna diskriminera några människors åsikter som de inte delar av politiska skäl, säger han till Christian Post.

Facebook säger, enligt CNN, att beslutet är en del i företagets policy mot ”hat-tal” (hate speech), och Instagrams företrädare säger att det är ett sätt att motverka ”attacker” mot hbtq-personer.  

Företrädaren säger att Instagram har tagit bort inlägg från en brittisk kristen organisation som vill hjälpa människor lämna en homosexuell livsstil.

En annan som har råkat ut för att Instagram tycks ha blockerat innehåll är den amerikanske lovsångsledaren Sean Feucht.

För Fox News berättar lovsångsledaren att han blev uppmärksammad på saken då hans följare inte kunde dela två lovsångsklipp som han hade lagt ut, utan möttes av orden att inlägget stred mot företagets riktlinjer.

Det ena klippet sägs vara en video där människor med olika hudfärg ber och lovsjunger tillsammans på platsen där George Floyd dödades. Det andra klippet uppges vara en video där män­niskor lovsjunger i upploppens Sankt Louis.

Instagram förnekar dock att man blockerat klippen.

– Vi har inte tagit bort något innehåll från @seanfeuchts konto, säger en talesperson till Fox News.

Personer som kommenterar det inlägg där Feucht berättar om saken skriver att det kan handla om att vanliga användare har anmält klippen. Varför Instagram i så fall har gått dessa till mötes är oklart.

I våras var Världen idag med om att ett inlägg blockerades av Facebook. Det gällde en artikel om att dödliga coronavirus har framställts på laboratorium i Wuhan under tio års tid.

”Inlägget bryter mot våra communityregler om felaktig information som kan orsaka fysisk skada”, var meddelandet från Facebook.

Världen idag motsatte sig beslutet och meddelade detta till Facebook, men fick aldrig något svar. Inlägget är fortfarande blockerat.

Dansk abortlag kan ändras – minskat skydd för ofödda

Danmark. I Danmark har ofödda barn ett lagstadgat skydd från och med graviditetsvecka tolv. Lagstiftningen... fredag 29/9 10:00

USA behöver lyfta sig inför nytt presidentval

Ledare Så hänger då det offentliga USA återigen halvvägs ut över stupkanten efter politisk osämja. Och med... fredag 29/9 00:10

Skyttedals drogutspel blev hennes fall

Ledare Många höjer förstås på ögonbrynen över att en europaparlamentariker som Sara Skyttedal (KD) väljer... fredag 29/9 00:00