Tag på er hela Guds vapenrustning, så att ni kan stå emot djävulens listiga angrepp.
Efesierbrevet 6:11

Världen idag

Fabriksbrand hotar projekt bland romer

Tack vare Kenosis snickerifabrik har fattiga romer i Rumänien fått jobb och blivit en del av ett framgångsrikt företag. Men i början av september totalförstördes fabriken i en brand.

Nyheter · Publicerad 18:00, 22 sep 2022

Det är svensken Andreas Samuelsson och hans fru Beck som driver Kenosis Design som arbetar för att integrera romer i det rumänska samhället genom att skapa arbetstillfällen. På fabriken arbetar romer och rumäner sida vid sida, vilket är ovanligt på företag i Rumänien.

Verksamheten stöttas av bland annat Erikshjälpen och Svenska alliansmissionen.

– Det är en riktig smäll mot oss och mot hela företaget. Mot alla romer som har varit med och kämpat, säger en märkbart rörd Andreas Samuelson på en video där han går runt i ruinerna efter den nerbrunna fabriken.

Företaget tillverkar träprodukter som bord, pallar, bänkar och skärbrädor har snabbt rönt stor framgång. Flera restauranger och caféer har köpt sin inredning från dem och deras välgjorda hantverk har uppmärksammats i nationell tv i Rumänien.  

För att stödja verksamheten väntas arbetet med att sälja exempelvis skärbrädor som julklappar i Sverige att växlas upp.

– Vi gör detta för att verksamheten i Rumänien ska kunna ha kvar sina anställda, säger Martin Ström, internationell missionsledare i Svenska alliansmissionen till Jönköpings-Posten.

För branden blev förödande för företaget.

Den förstörde inte bara en större del av byggnaden utan också varulagret med färdiga produkter till ett värde av en miljon kronor, som väntade på att levereras till kunder.

Elden bröt ut på kvällen när ingen personal var på plats, ingen människa kom därför till skada.

Det finns inga misstankar om att någon medvetet har tänt på för att skada verksamheten. I stället är den troligaste anledningen att det är en kortslutning i någon elledning som orsakat branden.

Snickerifabriken var inrymd i en gammal lada, byggd helt i trä.

– Vi har varit oroliga för att detta ska hända, säger Andreas.

Kenosis har en längre tid tittat på en möjlig flytt till andra lokaler, med bättre säkerhet. Ett arbete som nu måste intensifieras. Sedan tidigare finns en vision om att kunna bygga en helt egen industrihall, vilket Andreas tillsammans med Erikshjälpen söker samarbetspartners till.

Andreas är nämligen inte den som ger upp.

– Vi tror att det finns nya möjligheter. Vi får se vad som händer i framtiden. Tänk på oss och be för oss.

Tänk på oss och be för oss.

Etablissemanget är inte tillfreds förrän kyrkan sjunger med

Ledare I en kommersialiserad och mediedriven tid råder förenklingar och polarisering. Högt röstläge,... lördag 3/6 00:10

Därför bör vi fira Sveriges 500 år som nationalstat

Ledare Den 6 juni väntar en stor minnesdag för konungariket Sverige. Det är dock slående hur svagt... fredag 2/6 00:10