Vår nöd, som är kortvarig och väger lätt, bereder åt oss en väldig och överväldigande härlighet som väger tungt och varar för evigt.
2 Korintierbrevet 4:17

Världen idag

Fabriksbrand hotar projekt bland romer

Tack vare Kenosis snickerifabrik har fattiga romer i Rumänien fått jobb och blivit en del av ett framgångsrikt företag. Men i början av september totalförstördes fabriken i en brand.

Nyheter · Publicerad 18:00, 22 sep 2022

Det är svensken Andreas Samuelsson och hans fru Beck som driver Kenosis Design som arbetar för att integrera romer i det rumänska samhället genom att skapa arbetstillfällen. På fabriken arbetar romer och rumäner sida vid sida, vilket är ovanligt på företag i Rumänien.

Verksamheten stöttas av bland annat Erikshjälpen och Svenska alliansmissionen.

– Det är en riktig smäll mot oss och mot hela företaget. Mot alla romer som har varit med och kämpat, säger en märkbart rörd Andreas Samuelson på en video där han går runt i ruinerna efter den nerbrunna fabriken.

Företaget tillverkar träprodukter som bord, pallar, bänkar och skärbrädor har snabbt rönt stor framgång. Flera restauranger och caféer har köpt sin inredning från dem och deras välgjorda hantverk har uppmärksammats i nationell tv i Rumänien.  

För att stödja verksamheten väntas arbetet med att sälja exempelvis skärbrädor som julklappar i Sverige att växlas upp.

– Vi gör detta för att verksamheten i Rumänien ska kunna ha kvar sina anställda, säger Martin Ström, internationell missionsledare i Svenska alliansmissionen till Jönköpings-Posten.

För branden blev förödande för företaget.

Den förstörde inte bara en större del av byggnaden utan också varulagret med färdiga produkter till ett värde av en miljon kronor, som väntade på att levereras till kunder.

Elden bröt ut på kvällen när ingen personal var på plats, ingen människa kom därför till skada.

Det finns inga misstankar om att någon medvetet har tänt på för att skada verksamheten. I stället är den troligaste anledningen att det är en kortslutning i någon elledning som orsakat branden.

Snickerifabriken var inrymd i en gammal lada, byggd helt i trä.

– Vi har varit oroliga för att detta ska hända, säger Andreas.

Kenosis har en längre tid tittat på en möjlig flytt till andra lokaler, med bättre säkerhet. Ett arbete som nu måste intensifieras. Sedan tidigare finns en vision om att kunna bygga en helt egen industrihall, vilket Andreas tillsammans med Erikshjälpen söker samarbetspartners till.

Andreas är nämligen inte den som ger upp.

– Vi tror att det finns nya möjligheter. Vi får se vad som händer i framtiden. Tänk på oss och be för oss.

Tänk på oss och be för oss.

Både möjligheter och faror med ett mediedominerat samhälle

Ledare Drottning Elizabeth II symboliserar på flera områden de stora förändringar som skett i västvärlden... lördag 24/9 00:10

Putin trappar upp sitt krig – hur ska vi som kristna tänka?

Ledare I helgen har Vladimir Putin annonserat ”folkomröstningar” i de ockuperade regionerna Luhansk,... fredag 23/9 00:10

Om kristenheten och valresultatet

Ledarkrönika Sverige är i process att få en ny regering. Sådana lägen, när fasta strukturer luckras upp, fogas... torsdag 22/9 00:10

Klimatkamp utan Gud kan skada både samhälle och miljö

Ledare Tolv klimataktivister limmar fast sig själva på E4:an med trafikkaos och livsfara för människor som... torsdag 22/9 00:10

Hemliga dokument får granskas i Trump-utredning

USA. USA:s justitiedepartement får återigen tillåtelse att granska de hemliga dokument som beslagtogs... söndag 25/9 07:00

Därför backar Kyrkornas världsråd i Israelkritiken

Israelkommentar I efterdyningarna av det svenska riksdagsvalet har det noterats att de unga väljarna skiljer sig...
Följ Världen idag i sociala medier