Ett nytt bud ger jag er: att ni ska älska varandra. Så som jag har älskat er ska också ni älska varandra.
Johannesevangeliet 13:34

Världen idag

Präster välsignar nye patriarken Louis Sako i St. Josefs kyrka i Bagdad 6 mars. Endast 57 kristna kyrkor finns kvar i Irak, säger patriarken. Foto: Karim Karim/AP Scanpix

Få kyrkor kvar i Irak

10 år efter USA:s invasion i Irak är det en svårt sargad rest kvar av kristenheten i landet. I dag finns endast 57 kyrkor kvar, jämfört med över 300 för tio år sedan, enligt patriark Louis Sako.

Nyheter · Publicerad 14:10, 26 mar 2013

Efter Saddam Husseins fall har islamister härjat mer eller mindre fritt i Irak och när olika muslimska grupperingar varit i strid med varandra har de kristna hamnat i skottlinjen. Hundratusentals kristna har inte sett någon annan utväg än att lämna landet och av Iraks 1,4 miljoner kristna vid tiden för den amerikanska invasionen återstår nu endast omkring en halv miljon.

– De senaste tio åren har varit de värsta för Iraks kristna, för de har fått uppleva det största uttåget och migrationen i Iraks historia. Det säger William Warda, ledare för irakiska människorättsorganisationen Warda till Mideast Christian News.

 Louis Sako, som installerades som den kaldeiska katolska kyrkans nye patriark tidigare i mars, säger i samma intervju att det nu bara återstår 57 av tidigare över 300 kristna kyrkor i hela landet.
– De kyrkor som finns kvar är också måltavlor, säger patriarken.

 En avgörande händelse för landets kristna var attacken 31 oktober 2010 mot en kyrka i Bagdad, då 46 kristna dödades.
– Det var den katastrof som ledde till att landet tömdes på kristna, säger monsignor Pios Cacha, som skrivit en bok om attacken och det som hänt under tiden efteråt, till libanesiska tidningen Daily Star.

Monsignor Cacha varnar för att de kristna, likt tidigare landets judar, kan komma att endast finnas kvar i historieböckerna.
– Kanske kommer vi att följa i våra judiska bröders fotspår, säger han. 

I Mellanöstern i stort har den så kallade arabiska våren lett till att islamister fått allt större inflytande, vilket oroar kristna även i Irak.
– De kommande åren kommer att bli mycket svåra för kristna grupper i Mellanöstern och arabvärlden. Hur deras rättigheter ska skyddas blir utmanande, säger Saad Sirop Hanna från kyrkan Mar Yusuf i Bagdad till Daily Star.

 Enligt irakiska människorättsorganisationen Hammurabi Organisation for Human Rights, HOHR, dödades omkring 900 kristna från 2003 till maj 2012. 200 kidnappades och frigavs senare mot orimliga lösensummor, skriver Daily Star. 

 

 

 

 

Renhetskultur är något helt annat än hederskultur

Ledare De senaste månaderna har man från flera håll försökt att kleta begreppet ”hederskultur” på Sveriges... lördag 10/4 00:00

Inflytelserik fransk filosof anklagas för pedofili i ny bok

Frankrike. Var den franska filosofen Michel Foucault, som är känd för sina reflektioner kring maktstrukturer... söndag 11/4 12:00

Ett osannolikt men avslöjande samtal med en jordansk chaufför

Israelkommentar Att verkligheten och rapporterna från Israel sällan stämmer är vi här i Israel vana vid, men ibland...

Liberalteologin urholkar bibelns gudomliga inspiration

Bibeltro eller bibelkritik (del 2/4). Utifrån bibliskt perspektiv kan man knappast betrakta liberalteologin som kristen, eftersom den...
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier