Överge inte visheten och den kommer att bevara dig. Älska den och den skall beskydda dig.
Ordspråksboken 4:6

Världen idag

Extrem islamism växande orosmoln

Svenskar som reser för att ansluta till våldsamma jihadister, och islamistiska rörelser som uttalat vill växa i Sverige. Det finns tecken som tyder på att en extrem tolkning av islam tilltar i det svenska samhället.

Nyheter · Publicerad 11:04, 17 okt 2014

Säkerhetspolisen har ett särskilt uppdrag att kartlägga personer inom den våldsbejakande islamistiska extremiströrelsen eller al-Qaida-inspirerade miljöer. Press­sekreteraren Fredrik Milder säger till Göteborgs-Posten att man nu ser ett exceptionellt stort resande till krigsfronten i Syrien.

– Det här uppdraget är högprioriterat för oss. Ju fler som reser, desto större är risken att någon ska få för sig att begå ett terrordåd här i Sverige, säger han.

Säpo delar enligt GP andra myndigheters bedömning av skälen till att unga män lockas till striderna.

– Vissa ser det som en religiös plikt. Andra har en ideologisk övertygelse om att de måste ner och slåss mot orättvisor. I många andra fall handlar det om personer i utanförskap som ser resan som ett äventyr som ger mening i livet.

Den bekräftade siffran på svenskar som rest för att strida med jihadistgrupper är 85 stycken, men mörkertalet befaras vara mycket stort.

Nyligen skickade Rikskriminal­polisen ut ett brev till polisdistrikt i landet där man varnar för en ökad risk för våld från anhängare till terrororganisationen IS även i Sverige. Man manar till aktsamhet med misstänkta personer, rapporterar Sveriges Radio Kronoberg.

– I andra länder har polisen utsatts för våld av Is-sympatisörer eller Is-medlemmar. Men det har också riktas direkta direktiv till syrienkrigarna att genomföra attacker i olika länder, säger Magnus Ranstorp, terrorforskare vid Försvarshögskolan, i radioinslaget.

Samtidigt rapporteras det om att islamistiska organisationen Hizb ut-Tahrir vill växa i Sverige. Den är uttryck för en mer extrem form av islamism enligt kännare, och i Danmark har rörelsen varit föremål för mycket kritik. Den tidigare Skandinavienledaren dömdes för några år sedan för hets mot folkgrupp och antisemitism, enligt Ekot.

Nu har man lanserat en svensk sajt, är aktiva på Facebook och bjöd i september in till en presskonferens i en Stockholmsförort.

Terrorgruppen IS har utropat ett kalifat, men den erkänns inte av Hizb ut-Tahrir, men mycket i deras ideologi är ändå likt IS. Metoderna skiljer sig dock åt säger Junes Kock, organisationens skandinaviske talesperson, till Ekot.

– Vi skiljer oss metodologiskt för vår metod är icke-våldsarbete, säger han.

Företrädare för flera muslimska organisationer är kritiska till Hizb ut-Tahrir, bland annat för att man anser att de vill isolera muslimer från det övriga samhället.

Samuel Teglund
samuel.teglund@varldenidag.se

 

Läs även
Docent i social­antropologi: Klyftan mellan muslimer och andra kan växa

Rapport: Rättsosäker prövning av konvertiter

Kyrkornas konvertitutredning Asylprövningen för afghaner som konverterat till kristendom är rättsosäker och godtycklig, enligt en kartläggning som omfattar 619 afghanska...

Stå upp mot terrorn – över hela linjen

Ledare Dådet i Christchurch Fredagens terrordåd i Nya Zeeland var en stor tragedi, då 50 människor mördades i två moskéer. Massmedier och beslutsfattare har reagerat på rimligt...