Vinn vishet, vinn förstånd! Glöm inte vad min mun har sagt och vik inte av från det.
Ordspråksboken 3:18

Världen idag

Extrem islamism växande orosmoln

Svenskar som reser för att ansluta till våldsamma jihadister, och islamistiska rörelser som uttalat vill växa i Sverige. Det finns tecken som tyder på att en extrem tolkning av islam tilltar i det svenska samhället.

Nyheter · Publicerad 11:04, 17 okt 2014

Säkerhetspolisen har ett särskilt uppdrag att kartlägga personer inom den våldsbejakande islamistiska extremiströrelsen eller al-Qaida-inspirerade miljöer. Press­sekreteraren Fredrik Milder säger till Göteborgs-Posten att man nu ser ett exceptionellt stort resande till krigsfronten i Syrien.

– Det här uppdraget är högprioriterat för oss. Ju fler som reser, desto större är risken att någon ska få för sig att begå ett terrordåd här i Sverige, säger han.

Säpo delar enligt GP andra myndigheters bedömning av skälen till att unga män lockas till striderna.

– Vissa ser det som en religiös plikt. Andra har en ideologisk övertygelse om att de måste ner och slåss mot orättvisor. I många andra fall handlar det om personer i utanförskap som ser resan som ett äventyr som ger mening i livet.

Den bekräftade siffran på svenskar som rest för att strida med jihadistgrupper är 85 stycken, men mörkertalet befaras vara mycket stort.

Nyligen skickade Rikskriminal­polisen ut ett brev till polisdistrikt i landet där man varnar för en ökad risk för våld från anhängare till terrororganisationen IS även i Sverige. Man manar till aktsamhet med misstänkta personer, rapporterar Sveriges Radio Kronoberg.

– I andra länder har polisen utsatts för våld av Is-sympatisörer eller Is-medlemmar. Men det har också riktas direkta direktiv till syrienkrigarna att genomföra attacker i olika länder, säger Magnus Ranstorp, terrorforskare vid Försvarshögskolan, i radioinslaget.

Samtidigt rapporteras det om att islamistiska organisationen Hizb ut-Tahrir vill växa i Sverige. Den är uttryck för en mer extrem form av islamism enligt kännare, och i Danmark har rörelsen varit föremål för mycket kritik. Den tidigare Skandinavienledaren dömdes för några år sedan för hets mot folkgrupp och antisemitism, enligt Ekot.

Nu har man lanserat en svensk sajt, är aktiva på Facebook och bjöd i september in till en presskonferens i en Stockholmsförort.

Terrorgruppen IS har utropat ett kalifat, men den erkänns inte av Hizb ut-Tahrir, men mycket i deras ideologi är ändå likt IS. Metoderna skiljer sig dock åt säger Junes Kock, organisationens skandinaviske talesperson, till Ekot.

– Vi skiljer oss metodologiskt för vår metod är icke-våldsarbete, säger han.

Företrädare för flera muslimska organisationer är kritiska till Hizb ut-Tahrir, bland annat för att man anser att de vill isolera muslimer från det övriga samhället.

Samuel Teglund
samuel.teglund@varldenidag.se

 

Läs även
Docent i social­antropologi: Klyftan mellan muslimer och andra kan växa

Både partilojalitet och samvetsfrihet borde rymmas inom riksdagen

Ledare Lika regelbundet som årstiderna återkommer media till KD och abortfrågan. Det gäller DN,... lördag 21/5 00:10

Låt oss värna den biologiska mångfalden i sommar!

Ledare Efter en aprilmånad präglad av ytterligheter – första halvan kall, andra halvan varm – har vi haft... fredag 20/5 00:10

Villkor för samfundsstöd: Medlemskap för hbtq-personer

Bidrag. Trossamfund kommer även fortsättningsvis att kunna välja bort kvinnor eller homosexuella som... lördag 21/5 07:00

Ta varje tillfälle som ges

Missionsglimten Under fem dagar har jag varit i Bangladesh för bön och planering. Jag har fått rapporter om nya... lördag 21/5 00:00

Israel är alltid skyldig – oavsett

Israelkommentar Onsdagen den 11 maj 2022 utförde den israeliska armén, IDF, en militäroperation mot terrorism i den... fredag 20/5 00:00

Terrorister dödade journalisten

Israelkrönika Något som alla insatta och sanningssökande personer borde kunna enas om är att den...
Följ Världen idag i sociala medier