Tag på er hela Guds vapenrustning, så att ni kan stå emot djävulens listiga angrepp.
Efesierbrevet 6:11

Världen idag

Extra bredd och glädje på årets vecka på Nyhem

När pingströrelsens Nyhemsvecka återkom efter pandemiåren var det med en särskild glädje bland de tusentals deltagarna.

– Det märks att många tycker det är kul att vara tillbaka, de är på hugget, säger programkoordinatorn Emelie Nyström.

Nyheter · Publicerad 15:00, 23 jun 2022

När Världen idag anländer till konferensområdet utanför västgötska Mullsjö på måndagseftermiddagen får det bli parkering i skogen, eftersom det är helt fullt på parkeringsplatsen.

Att det är gott om besökare är också något som konferensstyrelsens vice ordförande, Martin Holmberg, kan bekräfta.

– Känslan är att det är mer välbesökt än ett normalår, definitivt under ungdomshelgen, säger han.

En nyhet för årets konferens, berättar programkoordinatorn Emelie Nyström, är ett föräldraseminarium om hur man kan prata med barn och unga om sin tro.

På måndagseftermiddagen hölls också seminarium med titeln ”Gud som haver barnen kär”, om hur man förebygger och hanterar övertramp inom församlingarnas barn- och ungdomsverksamhet. Då seminariet lockade ett hundratal åhörare, vilket var fler än det fanns sittplatser för i salen, valde vissa att stå för att kunna vara med.

Pingst ungs verksamhetsledare, Gustaf Nyström, konstaterade att SVT:s kritiska granskning av bland annat pingströrelsen, med samma namn som seminariet, gjort att många ledare uttryckt oro för att de ska tappa sin frimodighet. Samtidigt pekade han på vikten av att arbeta systematiskt för att förebygga övertramp och övergrepp, och för att skapa en miljö där unga vågar vara öppna om negativa upplevelser.

– Man skulle önska att det här seminariet inte hade behövts, men riskerna finns så fort människor samlas, sade han.

I ett panelsamtal med tre erfarna barn- och ungdomsledare, som Nyström ledde, belystes sedan olika utmaningar, lärdomar och tips.

Efter seminariet kunde åhörarna Isak Klingberg och Oliver Johnsen, som båda arbetat med ungdomar i sina församlingar, konstatera att de fått en tankeställare.

– Jag fastnade för punkten om makt. Hur leder jag när jag leder? Även saker jag inte tänker på kan bli avgörande för hur jag uppfattas, säger Oliver Johnsen.

Isak Klingberg fastnade å sin sida för en diskussion om vad man som ledare skapar för förväntningar, till exempel i samband med förbön.

– Det är viktigt att man tänker på vad man säger och att man inte lovar för mycket, konstaterar han.

Utöver möten, seminarier och barnaktiviteter fanns som vanligt möjlighet för konferensdeltagarna att samtala med representanter för olika kristna organisationer.

En ny utställare för i år var missionsorganisationen OM, som tidigare har ställt ut på Evangeliska frikyrkans samtidiga Torp-konferens. De båda representanterna, Debora och Katie, var glada över de många konferensdeltagare de mött som uttryckt att de vill åka ut som missionärer. Och inte minst en hel del föräldrar som vill åka ut med sina barn, vilket OM har särskilda program för.

– Som mamma rekommenderar jag verkligen det. Som barn är man väldigt formbar, och får man då åka ut och praktisera det man fått lära sig, kommer man tillbaka helt annorlunda, säger Debora.

På måndagens kvällsmöte predikade den norska pingströrelsens ledare sedan två år tillbaka, Öysten Gjerme. Utifrån Bibelns berättelse om Adam och Eva, som gömde sig för Gud i Edens lustgård, pekade han på det problematiska i att nordbor kämpar så hårt för att vara oberoende av andra människor.

– I oberoendet blir vi isolerade. Det spiller över på hur vi möter Gud. Vi springer till skuggorna för att vi vill klara oss själva, sade han.

I likhet med Bibelns Elia, som gömde sig i öknen och bad Gud om att få dö när livet var tungt, drar sig många kristna undan när livets omständigheter blir svåra, påpekade Gjerme.

– Vi tänker ”nog är nog”, men Jesus säger att det fortfarande finns en väg för dig. Ditt liv har så mycket kvar om du vill följa Jesus, uppmuntrade han.

Nyhemsveckan

Datum: den 17–26 juni.

Samfund: Pingst.

Första konferensen hölls 1917.

Fram tills Nyhemshallen byggdes 2009, hölls samlingarna i ett stort mötestält.

Kungaparet besökte Nyhemsveckan 2007.

Hemsida: nyhemsveckan.se

Etablissemanget är inte tillfreds förrän kyrkan sjunger med

Ledare I en kommersialiserad och mediedriven tid råder förenklingar och polarisering. Högt röstläge,... lördag 3/6 00:10

Därför bör vi fira Sveriges 500 år som nationalstat

Ledare Den 6 juni väntar en stor minnesdag för konungariket Sverige. Det är dock slående hur svagt... fredag 2/6 00:10