I Europa minskar det dödliga skjutvapenvåldet. Men i Sverige är läget det motsatta. Bara under 2022 sköts 63 personer ihjäl vid sammanlagt 391 skjutningar i Sverige, medan 107 personer skadades. Nästan hälften av de avlidna, 29 stycken, sköts i Stockholmsregionen som med 128 skjutningar även är den region där flest skjutningar skedde under fjolåret.
– Tyvärr är Sverige för tillfället centrum för vapenvåld i Europa, konstaterar vapensmugglingsexperten Nils Duquet från Flamländska fredsforskningsinstitutet i Bryssel i SR:s nyhetsprogram Ekot.
Nu finns farhågor om att skjutningarna i Sverige ska få spridning även i övriga EU.
– Vi befarar att många europeiska länder ska följa i den riktningen och följa det som händer i Sverige, säger Nils Duquet till Ekot.
– Det är en ond cirkel som vi såg i Sverige först, fortsätter han.
Men det är inte bara i antalet skjutningar som Sverige sticker ut. Det faktum att många unga gärningsmän står för skjutningarna, ner till 14-åringar, gör att Sverige skiljer sig från övriga Europa.
Även detta ser Nils Duquet som något som riskerar att sprida sig till fler länder, men som han hoppas att Europa kan dra lärdom av.
– Jag hoppas vi kan lära oss av det innan det drabbar Europa på ett påtagligt sätt, säger han.
Ett av de områden som drabbats hårt av skjutningar genom åren är Biskopsgården i Göteborg, där 20 personer skjutits till döds de senaste drygt tio åren. Ekot har pratat med en person i området som fick ett vapen i sina händer för första gången när han var 15 år, och som sedan själv också försett minderåriga gängmedlemmar med skjutvapen.
– Om man känner någon, till exempel en yngling – man ser om man är beredd för ett vapen så hämtar man så han också har en. Dom här, dom vågar skjuta. Då ger du vapen till dom, säger han i dokumentären, där han också berättar att han själv bär vapen för att skydda sig själv.
– Det bästa skyddet enligt mig, det är att ha vapen på sig 24 timmar om dygnet, säger han i programmet.