Ni behöver uthållighet för att göra Guds vilja och få vad han har lovat.
Hebreerbrevet 10:36

Världen idag

Expert: Ny lag kan inte stoppa barnamord

Enbart ny lagstiftning kommer inte förhindra nya fall som det misstänkta mordet på en pojke i Luleå. Det säger Moa Mannheimer, utredare på Socialstyrelsen.

– Det handlar om att bygga skyddsnät, säger hon.

Nyheter · Publicerad 17:00, 24 jan 2023

För två veckor sedan hittades en åttaårig pojke död i en bostad i Luleå efter att hans mamma blivit orolig och kontaktat polisen. Mamman hade under ett halvårs tid valt att inte lämna sonen för umgänge eftersom hon var rädd att pappan skulle föra pojken utomlands. Under tingsrättsförhandlingen önskade hon att pappan inte skulle beviljas umgänge alls, och om det ändå skedde skulle det vara övervakat.

I fredags överlämnades en utredning till regeringen som bland annat föreslår lagändringar för ett ökat skydd för barn. Åttaåringens död har fått stor uppmärksamhet och över 60 000 personer har skrivit på en namninsamling med krav på en skarpare lag där ”inget barn ska tvingas till umgänge med förövare”.

Under söndagen gick ett fackeltåg genom Luleå för att hedra pojken och för kravet på skarpare lagstiftning. Även på sociala medier har det uppmanats till manifestationer till stöd för en ”lex Tintin”.

Frågan har även lyfts i riksdagen.

Men enligt Moa Mannheimer kommer det inte räcka med en lagändring för att inga barn ska utsättas för våld.

– Jag skulle önska att om vi ändrar en lag så kommer inga barn drabbas. Men det handlar om att bygga ett skyddsnät där alla insatser i alla led fungerar och sätter barns bästa i första hand, säger hon.

– I vår senaste rapport lyfter vi att förändring inte i första hand nås genom en ny lagstiftning. I stället handlar det om hur man implementerar den lagstiftning som finns, exempelvis hur socialtjänsten följer upp ett barns situation när det funnits oro för att ett barn riskerar att fara illa hos en förälder, säger hon.

Att pappan trots mammans oro fick umgänge med pojken beror på att det inte fanns några uppgifter om fysiskt våld.

– Om jag hade fått någon som helst signal om att pappan skulle vara fysiskt farlig mot barnet så skulle jag självklart inte ha medgett umgänge, har rådmannen Christian Stamblewski sagt till SvD.

Beslutet grundade sig även på att pojken uttryckt att han vill träffa sin pappa. Enligt barnkonventionen, som sedan 2020 också är svensk lag, ska barnets synpunkter beaktas.

Pappan till pojken sitter häktad sedan den 12 januari. Han är häktad på sannolika skäl misstänkt för mord, den högre misstankegraden.

Ny namninsamling för att grundlagsskydda ofödda barn

Abort. Den nedstängda namninsamlingen för att grundlagsskydda ofödda barn har startats upp igen, men på en... torsdag 30/3 18:00

Har S nog med idékraft för en förnyad samhällsanalys?

Ledare Ett land behöver inte bara en bra regering, det behöver också en bra opposition. Av flera skäl.... torsdag 30/3 00:10

Piensohos bibelstudier väcker sorg hos medlemmar i Filadelfia

Stockholm. Bibelstudierna ”Brännande frågor”, där Niklas Piensoho ifrågasatt den klassiska kristna synen på... torsdag 30/3 10:12

Av honom, genom honom och till honom är allting

Inför söndag Många av oss har fått frågan: ”Om Jesus hade kommit i dag, utifrån hur allt är i dag, skulle han... torsdag 30/3 00:00