Allt fler politiska partier vill öka antalet värnpliktiga på sikt. Socialdemokraterna vill dubbla antalet och Liberalerna vill återinföra allmän värnplikt. Samtidigt varnar den militära underrättelse- och säkerhetstjänsten Must för risken att extremister kan infiltrera Försvarsmakten och polisen nu när dessa myndigheter ska öka sin personalstyrka. Det rapporterar Sveriges Radio Ekot.
Enligt terrorexperten Hans Brun uppmanar både jihadister och högerextrema sina sympatisörer att söka sig till försvaret och polisen för att få utbildning.
– Därför är det viktigt att det finns kontrollmekanismer på plats för att gallra bort de här personerna, säger han till Ekot.
Chefen för säkerhetskontoret på Must, Jan Kinnander, berättar att det här är en fråga som säkerhetstjänsten har stort fokus på just nu, just på grund av att Försvarsmakten är i en tillväxtfas. Myndigheten ska växa från omkring 66 000 anställda i år till över 105 000 år 2032.
För närvarande stoppas ungefär fem till tio personer i säkerhetskontroller varje år.
– Vi vill ju inte få in motståndare till demokratin när vi är satta att skydda den, säger Jan Kinnander till Ekot.
Han vill inte heller hamna i samma situation som Tyskland, där försvarsministern år 2020 tvingades upplösa ett elitförband, efter att hemliga vapengömmor och kopplingar till högerextremism hade avslöjats.
Kinnander uppger att Must utvecklar sina metoder för säkerhetsprövning kontinuerligt, för att de ska fungera både under anställningen och uppföljande. Detta för att eliminera risken att de som redan arbetar inom försvaret radikaliseras efter hand.