Var ständigt vakna och be om kraft att undfly allt som ska ske och kunna bestå inför Människosonen.
Lukasevangeliet 21:36

Världen idag

Ex-imam i laddat samtal om islam och demokrati

”Europa, Politisk Islam & religion” var temat när Lars Adaktusson, Europa-parlamentariker bjöd in till paneldiskussion i Stockholm. Världen idag var på plats liksom polis och säkerhetspersonal.

Nyheter · Publicerad 12:53, 10 sep 2017

Kvällens huvudperson var Tomas Samuel, tidigare imam som undervisade i tre moskéer i Kairo. Han läste teologi på Al-Azharuniversitetet, sunnimuslimernas mest prestigefyllda universitet och Egyptens äldsta med examen. Men Samuel flydde till Sverige och i dag är han en personlig kristen och jurist.

– I väst tror vi lätt att islam bara bygger på Koranen, men det är inte helt korrekt. Det är genom kulturen också, sa han inför över 200 personer i Europahuset på torsdagskvällen.

Tomas Samuel menade att detta, Koranen och kulturen, gemensamt formar det muslimska tankesättet, livsstilen och attityden.

Den före detta imamen tog även upp Jihad, ett begrepp som enligt honom ofta missförstås här i väst. Det betyder egentligen strävan eller kamp, förklarade han och räknade upp fyra typer av jihad. Ett av dem, Jihad Al Kufar, handlar om strida mot de otrogna, förklarade Tomas.

Tomas Samuel ställdes mot en panel av deltagare med olika bakgrund: Per Gudmundson, Svenska Dagbladet, Annahita Parsan, tidigare muslim men nu präst i Hammarbykyrkan och Eli Göndör, doktor på Göteborgs universitet och medarbetare i tankesmedjan Timbro. I paneldebatten kopplade Per Gudmundson från Svenska Dagbladet på:

– Islam är egentligen inte icke demokratisk, hävdade Per Gudmundsson men menade att islam lätt driver stater till Totalitarism.

– Inte många av islam styrda stater, förutom i viss mån Tunisien, Indonesien och Bosnien, kan titulera sig demokratier, sa han.

Annahita Parsan, präst från Iran underströk vikten av att ha rätt attityd till muslimer.

– Det finns alltid plats för muslimer, älska dem men inte islam, sa och han menade att det finns tre typer av muslimer i Sverige i dag.

– En grupp som vill ha den västerländska demokratin och kulturen, de som har flytt på ett eller annat sätt. Sedan den stora gruppen som vill ha ”sin” typ av demokrati, en som är byggd på Sharialagar. Sist den lilla gruppen farliga, de rent hatiska. Tyvärr får de sistnämnda för stor uppmärksamhet av oss, sa Annahita Parsan.

Eli Göndör menade att muslimer kan acceptera vårt demokratiska synsätt, men att det också finns en vilja att hålla kvar vid muslimsk Sharialag. Här efterlyste han mer tydlighet från Sveriges sida i mötet med nya kulturer.

– Sverige måste vara tydliga med vad man förväntar sig, vara mindre rädd för vad människor tycker och tänker. Här har Frankrike gått före med olika förbud som inte hänger ihop med landets fri- och rättigheter.

Lars Adaktusson menade att en av Sveriges brister i integrationen har varit okunskap om just islam och om politisk islam.

– Vi måste kunna förstå islamska värderingar, sa Lars Adaktusson och berättade om hur han först läste om Tomas Samuel i en artikel om dennes bakgrund och hans omvändelse till kristen tro.

Han insåg att Tomas Samuel har kunskap om islam som behöver föras vidare, säger han apropå kvällens seminarium.

– Samtidigt vill jag belysa situationen för konvertiterna från Mellanöstern.

En av Sveriges brister i integrationen har varit okunskap om just islam och om politisk islam.

Har högersidan vunnit?

Israelkommentar Ett intressant, men tvetydigt, fenomen har utspelat sig inom israelisk politik de senaste åren. Detta kan bäst illustreras med hjälp av uttalanden...

Grönsiskan bubblare i årets fågelräkning

Vardag Djur. Talgoxen är åter igen i topp när svenskarna för 15:e året i rad räknar vinterfåglar vid landets fågelmatningar. Årets överraskningar är grönsiskan...

Theresia Olsson Neve: Vad är vi egentligen till för?

Arbetslivskrönika Vi är ganska många som har matats med den amerikanske psykologen Abraham Maslows behovshierarki sedan den först publicerades år 1943 om hur vi...

Platsen är irrelevant – det är vem du är där med som avgör allt.

Vardagskrönika Egentligen är himlen inte så viktig för mig. Som barn i söndagsskolan fick man höra att man skulle tro på Jesus, för då fick man komma dit en dag....

Korset är stötestenen än i dag

Serie För apostlarna var skapelseordningen, Skrifterna, Jesus och hans undervisning den samlade kunskapen om Gud som skulle bevaras och överföras till Jesu...

”Han är ju min pappa, även om han har gjort något dumt”

Närbild Fängelse. I Norge beräknas att omkring 9 000 barn och unga har en förälder i fängelse. Erfarenheten av chatt-tjänsten ifengsel.no visar att många unga bär på...

Korset är stötestenen än i dag

Serie För apostlarna var skapelseordningen, Skrifterna, Jesus och hans undervisning den samlade kunskapen om Gud som skulle bevaras och överföras till Jesu...

Theresia Olsson Neve: Vad är vi egentligen till för?

Arbetslivskrönika Vi är ganska många som har matats med den amerikanske psykologen Abraham Maslows behovshierarki sedan den först publicerades år 1943 om hur vi...