Så finns nu ingen fördömelse för dem som är i Kristus Jesus.
Romarbrevet 8:1

Världen idag

Ex-imam i laddat samtal om islam och demokrati

”Europa, Politisk Islam & religion” var temat när Lars Adaktusson, Europa-parlamentariker bjöd in till paneldiskussion i Stockholm. Världen idag var på plats liksom polis och säkerhetspersonal.

Nyheter · Publicerad 12:53, 10 sep 2017

Kvällens huvudperson var Tomas Samuel, tidigare imam som undervisade i tre moskéer i Kairo. Han läste teologi på Al-Azharuniversitetet, sunnimuslimernas mest prestigefyllda universitet och Egyptens äldsta med examen. Men Samuel flydde till Sverige och i dag är han en personlig kristen och jurist.

– I väst tror vi lätt att islam bara bygger på Koranen, men det är inte helt korrekt. Det är genom kulturen också, sa han inför över 200 personer i Europahuset på torsdagskvällen.

Tomas Samuel menade att detta, Koranen och kulturen, gemensamt formar det muslimska tankesättet, livsstilen och attityden.

Den före detta imamen tog även upp Jihad, ett begrepp som enligt honom ofta missförstås här i väst. Det betyder egentligen strävan eller kamp, förklarade han och räknade upp fyra typer av jihad. Ett av dem, Jihad Al Kufar, handlar om strida mot de otrogna, förklarade Tomas.

Tomas Samuel ställdes mot en panel av deltagare med olika bakgrund: Per Gudmundson, Svenska Dagbladet, Annahita Parsan, tidigare muslim men nu präst i Hammarbykyrkan och Eli Göndör, doktor på Göteborgs universitet och medarbetare i tankesmedjan Timbro. I paneldebatten kopplade Per Gudmundson från Svenska Dagbladet på:

– Islam är egentligen inte icke demokratisk, hävdade Per Gudmundsson men menade att islam lätt driver stater till Totalitarism.

– Inte många av islam styrda stater, förutom i viss mån Tunisien, Indonesien och Bosnien, kan titulera sig demokratier, sa han.

Annahita Parsan, präst från Iran underströk vikten av att ha rätt attityd till muslimer.

– Det finns alltid plats för muslimer, älska dem men inte islam, sa och han menade att det finns tre typer av muslimer i Sverige i dag.

– En grupp som vill ha den västerländska demokratin och kulturen, de som har flytt på ett eller annat sätt. Sedan den stora gruppen som vill ha ”sin” typ av demokrati, en som är byggd på Sharialagar. Sist den lilla gruppen farliga, de rent hatiska. Tyvärr får de sistnämnda för stor uppmärksamhet av oss, sa Annahita Parsan.

Eli Göndör menade att muslimer kan acceptera vårt demokratiska synsätt, men att det också finns en vilja att hålla kvar vid muslimsk Sharialag. Här efterlyste han mer tydlighet från Sveriges sida i mötet med nya kulturer.

– Sverige måste vara tydliga med vad man förväntar sig, vara mindre rädd för vad människor tycker och tänker. Här har Frankrike gått före med olika förbud som inte hänger ihop med landets fri- och rättigheter.

Lars Adaktusson menade att en av Sveriges brister i integrationen har varit okunskap om just islam och om politisk islam.

– Vi måste kunna förstå islamska värderingar, sa Lars Adaktusson och berättade om hur han först läste om Tomas Samuel i en artikel om dennes bakgrund och hans omvändelse till kristen tro.

Han insåg att Tomas Samuel har kunskap om islam som behöver föras vidare, säger han apropå kvällens seminarium.

– Samtidigt vill jag belysa situationen för konvertiterna från Mellanöstern.

En av Sveriges brister i integrationen har varit okunskap om just islam och om politisk islam.

Abortfrågan handlar om det ofödda barnets rätt till sin kropp

Ledare I fredags kom så beslutet från USA:s Högsta domstol gällande aborträtten. Det gamla beslutet från... tisdag 28/6 00:10

OS-vinnaren Jonny Nilsson har avlidit

Dödsfall. Jonny Nilsson, OS-guldmedaljör i skridskor, har lämnat jordelivet. I en intervju med Världen idag... måndag 27/6 20:00

Attacker mot prolife-grupper och kristna på grund av beslutet

Abort Både före och efter beslutet att upphäva abortprejudikatet Roe mot Wade i USA:s högsta domstol har... måndag 27/6 14:30

Signe Strålin: Visdom från en nioårig flicka i Uganda

Ungkrönika Jag kom häromveckan hem från en fantastisk, lite galen missionsresa med min bibelskoleklass i ett... tisdag 28/6 00:00

Hur missionerar vi i världens mest sekulära land?

Gästkrönika Den har naturligtvis sina brister och förklarar inte verkligheten fullödigt, men sedan resultatet... tisdag 28/6 00:00

Ny vapenlag redo att klubbas i USA

USA. Tuffare bakgrundskontroller och större möjlighet att neka personer som dömts för våld i nära... måndag 27/6 10:00

Kommer vi att känna igen varandra i himlen?

Mot väggen I Bibeln står det ju att vi i himlen kommer att vara som änglarna (Matt 22:30). Betyder det att vi...

Gärna blomsterkrans – men spola nubben i slasken

Andakter av Carl-Erik Sahlberg. Midsommarhelgen närmar sig och därmed den ljusaste tiden och den ljusaste natten på året. Nu sitter...
Följ Världen idag i sociala medier