På Gud, vars ord jag prisar, på Gud litar jag och fruktar inte.Vad kan människor göra mig?
Psaltaren 56:5

Världen idag

Evangeliska kristna i Ukraina bad i helgen som gick för fred i det sargade landet. I fredags kväll träffades affärer i närheten av tågstationen i Donetsk av raketer från okänt håll. Foto: Mstyslav Chernov / AP / TT

Evangeliska kyrkor bad för fred i helgen

I ett läge när ryska soldater gått in över gränsen i östra Ukraina, där evangeliska kristna drivs på flykt, är kyrkornas svar att fasta och be.– Nu finns inte längre något tvivel. Det är öppet krig. Gevär har bytts mot pansarfordon, säger Anatolij Gluchovkij, ukrainsk pastor och bibelskolegrundare, på telefon till norska Dagen.

Nyheter · Publicerad 10:05, 1 sep 2014

Oroligheterna, och de kristnas utsatthet, ledde till att de evangeliska församlingarna utropade tre dagars bön och fasta i hela landet inför den gångna helgen.
Anatolij Gluchovskij bekräftar den bild som ges av flera bedömare, och som visar att religion blivit en viktig faktor i konflikten i de omstridda regionerna Donetsk och Luhansk.

– Ryssland för ett "heligt krig" mot en ogudaktig, västerländsk kyrka, som enligt propagandan har förkastat kristna värderingar och familjen som institution, säger han till norska Dagen.

Men detta "heliga krig" har även konkreta återverkningar.

– Nära hundra präster, pastorer, diakoner och andra kyrkliga medarbetare har antingen dödats eller försvunnit. Vi vet inte var de är. Nittio procent av dem tillhör protestantiska kyrkor, säger Anatolij Gluchovskij.

Ett visst hopp knyts nu till ett möte mellan ryska och ukrainska kyrkoledare i Oslo den 9-12 september, sponsrat av det norska utrikesdepartementet och med Norska bibelsällskapet som värd.

– När vi inbjuder kyrkoledare att samlas till samtal och bön, är det för att försona människor i de två länderna med varandra, säger Bernt Greger Olsen, bibelmissionsledare i Norska bibelsällskapet, till norska Dagen.

Den rysk-ortodoxa kyrkan i Moskva är den enda av de inbjudna samfunden som tackat nej till mötet, troligen för att den ukrainsk-ortodoxa kyrkan, som bröt med Moskva 1991, kommer till Oslo.

– Dessvärre är det så att kyrkoledare som tidigare stod varandra nära nu står långt från varandra, eftersom man har olika uppfattningar av den politiska konflikten, säger Bernt Greger Olsen.

– Verkligheten uppfattas väldigt mycket annorlunda i öst och väst. Det gäller också i kyrkorna.

Eva Janzon
eva.janzon@varldenidag.se

Var lugn – jordens resurser kommer att räcka till för alla

Ledare Att världens befolkning växer framställs ofta som ett hot mot mänskligheten. Men för oss som tror... torsdag 6/5 00:10

Tänk om värme blev den känsla människor associerar till när de tänker på kristna?

Ledarkrönika I vår församling har vi tre värderingsord som vi håller högt. De tre orden är: varmt, relevant och... torsdag 6/5 00:00

Israel beskylls för apartheid 200 gånger i spridd rapport

Israelkommentar Human Rights Watch (HRW) är en ekonomiskt och partipolitiskt oberoende människorättsorganisation,...
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier