HERRENS namn är ett starkt torn, den rättfärdige skyndar dit och får skydd.
Ordspråksboken 18:10

Världen idag

På fredagen svärs Donald Trump in som Förenta staternas 45:e president. Många kristna röstade på Trump och hoppas nu på en hårdare abortpolitik och en vänligare Israelpolitik. Foto: Evan Vucci / AP / TT

Evangelikala hoppas på USA:s nye president

Den frispråkige fastighetsmagnaten Donald J Trump svärs i dag in som USA:s 45:e president. Han bars fram till seger i presidentvalet inte minst av evangelikala kristna, som nu bland annat hoppas på en striktare abortpolitik och varmare relation till Israel. Frågan är om Trump kommer att motsvara deras förväntningar.

Nyheter · Publicerad 08:01, 20 jan 2017

När Donald Trump nu blir USA:s president medverkar flera religiösa ledare vid ceremonin där han svärs in. En av dessa är den välkände evangelisten Franklin Graham.

Den republikanske kandidaten skapade, som bekant, stor oreda under valkampanjen och splittrade även det kristna i USA i två delar: dels de som tog avstånd från hans kontroversiella uttalanden och tuffa politiska linje mot bland annat invandrare, och dels de som menade att han skulle kunna driva en politik som står i linje med kristna värderingar.

Osäkerheten kring vad som egentligen kommer att hända med Donald Trump som president är stor, eftersom han i många frågor valt att vara mycket abstrakt i sina utfästelser. Men en sak som är säker är att man från evangelikalt kristet håll, där en stor majoritet stödde honom i valet, nu väntar sig att han driver deras frågor.

En sådan fråga är den om abort. Där var USA:s nye president flera gånger tydlig under valrörelsen att han är "prolife". Och sättet på vilket detta framför allt väntas få betydelse är att Donald Trump tillsätter domare i Högsta domstolen som är abortskeptiska och som därmed kommer att ha stor makt att avgöra juridiska abortstrider framöver.

"Jag kommer att utse prolife-domare som är prolife. Jag menar att det då går tillbaka till de individuella staterna /…/ Staterna kommer då att fatta besluten”, sade Donald Trump i en av presidentvalsdebatterna i höstas. I och med att republikanerna nu inte bara har makten i Vita huset utan också har en majoritet i kongressen, och också gått framåt i flera delstater, väntas abortfrågan aktualiseras ytterligare under de kommande åren.

Det gäller då inte minst det federala mångmiljonstödet som betalas ut till Planned Parenthood, som utför tiotusentals aborter i USA årligen. Den kontroversiella organisationen, som avslöjats med att sälja fosterdelar, kommer med stor sannolikhet förlora delar av sitt stöd under mandatperioden.

Donald Trump har själv sagt att han är ”överlåten” till att försöka ta bort stödet från Planned Parenthood.

En annan fråga där man från kristet håll i USA nu väntar sig en stor förändring är i tonläget gentemot Israel. Många evangelikala kristna ledare har varit kritiska till hur Barack Obama under sin presidenttid hanterat relationen till Israel och den hårda kritik som återkommande riktats mot landets ledning.

Donald Trump har i flera uttalanden varit angelägen att framställa sig som en vän till Israel. Han har bland annat sagt att han ska "flytta den amerikanska ambassaden till det judiska folkets eviga huvudstad, Jerusalem”.

Om detta skulle bli verklighet vore det en enorm symbolhandling, som skulle orsaka starka protester från palestinierna och övriga arabvärlden.

Enligt amerikanska medieuppgifter finns planer på en något mer nedtonad kompromiss, som ändå ska skicka en signal om att den nye presidenten vill ses som Israelvänlig. Den amerikanska ambassadören skulle i så fall arbeta och bo vid det amerikanska konsulatet i Jerusalem, medan ambassaden officiellt blir kvar i Tel Aviv.

Även om man från officiellt israeliskt håll välkomnat Donald Trump och hoppas på en förbättrad amerikansk-israelisk relation, finns det också orosmoln. Donald Trump har fått stöd från högerextrema krafter i USA och också valt medarbetare knutna till sfärer där antisemitism och judehat florerar kraftigt.

Också när det gäller Trumps utrikespolitik finns stora frågetecken, bland annat vad gäller Nato och relationen till Ryssland.

Inom kort lär vi veta mer.

Jag kommer att utse pro- life-domare som är prolife. Jag menar att det då går tillbaka till de individuella staterna.

Anställda hoppar av barnklinik som behandlar könsdysfori

Storbritannien. Fem anställda vid Britain’s National Health Service (NHS) har valt att lämna sina tjänster på en klinik som arbetar med barn som kan ha könsdysfori....

Dagen efter katastrofen – men före jublet

Ledare Under en vecka på året blir de vanliga samtidspolitiska diskussionerna jämförelsevis små. Frågor som annars utlöser stora och infekterade debatter...