Ett nytt bud ger jag er: att ni ska älska varandra. Så som jag har älskat er ska också ni älska varandra.
Johannesevangeliet 13:34

Världen idag

José Manuel Barroso, Nicolas Sarkozy och Angela Merkel i samtal. Foto: EPP

Europeiska ledare ger stöd till Egyptens kristna

Nu höjs rösten för Egyptens kristna. Europas största politiska kraft, European People’s Party (EPP) antog enhälligt en resolution på elva punkter som vänder sig till både Egyptens och Europas ledare. Initiativtagare till resolutionen är de svenska kristdemokraterna.

Nyheter · Publicerad 00:00, 12 dec 2011

– Beslutet är jätteviktigt. Vi kan inte tiga inför det som nu sker i Egypten, säger Maria Larsson, Kristdemokraternas förste vice partiordförande och delegationsledare för svenska KD till EPP-kongressen i Marseille. 
Resolutionen tar sin utgångspunkt i de aktuella händelserna i Egypten. Bland annat nämns hur minst 28 koptiska kristna dödades och mer än 350 skadades av säkerhetsstyrkor den 9 oktober, då de kristna under en fredlig marsch i Kairo protesterade mot hur en koptisk kyrka hade attackerats. Men även mindre kända övergrepp på den kristna befolkningen lyfts fram, som att det finns över 
1 000 dokumenterade fall där koptiska flickor har blivit kidnappade och tvingade att konvertera till islam.

I resolutionen uppmanas de egyptiska myndigheterna att upphöra med diskrimineringen av landets kopter som utgör ungefär tio procent av Egyptens befolkning. Myndigheterna ska garantera att de kristna ska kunna leva i fred och fritt få uttrycka sina åsikter i hela landet. Enligt resolutionen innebär detta att alla medborgare i Egypten ges samma möjligheter när det gäller tillgång till alla offentliga och politiska inlägg, så som representation i parlamentet, i regeringen och i försvarsmakten.

Samtidigt vänder resolutionen sig till makthavarna i Europa med minst lika tydliga direktiv. EU-kommissionen uppmanas att inte bara se över unionens finansiella åtagande gentemot Egypten, utan att även garantera strikta villkor för det finansiella stödet. Det får endast utbetalas när de egyptiska myndigheterna kan bevisa att de har gjort allt i sin makt för att garantera grundläggande mänskliga rättigheter, inklusive religions- och trosfrihet till alla egyptier. Dessutom uppmanas EU-länderna att villkora sitt militära bistånd till Egypten, de vapen som kommer den vägen får inte användas i attacker mot civila.
– Detta är starka formuleringar och det bör leda till handling, säger Maria Larsson.

Om det leder till konkret handling återstår att se, men Maria Larssons antagande bygger på att 16 av 27 bland EU:s stats– och regeringschefer är med i EPP. Bland dessa är Tysklands förbundskansler Angela Merkel och Frankrikes president Nicolas Sarkozy. Men även José Manuel Barroso, EU-kommissionens ordförande, Herman Van Rompuy, Europeiska rådets permanente ordförande, och Jerzy Buzek, Europaparlamentets talman, tillhör EPP. 
– Man kan utan överdrift säga att EPP har makt och inflytande i EU. Vi kristdemokrater i Sverige blir ofta betraktade som ett litet parti i riksdagen, men EPP är den största politiska gruppen i Europa-parlamentet och heter EPP-Krist-demokraterna, säger Maria Larsson.

LUKAS BERGGREN

Alf Svensson, EU-parlamentariker (KD) och Maria Larsson, vice partiordförande (KD). Foto: EPP

Renhetskultur är något helt annat än hederskultur

Ledare De senaste månaderna har man från flera håll försökt att kleta begreppet ”hederskultur” på Sveriges... lördag 10/4 00:00

Inflytelserik fransk filosof anklagas för pedofili i ny bok

Frankrike. Var den franska filosofen Michel Foucault, som är känd för sina reflektioner kring maktstrukturer... söndag 11/4 12:00

Ett osannolikt men avslöjande samtal med en jordansk chaufför

Israelkommentar Att verkligheten och rapporterna från Israel sällan stämmer är vi här i Israel vana vid, men ibland...

Liberalteologin urholkar bibelns gudomliga inspiration

Bibeltro eller bibelkritik (del 2/4). Utifrån bibliskt perspektiv kan man knappast betrakta liberalteologin som kristen, eftersom den...
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier