Salig är den som håller ut i prövningen, för när han har bestått provet ska han få livets krona.
Jakobs brev 1:12

Världen idag

Europarådet agerar mot flickaborter

På tisdagen planerar Europarådet att lyfta frågan om könsselektiva aborter. Om man beslutar om en resolution för att motverka företeelsen kommer det att tvinga också den svenska vården att agera, tror Johan Lundell på Ja till livet.

Nyheter · Publicerad 00:00, 4 okt 2011

Världshälsoorganisationen, Unicef och en rad andra FN-baserade organisationer, har vid flera tillfällen fördömt flickaborter. Inte minst har Kina kritiserats från många håll inom världssamfundet där också svenska beslutsfattare uttryckt oro över prenatal könsselektion.

Den rapport som ligger till grund för Europarådets behandling av ärendet talar tydligt om behovet av att agera i frågan också när det kommer till europeiska länder.

Om det dokumentet blir riktlinje, tror Johan Lundell på Ja till livet att det på sikt kan innebära att även annan abortselektion kommer upp till diskussion.
– Det är principiellt mycket intressant, för om man kritiserar abort på grund av kön så är inte steget långt till att kritisera abort på grund av till exempel gomspalt eller funktionshinder. Det är svårt att spekulera i vad som blir resultat av tisdagens möte i Europarådet, det kan bli rekommendationer, begäran om att frågan lyfts i de enskilda länderna eller en resolution.

Även om en sådan inte är direkt bindande så är den rådgivande i Europadomstolen när de fattar sina beslut, och kan också få konsekvenser för Sverige.

– Om vi får en resolution som kritiserar utsortering så kritiseras också den svenska praxisen. Det är ingen tvekan om att detta förekommer i Sverige, frågan är bara i vilken omfattning.
– Det kan innebära att sjukvården måste avråda från abort när det handlar om könsselektion, säger Johan Lundell.

Under Europarådets sammanträde kommer delegaterna att få rösta om hur man ska gå vidare i frågan.

Samuel Teglund
samuel.teglund@varldenidag.se

Bibeln förordar opartiskhet – inte identitetspolitik

Ledare I polisutbildningen vid Södertörns högskola får man sedan en tid tillbaka lära sig att man som... tisdag 22/9 00:00

Så söker du jobb under coronakrisen

Högre konkurrens, anställningsintervjuer via videosamtal och en annorlunda arbetsmarknad. Hur... tisdag 22/9 06:00

Lidandet inför tyst Gud

Böneskolan Jobs bok är troligen Bibelns äldsta bok, med det urgamla temat om den oskyldiga människans lidande.... tisdag 22/9 00:10

EFK ska utreda syn på samkönade relationer

Kyrka. Under Evangeliska frikyrkans kongress i lördags fattades beslut om att tillsätta en arbetsgrupp för... måndag 21/9 17:00

Kampsport för att skada eller för självförsvar – det är frågan

Mot väggen Hur ska man som kristen förälder se på sitt barns önskan att börja någon våldsam kampsport såsom...