Överge inte visheten och den kommer att bevara dig. Älska den och den skall beskydda dig.
Ordspråksboken 4:6

Världen idag

Belgiska soldater patrullerade utanför EU-hög­kvarteret i Bryssel på måndagen. Säkerheten har skärpts i samband med till­slagen mot misstänkta terrorister i Belgien. Foto: Virginia Mayo / AP / TT

EU vill samarbeta med arabländer

Ökat samarbete med underrättelsetjänster i arabvärlden ska hjälpa till att hindra nya terrordåd, hoppas EU:s utrikesministrar.

Nyheter · Publicerad 00:00, 21 jan 2015

EU:s utrikesministrar möttes i Bryssel på måndagen, bland annat med uppgiften att lägga grunden till en gemensam strategi mot hotet från radikala islamister.
– Vi är fast beslutna att göra vad som behövs för att hålla Europa säkert från terroristhotet, sade den brittiske utrikesministern Philip Hammond när han anlände till mötet, enligt Reuters.

Mötet är en förberedelse inför EU-toppmötet i Bryssel 12-13 februari, då en strategi ska antas. Bland det som finns på agendan är åtgärder mot vapensmuggling, att hindra EU-medborgare från att ansluta till stridande islamistgrupper och att bekämpa spridningen av radikal islamism på internet.

– Bara de jihadister som har blod på händerna ska fängslas. De andra [bör] in i ett system för att frigöras ur sitt engagemang, sade Gilles de Kerchove, EU:s antiterrorismkoordinator, enligt Reuters.

Under mötet diskuterades ett ökat samarbete med arabstaterna i kampen mot terrorismen, skriver EU Observer. Enligt nyhetsbyrån har EU:s utrikeschef Federica Mogherini efter ett möte med Arabförbundets generalsekreterare Nabil El Arabi meddelat att samarbetsprojekt med en rad arabländer ska presenteras inom några veckor.

Mellan 3 000 och 5 000 EU-medborgare har stridit eller strider för Islamiska staten eller andra islamistiska grupper, enligt beräkningar från Europol, den europeiska polisstyrkan. De återvändande islamistkrigarna är det största terroristhotet sedan al-Qaidas terrordåd i USA 2001, enligt Europol – och efter terrordåden i Frankrike nyligen och det avvärjda hotet i Belgien därefter är situationen tveklöst mycket spänd.

– Det är tveklöst det allvarligaste terrorhotet som Europa ställts inför sedan elfte september, sade Europols direktor Rob Wain­wright i det brittiska underhuset förra tisdagen, rapporterar World Tribune. Wainwright varnade för att antalet jihadister är så stort och att de har så många anhängare i Europa att EU inte kommer att förmå stoppa en "jihadkampanj".

Många länder i Europa har på olika sätt skärpt, eller planerar att skärpa, sina åtgärder mot islamistkrigare som försöker återvända från strider i Irak och Syrien.

Enbart från Tyskland tros över 500 medborgare ha kämpat för Islamiska staten, och där kan återvändare dömas till fängelse. Tre år och nio månader blev fängelsedomen i december förra året i det första åtalet i ett sådant fall, då en 20-årig man erkände att han under sex månader varit med Islamiska staten i Syrien.

Samtidigt föll de första domarna i två liknande mål i Storbritannien, där tre män dömdes till fleråriga fängelsestraff.

Blockering av våldsglorifierande innehåll på internet och beslagtagande av pass från misstänkta jihadister är några av de åtgärder som flera medlemsländer inom EU nu vill ta till för att förhindra rekrytering av nya IS-krigare. Men det varnas nu också för att åtgärderna kan gå så långt att de hotar medborgerliga rättigheter.

Mark Singleton, direktor för International Centre for Counter-Terrorism i Haag, varnar för att konfiskeringar av pass kan ses som provocerande, och att det blir svårt att rättfärdiga inför lagen.

– Att dra in någons pass kan avskräcka vissa, men det kan lika väl få motsatt effekt: individer kan bli så frustrerade att de beslutar att attackera lokala mål, säger Singleton till EU Observer.

David Högfeldt
david.hogfeldt@varldenidag.se

Frankrikes utrikesminister Laurent Fabius, hans brittiske kollega Philip Hammond och EU:s utrikeschef Federica Mogherini talar under EU:s utrikesministermöte i Bryssel på måndagen. Foto: Virginia Mayo / AP / TT

USA slutar att kalla Golan för ”ockuperat”

Mellanöstern. I sin årliga rapport om mänskliga rättigheter använder USA:s utrikesdepartement nu för första gången inte ordet ockuperat om Gaza, Västbanken och...

KD-ledaren öppnar för samtal med SD

Politik. Kristdemokraternas partistyrelse har beslutat att partiet ska kunna samtala med samtliga riksdagspartier, inklusive Sverigedemokraterna och...

En skammens vecka i FN

Israelkommentar Vad förenar skurkstater såsom Kuba, Iran, Nordkorea och Venezuela? De senaste åren har representanter för bland annat dessa regeringar samlats i...