Ingen är som du, Herre. Du är stor, och stort och mäktigt är ditt namn.
Jeremia 10:6

Världen idag

Tysklands förbundskansler Angela Merkel anländer till EU-toppmötet i Bryssel. Foto: Olivier Matthys / AP / TT

EU-ledare söker enighet om migration

Migrationen dominerar stort när djupt splittrade EU-ledare samlas till toppmöte i Bryssel. Italien kräver handling, inte ord. Frankrike hoppas på gemensamma lösningar, snarare än nationella.

Nyheter · Publicerad 16:24, 28 jun 2018

Ett konkret förslag som EU-ledarna ska diskutera är ett förslag om asylcenter utanför EU. Det talas om "plattformar för landstigning" och är ställen dit människor som räddats på Medelhavet ska kunna tas. I förslag till slutsatser för mötet sägs att detta ska bidra till att man snabbt ska kunna avgöra vem som är ekonomisk migrant och vem som har verkliga skyddsskäl.

Tysklands förbundskansler Angela Merkel betonar dock att EU inte på egen hand kan besluta om att ta emot flyktingar och migranter utanför unionen.

– Vi kan tala om att skicka fartygen till andra länder, till exempel i Nordafrika. Men vi måste tala med de länderna först. Vi kan inte göra det över deras huvuden, säger Merkel på väg in till mötet.

Särskilt många detaljer är inte kända om hur centrena ska fungera. En högt uppsatt EU-tjänsteman säger dock att det inte handlar om läger.

Han betonar att EU nu måste arbeta vidare med förslaget i nära samarbete med FN:s flyktingorgan UNHCR och den internationella flyktingorganisationen IOM, samt med berörda länder. Hittills har exempelvis Libyen och Tunisien klart avfärdat tanken på att de ska hysa uppsamlingsläger för EU.

Statsminister Stefan Löfven (S) är beredd att diskutera förslaget.

– Vi har långt kvar till detaljerade svar på alla frågor. Däremot är de (UNHCR och IOM) tydliga med att det måste bygga på ett mänskligt och värdigt mottagande, och vi har ingen annan åsikt, säger Löfven på väg in till mötet.

Även om EU kan enas om att inrätta dessa asylcenter, och berörda länder i Nordafrika är beredda att hysa dem, så måste EU-länderna också enas kring vem som ska ta hand om de flyktingar som har skyddsbehov.

– UNHCR och IOM är inte intresserade av en lösning som sedan visar sig inte fungera därför att det är för få länder som tar emot, säger Stefan Löfven.

Det händer på EU-toppmötet

När: Den 28 och 29 juni.

Var: Bryssel.

Vilka kommer? Stats- och regeringschefer från EU:s 28 medlemsländer. Tysklands förbundskansler Angela Merkel står särskilt i centrum, liksom Italiens nye premiärminister Giuseppe Conte.

Vad händer? Huvudnumret är diskussionen om migration, som hålls under torsdagskvällen och förmodligen långt in på natten. Andra frågor på agendan är handelsrelationen med USA och EU:s utvidgning. På fredagen hålls två separata möten, ett om brexit där Storbritanniens premiärminister Theresa May inte får vara med, och ett om det framtida eurosamarbetet. Även icke-euroländer som Sverige deltar på mötet.

Republikansk reträtt oroar abortmotståndare

Politik. Ilska inom prolife-rörelsen USA:s president Donald Trump och det republikanska partiet har intensivt drivit frågan om att slopa federalt stöd till Planned parenthood som utför...

Tio år med ny diskrimineringslag

Ledare Bevisbörda hos den anklagade Till nyår har det gått ett decennium sedan Sverige fick sin nya diskrimineringslag. Denna lag har visat sig få långtgående konsekvenser, dels för att...