Därför ska allt som ni sagt i mörkret höras i ljuset, och det som ni viskat i örat i enrum ska ropas ut på taken.
Lukas 12:3

Världen idag

Flyktingar med poliseskort tar sig fram genom fält i Slovenien på tisdagen. Samtidigt fortsätter EU-länderna att bråka inbördes om hur flyktingströmmen ska hanteras. Foto: Darko Bandic / AP / TT

EU-larm: Familjer kan gå under i kylan

Flyktingkrisen blir ett allt större dilemma för EU – och när vintern närmar sig varnar EU-ledare för en annalkande katastrof för flyktingarna.

Nyheter · Publicerad 08:52, 29 okt 2015

Det är mycket brådskande att vidta åtgärder för de tusentals familjer som står inför allt svårare väder på sin vandring genom östra Europa, konstaterar EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker.

– Varje dag räknas, annars kommer vi snart att se familjer gå under i kalla floder i Balkan. Det sade Juncker vid ett akut EU-toppmöte i Bryssel på söndagen, rapporterar The Telegraph.

Flera människorättsorganisationer varnar nu också för det allvarliga läget.
– Om inte EU:s medlemsländer börjar samarbeta för att lösa flyktingkrisen kommer människor att dö vid Europas gränser den här vintern, sade Lydia Gall vid Human Rights Watch i ett uttalande inför söndagens EU-möte.

Miro Cerar, premiärminister i Slovenien som nu ser stora mängder flyktingar komma in i landet, varnade vid mötet i Bryssel för att EU var "dagar" från en kollaps.
– Om vi inte genomför några omedelbara och konkreta åtgärder på marken inom de närmaste dagarna och veckorna, tror jag att EU och Europa i sin helhet kommer att börja falla samman, sade Cerar, skriver The Telegraph.

Även Österrikes förbundskansler Werner Faymann uttryckte stor oro över situationen. Antingen samlar sig Europa enigt, eller så får vi se en långsam upplösning av EU, sade Faymann.

Bulgarien, Serbien och Rumänien varnade för att de inte accepterar att bli en "buffertzon".
– Om Tyskland och Österrike och andra länder stänger sina gränser, är vi reda att stänga våra gränser i samma ögonblick, sade Bulgariens premiärminister Boyko Borisov, skriver The Telegraph.

Söndagsmötet utmynnade främst i åtgärder som ska hindra flyktingar från att ta sig till Europa, bland annat genom starkare övervakning av gränsen mellan Grekland, Makedonien och Albanien och en utökad Frontex-insats i havet mellan Grekland och Turkiet, rapporterar TT.

På måndagen uppmanade Juncker och EU-rådets ordförande Donald Tusk till större solidaritet bland medlemsländerna i ett möte i EU-parlamentet.
– Jag har inga tvivel om att den här utmaningen har potential att förändra det EU som vi byggt... Det har till och med en chans att förstöra det, sade Tusk, rapporterar Deutsche Welle. Tusk syftade på EU-ländernas olika inställning till hur det stora inflödet av migranter ska hanteras.

Slovenien varnade på måndagen för att de kommer att försvåra för flyktingar att ta sig in i landet om EU:s åtgärder för att minska strömmen av flyende över Balkan misslyckas.

Tyskland kommer att skicka polis till gränsen mot Slovenien för att hjälpa myndigheterna där, rapporterade tyska medier på tisdagen. Efter att Ungern stängt gränsen till Kroatien har över 70 000 flyktingar tagit sig in i Slovenien, skriver Deutsche Welle.

David Högfeldt
david.hogfeldt@varldenidag.se 

En skridskolegend har fått gå hem

Ledare Skridskolegenden Jonny Nilsson berättade i ett reportage i Världen idag (våren 2021) om hur hans... fredag 24/6 00:00

Ny vapenlag redo att klubbas i USA

USA. Tuffare bakgrundskontroller och större möjlighet att neka personer som dömts för våld i nära... måndag 27/6 10:00

Segregationen ökar i hela landet

Rapport. Segregationen ökar och allt fler människor bor i utsatta områden, visar en ny rapport från Delmos,... måndag 27/6 07:00

Skolor ska få hjälp att förebygga våld

Våldsdåd. På kort tid har Sverige skakats av flera våldsdåd i skolmiljö. Nu vill regeringen stärka säkerheten... söndag 26/6 18:00

Svaret på vår djupaste längtan finns hos en enda person

Krönikor För några år sedan satt jag på tunnelbanan på väg till bibelskolan där jag studerade. I varje... torsdag 23/6 00:10

Tryck från hbtq-grupper kräver vaksamhet hos församlingen

Ledare Slutna grupper på Facebook arbetar aktivt för att undergräva den bibliska synen på homosexualitet.... torsdag 23/6 00:10

WHO i krismöte om apkoppor

Smitta. Med anledning av den snabba spridningen av apkoppor kommer Världshälsoorganisationen WHO under... söndag 26/6 12:00

Kommer vi att känna igen varandra i himlen?

Mot väggen I Bibeln står det ju att vi i himlen kommer att vara som änglarna (Matt 22:30). Betyder det att vi...

Gärna blomsterkrans – men spola nubben i slasken

Andakter av Carl-Erik Sahlberg. Midsommarhelgen närmar sig och därmed den ljusaste tiden och den ljusaste natten på året. Nu sitter...
Följ Världen idag i sociala medier