På Gud, vars ord jag prisar, på Gud litar jag och fruktar inte.Vad kan människor göra mig?
Psaltaren 56:5

Världen idag

EU kritiserar it-jättar – vill själva begränsa det fria ordet

Flera europeiska ledare kritiserade sociala medier-företagen för att de stängde av användare, inte minst USA:s president Donald Trump, efter stormningen av Kapitolium i Washington DC. Även EU:s vice ordförande Vera Jourova sällar sig nu till kritikerna.

Men på EU:s egen önskelista står ett lagförslag som skulle begränsa yttrandefriheten i sociala medier.

Nyheter · Publicerad 08:37, 22 jan 2021

USA:s före detta president Donald Trump stängdes av på Facebook och Twitter efter anklagelser om att hans uttalanden sporrat människor att storma det amerikanska parlamentet den 6 januari.

En av dem som kritiserar avstängningen är EU:s vice ordförande Vera Jourova.

– Ett så långtgående beslut, som att tysta den demokratiskt valde presidenten visar vilken makt dessa plattformar har, säger hon till Sveriges Radio.

I stället, menar hon, borde yttrandefrihetens gränser på internet ytterst värnas av lagstiftarna.

Förslag till hur en sådan lagstiftning skulle kunna se ut lades fram av EU-kommissionen i december. Det handlar om två lagar som skulle reglera digitala tjänster för ett vidsträckt område – allt från att stoppa hatiska uttalanden i sociala nätverk till att förhindra försäljning av piratkopierade varor på olika kommersiella plattformar.

De stora plattformarna, som Google och Twitter, måste enligt lagförslaget begränsa möjligheterna till spridande av olagligt material i sina nätverk. De måste också ge utomstående större insyn och utse oberoende granskare som kan kontrollera att reglerna följs.

Varje EU-land skulle dessuom hjälpa till med en nationell samordnare som larmar om de upptäcker olagligt innehåll på it-företagens plattformar.

Vera Jourova menar också att it-företagen måste ingripa aktivt mot desinformation och konspirationsteorier. Enligt Sveriges Radio har EU kommit överens med sex stora it-företag om att ta bort konspiratoriska inlägg om vacciner på internet.

En viss oro finns dock för att lagstiftningen ska bli en hämsko för det fria åsiktsutbytet på internet.

Dagens Industri skriver i en ledare att reglerna ”bör stanna vid det olagliga och acceptera det obehagliga”.

”En stark konformering mot liberala värden på sociala plattformar skulle kanske kännas bekväm, men riskerar att motverka sitt syfte. Åsikter försvinner inte för att man slipper konfronteras med dem,” skriver tidningen.

En stark konformering mot liberala värden på sociala plattformar skulle kanske kännas bekväm, men riskerar att motverka sitt syfte. Åsikter försvinner inte för att man slipper konfronteras med dem.

Människovärde avgör inte kristen äktenskapssyn

Ledare Är meningsfull dialog möjlig? Nutidens aggressiva samtalsklimat kan få också en obotlig optimist... lördag 8/5 00:10

Många i Europa oroade över Astra Zeneca

Covid-19. Medier har skrivit om tveksamheten bland många till Astra Zenecas vaccin, på grund av den lilla men... lördag 8/5 20:00

Vi måste vårda oegennyttan med varsamhet så att den lever kvar.

Gästkrönika Som svenskar är vi små droppar i ett hav av människor. Obetydligheten och maktlösheten inför... lördag 8/5 00:00

Skarp kritik mot att transperson kan få en OS-plats

Olympiskt. Den tidigare tyngdlyftaren Tracey Lambrechs riktar hård kritik mot att Laurel Hubbard, som ser ut... lördag 8/5 11:00

Israel beskylls för apartheid 200 gånger i spridd rapport

Israelkommentar Human Rights Watch (HRW) är en ekonomiskt och partipolitiskt oberoende människorättsorganisation,...
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier