Jag längtar efter din frälsning, Herre, din undervisning är min glädje.
Psaltaren 119:174

Världen idag

EU kritiserar it-jättar – vill själva begränsa det fria ordet

Flera europeiska ledare kritiserade sociala medier-företagen för att de stängde av användare, inte minst USA:s president Donald Trump, efter stormningen av Kapitolium i Washington DC. Även EU:s vice ordförande Vera Jourova sällar sig nu till kritikerna.

Men på EU:s egen önskelista står ett lagförslag som skulle begränsa yttrandefriheten i sociala medier.

Nyheter · Publicerad 08:37, 22 jan 2021

USA:s före detta president Donald Trump stängdes av på Facebook och Twitter efter anklagelser om att hans uttalanden sporrat människor att storma det amerikanska parlamentet den 6 januari.

En av dem som kritiserar avstängningen är EU:s vice ordförande Vera Jourova.

– Ett så långtgående beslut, som att tysta den demokratiskt valde presidenten visar vilken makt dessa plattformar har, säger hon till Sveriges Radio.

I stället, menar hon, borde yttrandefrihetens gränser på internet ytterst värnas av lagstiftarna.

Förslag till hur en sådan lagstiftning skulle kunna se ut lades fram av EU-kommissionen i december. Det handlar om två lagar som skulle reglera digitala tjänster för ett vidsträckt område – allt från att stoppa hatiska uttalanden i sociala nätverk till att förhindra försäljning av piratkopierade varor på olika kommersiella plattformar.

De stora plattformarna, som Google och Twitter, måste enligt lagförslaget begränsa möjligheterna till spridande av olagligt material i sina nätverk. De måste också ge utomstående större insyn och utse oberoende granskare som kan kontrollera att reglerna följs.

Varje EU-land skulle dessuom hjälpa till med en nationell samordnare som larmar om de upptäcker olagligt innehåll på it-företagens plattformar.

Vera Jourova menar också att it-företagen måste ingripa aktivt mot desinformation och konspirationsteorier. Enligt Sveriges Radio har EU kommit överens med sex stora it-företag om att ta bort konspiratoriska inlägg om vacciner på internet.

En viss oro finns dock för att lagstiftningen ska bli en hämsko för det fria åsiktsutbytet på internet.

Dagens Industri skriver i en ledare att reglerna ”bör stanna vid det olagliga och acceptera det obehagliga”.

”En stark konformering mot liberala värden på sociala plattformar skulle kanske kännas bekväm, men riskerar att motverka sitt syfte. Åsikter försvinner inte för att man slipper konfronteras med dem,” skriver tidningen.

En stark konformering mot liberala värden på sociala plattformar skulle kanske kännas bekväm, men riskerar att motverka sitt syfte. Åsikter försvinner inte för att man slipper konfronteras med dem.

Biverkningar av mindfulness en viktig väckarklocka för Sverige

Ledare 20 000 personer med sviter av mindfulness hörde förra året av sig till organisationen Cheetah House... torsdag 25/2 00:10

Religionsfrihet nämndes inte i utrikesdeklarationen

Utrikespolitik. För första gången på flera år nämns inte frågan om religionsfrihet eller religiösa minoriteter i... onsdag 24/2 17:00

Linde pressades om bistånd till Islamic Relief

Utrikespolitik. Iran, Turkiet, svenskt bistånd och ett eventuellt svenskt Natomedlemskap var några av de många... onsdag 24/2 16:50

Framgång är inte mätbara resultat, utan äkthet och trohet inför Gud.

Inför söndag 1 Mos 32:22–31 Det blir ingen vändning utan omvändelse. Det blir ingen förändring i samma gamla... torsdag 25/2 00:00

Hur kan vi hjälpa vår son som har ångest?

Familjefrågan. Vår son som är 25 år har mycket ångest. Under mellanstadiet och högstadiet blev han mobbad. Han bor...
Följ Världen idag i sociala medier