De som ser upp till honom strålar av fröjd, deras ansikten behöver inte rodna av skam.
Psaltaren 34:6

Världen idag

Tyske Manfred Weber (till vänster) vann över finske Alexander Stubb (till höger) då EU:s kristdemokrater och konservativa röstade om sin nya toppkandidat på torsdagen. Foto: Markku Ulander / AP / TT

EU-högern valde Weber – kan ersätta Juncker

Europas kristdemokrater och konservativa sätter tyske Manfred Weber som toppkandidat inför nästa års EU-val. Kanske blir 46-åringen från Bayern nu nästa ordförande i EU-kommissionen.

Nyheter · Publicerad 14:01, 8 nov 2018

Kampen mellan Weber och Finlands förre statsminister Alexander Stubb avgjordes på den kongress som Europeiska folkpartiet – EPP – har hållit i Helsingfors sedan i går.

Slutresultatet blev lika klart som väntat: Weber fick 492 av de 621 rösterna från partikamraterna i Helsingfors – knappt 80 procent.

Weber blir nu "spitzenkandidat" – det tyska ord som blivit den vedertagna beteckningen för en partigrupps främsta affischnamn i kommande EU-val.

Att EPP är EU-parlamentets klart största partigrupp och väntas bli det även efter valet den 23–26 maj 2019 ger dagens beslut extra tyngd.

EU-parlamentet anser nämligen att EU-kommissionens ordförande måste hämtas från någon av de personer som förts fram som "spitzenkandidat" av sin partigrupp – och då hamnar av naturliga skäl det största partiets kandidat i vinnarhålet.

Inför EU-valet 2014 var Luxemburgs förre premiärminister Jean-Claude Juncker EPP:s toppkandidat. Och det var också han som sedan utsågs till kommissionsordförande.

Juncker själv manade i sitt tal inför EPP-kongressen sina partikamrater att visa mer "finsk sisu" under kampanjandet i vår.

– När EU ser mot framtiden behöver vi mod och beslutsamhet. Vi måste stå upp för våra värderingar – inte bara prata om dem, sade Juncker i Helsingfors.

Weber räknas som en traditionell kristdemokrat och konservativ, tillhörande bayerska CSU.

Stubb har i sin tur utmanat med ett mer liberalt program och har främst haft stöd bland övriga nordbor.

M-ledaren Ulf Kristersson är samtidigt skeptisk till systemet och föredrar om EU:s stats- och regeringschefer i stället kan utse nästa kommissionsordförande utan att bry sig om vem som är "spitzenkandidat" eller inte.

– Det var det första jag sade till Alexander: Vi kommer gärna att stå bakom dig men vi tycker inte att det här i grund och botten är rätt sätt att utse ledare i EU, sade Kristersson till TT när EPP-ledarna möttes i Bryssel i mitten av oktober.

Manfred Weber

Manfred Weber (född i Landshut 14 juli 1972) är sedan 2014 gruppledare i EU-parlamentets största partigrupp, kristdemokratiskt konservativa EPP, där bland andra svenska Moderaterna och Kristdemokraterna ingår.

Weber är utbildad ingenjör och tillhör bayerska kristdemokraterna CSU, systerparti till förbundskansler Angela Merkels CDU.

Han blev ledamot i EU-parlamentet redan 2004, då han samtidigt var regional ordförande för CSU:s och CDU:s gemensamma ungdomsförbund, Junge Union. Sedan 2015 är han även en av CSU:s fem biträdande partiledare.

Trump erkänner Israels suveränitet över Golan

USA/Israel. USA:s president Donald Trump har nu erkänt Israels suveränitet över de ockuperade Golanhöjderna. – Israel har aldrig haft en bättre vän än er, sade...