Kampen mellan Weber och Finlands förre statsminister Alexander Stubb avgjordes på den kongress som Europeiska folkpartiet – EPP – har hållit i Helsingfors sedan i går.
Slutresultatet blev lika klart som väntat: Weber fick 492 av de 621 rösterna från partikamraterna i Helsingfors – knappt 80 procent.
Weber blir nu "spitzenkandidat" – det tyska ord som blivit den vedertagna beteckningen för en partigrupps främsta affischnamn i kommande EU-val.
Att EPP är EU-parlamentets klart största partigrupp och väntas bli det även efter valet den 23–26 maj 2019 ger dagens beslut extra tyngd.
EU-parlamentet anser nämligen att EU-kommissionens ordförande måste hämtas från någon av de personer som förts fram som "spitzenkandidat" av sin partigrupp – och då hamnar av naturliga skäl det största partiets kandidat i vinnarhålet.
Inför EU-valet 2014 var Luxemburgs förre premiärminister Jean-Claude Juncker EPP:s toppkandidat. Och det var också han som sedan utsågs till kommissionsordförande.
Juncker själv manade i sitt tal inför EPP-kongressen sina partikamrater att visa mer "finsk sisu" under kampanjandet i vår.
– När EU ser mot framtiden behöver vi mod och beslutsamhet. Vi måste stå upp för våra värderingar – inte bara prata om dem, sade Juncker i Helsingfors.
Weber räknas som en traditionell kristdemokrat och konservativ, tillhörande bayerska CSU.
Stubb har i sin tur utmanat med ett mer liberalt program och har främst haft stöd bland övriga nordbor.
M-ledaren Ulf Kristersson är samtidigt skeptisk till systemet och föredrar om EU:s stats- och regeringschefer i stället kan utse nästa kommissionsordförande utan att bry sig om vem som är "spitzenkandidat" eller inte.
– Det var det första jag sade till Alexander: Vi kommer gärna att stå bakom dig men vi tycker inte att det här i grund och botten är rätt sätt att utse ledare i EU, sade Kristersson till TT när EPP-ledarna möttes i Bryssel i mitten av oktober.