På Gud, vars ord jag prisar, på Gud litar jag och fruktar inte.Vad kan människor göra mig?
Psaltaren 56:5

Världen idag

Kinas kommunistregim menar att ettbarnspolitiken, som förhindrat 400 miljoner barnafödslar, bidragit till landets eko­nomiska utveckling. Men åldrande befolkning och underskott på kvinnor ställer nu landet inför svåra problem. Bilden visar familjer vid parken Ritan i Peking. Foto: ANDY WONG / AP / SCANPIX

Ettbarnspolitiken ifrågasätts i Kina

Nyheter · Publicerad 00:00, 7 nov 2012

En tankesmedja kopplad till Kinas regering uppmanar landets ledning att fasa ut ettbarnspolitiken och helt avskaffa alla restriktioner till 2020. Det stora underskottet på flickor är en av orsakerna till att en ändring nu övervägs.

Förslaget presenteras av China Development Research Foundation, som står nära landets regim. En officiell rapport presenteras inom kort, men statliga media i Kina har fått förhandsinformation, rapporterar AP.
Enligt nyhetsbyrån Xinhua rekommenderar tankesmedjan att familjer i vissa provinser, där ettbarnsgränsen har tillämpats mycket strikt, redan nu tillåts skaffa två barn och att en tvåbarnspolitik införs i hela landet 2015. 2020 ska sedan alla restriktioner för barnafödandet upphävas, förordar tankesmedjan.
Ettbarnspolitiken infördes 1980 för att minska befolkningstillväxten och fattigdomen, och politiken anförs ofta som en orsak till landets positiva ekonomiska utveckling. Enligt officiella uppgifter har ettbarnspolitiken förhindrat 400 miljoner barnafödslar.

Men konsekvenserna av ettbarnspolitiken, som än i dag på flera håll i landet genomdrivs med brutalitet i form av tvångsaborter och dryga straff för dem som skaffar fler än ett barn, har varit svåra för landet, med en snabbt ökande andel äldre i befolkningen och stort underskott på flickor som följd.
Enligt siffror från FN har andelen personer över 60 år i världen ökat med tre procentenheter från 1950 till 2010, medan ökningen i Kina var 3,8 procentenheter enbart från 2000 till 2010.
Om några år kommer antalet kineser i arbetsför ålder att börja minska drastiskt, vilket väntas leda till minskad tillväxt, höjda löner och kraftigt försämrad konkurrenskraft, rapporterar BBC.

"Kina har betalat ett högt pris och sociala kostnader för [ettbarns-]politiken, som resulterat i sociala konflikter, höga administrativa kostnader och indirekt orsakat en långsiktig obalans mellan könen", säger Xinhua om rapporten. Hur regimen ställer sig till förslaget är för närvarande inte känt.
Cai Yong, biträdande professor i sociologi vid University of North Carolina och gästföreläsare vid universitetet Fudan i Shanghai, förvånas över att statliga befolkningsexperter gör ett så drastiskt utspel.
– Det säger oss att politiken oundvikligen kommer att ändras, säger Cai Yong till AP.
Ifrågasättandet av ettbarnspolitiken sker också allt mer offentligt. På mikrobloggen Sina Weibo, en kinesisk motsvarighet till Twitter, gjordes nyligen en enkät med frågan "Är du för att tillåta två barn?". Av de 30 000 personer som svarade var 71,7 procent för att tillåta två barn, rapporterar Tea Leaf Nation.

Mo Yoan, årets Nobel­pristagare i litteratur, är en uttalad kritiker av ettbarnspolitiken. Han berättade i en intervju 2010 om den personliga sorgen över att han övertalat sin hustru till att göra abort för att han själv inte skulle bestraffas och att det lämnat ett "evigt sår" i hans hjärta.
I sin senaste bok Wa ger Mo Yan en osminkad skildring av ettbarnspolitikens följder.

Skadligt när Försäkringskassan och 1177 manipulerar språket

Ledare 1177 Vårdguiden är ”invånarnas samlade ingång till den offentliga hälso- och sjukvården” och drivs... onsdag 12/5 00:10

Israelambassadör: Vänstern bidrar till judehatet

Antisemitism. Både det importerade hatet från Mellanöstern och den tradition av hat, uppvigling och fientlighet... torsdag 13/5 09:00

Israel beskylls för apartheid 200 gånger i spridd rapport

Israelkommentar Human Rights Watch (HRW) är en ekonomiskt och partipolitiskt oberoende människorättsorganisation,...
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier