Låt oss ge akt på varandra och sporra varandra till kärlek och goda gärningar.
Hebreerbrevet 10:24

Världen idag

Kinas kommunistregim menar att ettbarnspolitiken, som förhindrat 400 miljoner barnafödslar, bidragit till landets eko­nomiska utveckling. Men åldrande befolkning och underskott på kvinnor ställer nu landet inför svåra problem. Bilden visar familjer vid parken Ritan i Peking. Foto: ANDY WONG / AP / SCANPIX

Ettbarnspolitiken ifrågasätts i Kina

Nyheter · Publicerad 00:00, 7 nov 2012

En tankesmedja kopplad till Kinas regering uppmanar landets ledning att fasa ut ettbarnspolitiken och helt avskaffa alla restriktioner till 2020. Det stora underskottet på flickor är en av orsakerna till att en ändring nu övervägs.

Förslaget presenteras av China Development Research Foundation, som står nära landets regim. En officiell rapport presenteras inom kort, men statliga media i Kina har fått förhandsinformation, rapporterar AP.
Enligt nyhetsbyrån Xinhua rekommenderar tankesmedjan att familjer i vissa provinser, där ettbarnsgränsen har tillämpats mycket strikt, redan nu tillåts skaffa två barn och att en tvåbarnspolitik införs i hela landet 2015. 2020 ska sedan alla restriktioner för barnafödandet upphävas, förordar tankesmedjan.
Ettbarnspolitiken infördes 1980 för att minska befolkningstillväxten och fattigdomen, och politiken anförs ofta som en orsak till landets positiva ekonomiska utveckling. Enligt officiella uppgifter har ettbarnspolitiken förhindrat 400 miljoner barnafödslar.

Men konsekvenserna av ettbarnspolitiken, som än i dag på flera håll i landet genomdrivs med brutalitet i form av tvångsaborter och dryga straff för dem som skaffar fler än ett barn, har varit svåra för landet, med en snabbt ökande andel äldre i befolkningen och stort underskott på flickor som följd.
Enligt siffror från FN har andelen personer över 60 år i världen ökat med tre procentenheter från 1950 till 2010, medan ökningen i Kina var 3,8 procentenheter enbart från 2000 till 2010.
Om några år kommer antalet kineser i arbetsför ålder att börja minska drastiskt, vilket väntas leda till minskad tillväxt, höjda löner och kraftigt försämrad konkurrenskraft, rapporterar BBC.

"Kina har betalat ett högt pris och sociala kostnader för [ettbarns-]politiken, som resulterat i sociala konflikter, höga administrativa kostnader och indirekt orsakat en långsiktig obalans mellan könen", säger Xinhua om rapporten. Hur regimen ställer sig till förslaget är för närvarande inte känt.
Cai Yong, biträdande professor i sociologi vid University of North Carolina och gästföreläsare vid universitetet Fudan i Shanghai, förvånas över att statliga befolkningsexperter gör ett så drastiskt utspel.
– Det säger oss att politiken oundvikligen kommer att ändras, säger Cai Yong till AP.
Ifrågasättandet av ettbarnspolitiken sker också allt mer offentligt. På mikrobloggen Sina Weibo, en kinesisk motsvarighet till Twitter, gjordes nyligen en enkät med frågan "Är du för att tillåta två barn?". Av de 30 000 personer som svarade var 71,7 procent för att tillåta två barn, rapporterar Tea Leaf Nation.

Mo Yoan, årets Nobel­pristagare i litteratur, är en uttalad kritiker av ettbarnspolitiken. Han berättade i en intervju 2010 om den personliga sorgen över att han övertalat sin hustru till att göra abort för att han själv inte skulle bestraffas och att det lämnat ett "evigt sår" i hans hjärta.
I sin senaste bok Wa ger Mo Yan en osminkad skildring av ettbarnspolitikens följder.

Hagia Sofia kan åter bli moské – domstol ska avgöra

Turkiet. Det turkiska Statsrådet meddelade på torsdagen att de inom 15 dagar kommer att ta ställning till en... söndag 5/7 09:00

Utan apostlar saknas missionellt perspektiv

Ledare Nya testamentet beskriver de femfaldiga tjänstegåvorna i Kristi kropp: apostlar, profeter,... lördag 4/7 00:00

Hit kan svenskar åka i sommar

Resor. Nu har utrikesdepartementet lättat på sin avrådan om icke nödvändiga resor. Men se upp –... söndag 5/7 06:00

Vi behöver inte springa tills vi spyr.

Ungkrönika Ungkrönika. Jag har ofta svårt att göra saker till hundra procent. När jag spelade innebandy aktivt hade jag en... lördag 4/7 00:00

Sommarsoffan live-intervjuar OM:s grundare

På måndag kan svenskar ställa frågor till missionsorganisationen OM:s grundare, evangelisten George... lördag 4/7 18:00

Kan vi synda utan att förlora frälsningen?

Mot väggen Kan en pånyttfödd kristen synda utan att förlora frälsningen? /Linda